Η εκπαίδευση στο ύπαιθρο έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όπου οι άνθρωποι, ζώντας κοντά στη φύση, καλλιεργούσαν την αίσθηση του σεβασμού και της αρμονίας με το περιβάλλον. Η υπαίθρια εκπαίδευση προάγει την αυτονομία και την δημιουργικότητα, καλλιεργώντας στα παιδιά δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μέσα από την επαφή τους με τον φυσικό κόσμο, τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης των πόρων και του σεβασμού για τη φύση.
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024 – Σμάρι
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, η Α` και η Γ` τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν μια αξέχαστη εκδρομή στο όμορφο και φιλόξενο χωριό Σμάρι. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο φύση και πολιτισμό, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από εμπειρίες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή, θεωρητική μάθηση. Στην εκδρομή αυτή, οι μαθητές μας βίωσαν τη δύναμη αυτής της προσέγγισης, καθώς μάθαιναν από τους κατοίκους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που ενίσχυσαν τις αισθήσεις τους και την αντίληψή τους για τη φύση και την ιστορία. Γυρίσαμε πίσω γεμάτοι νέες εμπειρίες, αγάπη για τη φύση και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του χωριού, που μας φιλοξένησαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και την ιστορία τους.
Παρασκευή, 8 Νοέμβρη 2024 – Στίρονας
Την Παρασκευή,8 Νοεμβρίου, ήταν η σειρά των Δ`, Ε` και ΣΤ` τάξεων για εξόρμηση. Ο προορισμός μας ήταν το λαογραφικό ρακοκάζανο ”Μυραγάπη” στο χωριό Στίρονας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου.
Βασικός σκοπός της επίσκεψής μας ήταν τα παιδιά βγαίνοντας από τον κλειστό χώρο του σχολείου να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν βιωματικά με τις αξίες της παράδοσης, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του κρητικού προϊόντος της ρακής και τη γραμμή που ενώνει το χθες με το σήμερα. Γιατί, όπως είπε και ο υπεύθυνος στο καζάνι κος Κόρσαββας Βασίλης, “δεντρί χωρίς ρίζες, το ρίχνει κάτω ο άνεμος, ξεραίνεται και πεθαίνει”. Αφού τα παιδιά περιηγήθηκαν για λίγο στους χώρους του παραδοσιακού ρακοκάζανου, στη συνέχεια ο υπεύθυνος τούς παρουσίασε βιωματικά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του κρασιού και τα μυστικά της παραγωγής της ρακής. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους. Μέσα από τα εκθέματα στους υπόλοιπους χώρους τα παιδιά γνώρισαν τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής στην Κρήτη, κατάλαβαν τη διαδικασία αλλά και τον μόχθο από τη σπορά μέχρι το άλεσμα του σταριού για να φτιαχτεί το ψωμί. Κατανόησαν πόσο άρρηκτα δεμένη ήταν η ζωή των Κρητικών με τη φύση, τα ζώα και πώς οι άνθρωποι έπαιρναν από τη γη ό,τι χρειάζονταν, αξιοποιώντας σχεδόν τα πάντα χωρίς να την καταστρέφουν. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με υπαίθριο παιχνίδι στον μεγάλο αύλειο χώρο. Επιστρέψαμε χαρούμενοι και γεμάτοι από εικόνες και μυρωδιές του τόπου μας.