Συγγραφέας: 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ | Κατηγορία Γενικά | , στις 10-11-2023
Συγγραφέας: 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ | Κατηγορία Γενικά | , στις 10-11-2023
Συγγραφέας: 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ | Κατηγορία Γενικά | , στις 10-11-2023
Στην εποχή της τεχνολογίας, η μεγαλύτερη πρόκληση που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως εκπαιδευτικοί αποτελεί η μεταβίβαση της γνώσης στους μικρούς μαθητές με τρόπους που να κινούν και διατηρούν το ενδιαφέρον τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα γόνιμους διαλόγους με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.
Τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων με συνέπεια απαντούν σε αυτή την επιτακτική ανάγκη των δασκάλων, όπως έχω διαπιστώσει από την προηγούμενη συνεργασία μου με την ομάδα του. Έτσι, για άλλη μία φορά, με αφορμή το πρόγραμμα «Παναγία : μία γειτονιά, ένας κόσμος, χιλιάδες μυστικά» συναντηθήκαμε με τον Κυριάκο Κελίδη και περιηγηθήκαμε στην ιστορική συνοικία της πόλης, συνδυάζοντας έτσι την Ιστορία και τη βιωματική μάθηση.
Η περιήγηση αυτή ξεκίνησε από το Τελωνείο της πόλης μας. Περπατήσαμε παράλληλα των τειχών της μιλώντας για τον κύκλο του νερού, σκαρφαλώσαμε τα γνωστά σκαλάκια της Παναγίας που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα. Στη συνέχεια, έχοντας περάσει από το Φάρο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο, θαυμάσαμε το άγαλμα του Μεχμέτ Αλί και πήραμε πολύτιμες πληροφορίες για το ζωή και τη δράση του ίδιου, αλλά και για το σπίτι του ως τοπόσημο της περιοχής. Η βόλτα συνεχίστηκε στο Ιμαρέτ, και το κτήριο της Παλιάς Μουσικής, όπου και έγινε μία εκτενής παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης του χώρου, από εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη, στη σύγχρονη χρήση του. Έπειτα, σταθήκαμε έξω από τις παλιές καπναποθήκες της οδού Πιπίνου, όπου αναφερθήκαμε στη σημερινή τους αξιοποίηση ως σύμπλεγμα κατοικιών. Περπατώντας κάτω από τις Καμάρες μιλήσαμε για την πρακτική χρησιμότητα τους ως υδραγωγείο, επιστρέφοντας εν τέλει στο σχολείο.
Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό με τα μικρά μυστικά που ανακάλυψαν, όπως για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του αγάλματος του Μεχμέτ Αλί και τη σημειολογία πίσω από αυτή, την αρχιτεκτονική της Παλιάς Μουσικής, αλλά και τη γενικότερη ιστορική εξέλιξη της γειτονιάς, που ανά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει πολιτισμούς, ανθρώπους και σημαντικές για τον τόπο στιγμές.
Έτσι, στο τέλος μιας γεμάτης με πληροφορίες, ερεθίσματα και εμπειρίες μέρας, μπορώ να πω με σιγουριά πως υπάρχει ακόμη τρόπος η μάθηση να προκύπτει από εναλλακτικούς τρόπους, που αποβαίνουν χρήσιμοι τόσο ως εργαλεία των δασκάλων, αλλά ανταποκρίνονται και στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες των μαθητών – που, κρίνοντας από τα χαρούμενα σχόλια τους, είχαν μια υπέροχη ημέρα στο σχολείο.
Ευχαριστούμε πολύ για αυτό τον κύριο Κελίδη και το ΚΠΕ Φιλίππων.
Η δασκάλα της τάξης,
Αμαλία Κίσσα.