Στρατηγικές και Τεχνικές της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας

δδ

Στα πλαίσια των ενδοσχολικών επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς του 151ου Νηπιαγωγείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 28/3/24 διαδικτυακή επιμόρφωση για την διαφοροποιημένη παιδαγωγική από την διευθύντρια του νηπιαγωγείου κα Γεωργία Αναστοπούλου με θέμα: θέμα: “Στρατηγικές και Τεχνικές της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας”..

Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές και θεωρητικές προσεγγίσεις της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής, καθώς και ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογής της στην πράξη. Πιο συγκεκριμένα, η διαφοροποιημένη παιδαγωγική ως μέθοδος δίνει ευκαιρίες ισότιμης πρόσβασης στη μάθηση για όλους τους μαθητές (αλλόγλωσσους, πρόσφυγες, παιδιά με αυτισμό και γενικότερα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όλα τα παιδιά της ομάδας), εμπλέκοντάς τους στη διαδικασία με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθενός. Έτσι, ο μαθητής συμμετέχει ενεργά στη μάθηση στο μέτρο των δυνατοτήτων του και έρχεται σε αλληλεπίδραση με διαφορετικούς κάθε φορά συμμαθητές του μέσω της ευέλικτης ομαδοποίησης.

Κατά την διάρκεια της επιμόρφωσης δόθηκε έμφαση στην διαδικασία προσδιορισμού της ετοιμότητας, του μαθησιακού προφίλ και των ενδιαφερόντων των μαθητών μέσω διαγνωστικών τεστ, συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων στην αρχή της χρονιάς, ούτως ώστε να διαμορφωθεί στη συνέχεια από τον εκπαιδευτικό το στυλ και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό ότι σε αυτή την διαδικασία εμπλέκονται συνεργατικά και οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, όπου υπάρχουν, με σκοπό την καλύτερη εμπλοκή του παιδιού στη μαθησιακή διαδικασία.

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι η εκ των προτέρων σχεδίαση της διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς για να ανταποκριθεί στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των παιδιών.

Η προετοιμασία της διδασκαλίας εκ των προτέρων, με σκοπό την προσαρμογή στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, καθοδηγείται από γενικές αρχές διαφοροποίησης. Αυτές περιλαμβάνουν την αποδοχή της διαφορετικότητας των μαθητών, τη δυνατότητα επιλογής από τους ίδιους τους μαθητές του τι και το πώς θα μάθουν, καθώς και τη χρήση συνεργατικών διαδικασιών μάθησης. Επίσης, περιλαμβάνει την επικοινωνία και τη διάδραση στη γλώσσα στόχο, τη σύνδεση της νέας γνώσης με τις εμπειρίες των μαθητών, και την εκμάθηση της διαδικασίας του πώς να μαθαίνουν, καθώς και την εφαρμογή πολλαπλών προσεγγίσεων μάθησης. Συμπεριλαμβάνει επίσης την ανοιχτότητα/διερεύνηση, τη συλλογικότητα, τη διαχείριση της τάξης με ευέλικτες ρουτίνες, και τη χρήση ποικίλων μεθόδων αξιολόγησης.

Η Διαφοροποιημένη παιδαγωγική βασιζόμενη στην κλίμακα Bloom αξιοποιεί τεχνικές, όπως Cubing, Jigsaws, RAFT, KUD, TPRS, γραφικοί οργανωτές, Frayer Model, Think – Pair – Share, Find Someone Who, KWL, διαβαθμισμένα μαθήματα, Think Tac Toe, και κέντρα ενδιαφέροντος, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μαθητών και να εφαρμόσουν τόσο στις δραστηριότητες της παρεούλας ενός νηπιαγωγείου όσο και στα κέντρα μάθησης της τάξης (διαμορφώνοντας την τάξη σύμφωνα με το διαπραγματευόμενο θέμα π.χ. πεταλούδα και έντομα). Παρουσιάστηκαν επίσης παιγνιώδεις δράσεις, όπως οι 4 γωνιές, τρίλιζα, βρες κάποιον πού, κάρτες απάντησης, και οι πίνακες επιλογών.

Το θέμα της διαφοροποίησης διδασκαλίας – μάθησης αποτελεί σήμερα ένα από τα κρισιμότερα θέματα στη θεωρία της διδασκαλίας και στις προσεγγίσεις για αποτελεσματική διδασκαλία στις τάξεις μικτής ικανότητας.