Επίσκεψη στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ψυχικού

Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Το Παιδί η Πόλη και το Μνημείο” σήμερα με τα παιδιά των Τμημάτων 1 και 3 επισκεφθήκαμε την υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ψυχικού η οποία είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο Ζογγολόπουλο.

unnamed 5unnamed 7unnamed 6

Φιλοξενεί σε δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο χώρο μεγάλης κλίμακας εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του για ενήλικες και παιδιά!

unnamed 3 1

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην τέχνη, χαρίζοντας στο ελληνικό τοπίο μνημειώδη έργα γεμάτα δυναμισμό και πνευματικότητα. Γεννημένος στην Αθήνα το 1903, ο Ζογγολόπουλος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ήδη από τα πρώτα του βήματα φάνηκε η κλίση του προς την αναζήτηση και την πειραματισμό.

Η διαδρομή του καλλιτέχνη

Ξεκινώντας από την παραστατική γλυπτική, ο Ζογγολόπουλος εξελίχθηκε προς την αφαίρεση, υιοθετώντας μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που συνδύαζε γεωμετρικά σχήματα με καμπύλες και κενά. Η θεματολογία του άντλησε έμπνευση από την ελληνική μυθολογία, την ιστορία, αλλά και από καθημερινά θέματα, τα οποία μετέτρεπε σε ονειρικά σύμπαντα γεμάτα συμβολισμούς.

Εμβληματικά έργα

Μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του Ζογγολόπουλου κοσμούν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η “Κλυταιμνήστρα” (1958) στην Πλατεία Συντάγματος, ο “Χορός του Ζαλόγγου” (1961-1967) στο λόφο του Ζαλόγγου, οι “Ομπρέλες” (1990-1994) στην Πλατεία Ομονοίας, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της αστείρευτης δημιουργικότητας και του καλλιτεχνικού του οράματος.

Πνευματικότητα και δυναμισμός

Η γλυπτική του Ζογγολόπουλου διακρίνεται για την πνευματικότητα, τον δυναμισμό και την αρμονία που εκπέμπει. Τα έργα του, γεμάτα κίνηση και φως, καλούν τον θεατή να αλληλεπιδράσει μαζί τους, να τα αγγίξει, να τα περπατήσει, να τα αγγίξει με το βλέμμα και την ψυχή.

Παγκόσμια αναγνώριση

Η τέχνη του Ζογγολόπουλου έλαβε διεθνή αναγνώριση, με εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και διακρίσεων, ενώ το 1977 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο αιώνιος έφηβος

Ο Ζογγολόπουλος, ακούραστος εργάτης της τέχνης, παρέμεινε δραστήριος μέχρι το τέλος της ζωής του, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. Η αστείρευτη ενέργεια, η αστείρευτη δίψα για δημιουργία και η αισιόδοξη ματιά του τον καθιστούν έναν αιώνιο έφηβο της ελληνικής γλυπτικής, ένα διαχρονικό σύμβολο καλλιτεχνικής αφοσίωσης και πνευματικής αναζήτησης.

Εμείς είδαμε τα γλυπτά: “τον χορό του Ζαλόγγου”, “τους Ολυμπιακούς κύκλους”, “τον Ποσειδώνα”, και τις διάσημες “Ομπρέλες”. Για αυτά μας μίλησε η κα Ελπινίκη Δελαπόρτα η ξεναγός μας.

Collage 20240404 180019unnamed 3unnamed 2

Τα παιδιά δημιούργησαν και τους Ολυμπιακούς Κύκλους

Collage 20240404 175859unnamed1

εντυπωσιάστηκαν από τις “Ομπρέλες” και τις κατασκεύασαν με απλά υλικά,

unnamed 8Collage 20240404 182908 1

Φυσικά απολαύσαμε και τον περιβάλλοντα χώρο κάνοντας πικ νικ.

unnamed 4

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Μετά την επίσκεψή μας στο ίδρυμα Ζογγολόπουλου, τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα. Ρωτήθηκαν για την εμπειρία της επίσκεψής τους και τι τα εντυπωσίασε περισσότερο. Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες. :

«Μου άρεσαν οι ολυμπιακοί κύκλοι γιατί τους φτιάξαμε κι εμείς».

«Μου άρεσαν οι ομπρέλες γιατί ήταν μεγάλες και μπορούσαμε να παίξουμε κρυφτό με τον ήλιο».

«Μου άρεσαν οι γυναίκες που χόρευαν».

«Αυτό το πολύ ψηλό που είχε και μπλε φως».

«Μου άρεσε ο Αλέξανδρος γιατί πήγα δίπλα του να σταθώ και ήταν μεγάλος».
«Μου άρεσε το παιχνίδι με τους κύκλους»

«Που φάγαμε έξω».

«Μου άρεσαν οι ολυμπιακοί κύκλοι»

«Μου άρεσαν οι Σουλιώτισσες»

«Μου άρεσαν οι ομπρέλες που φτιάξαμε σε κατασκευή στο πάρκο»

«Μου άρεσαν ο Ποσειδώνας»

thumbnail 1 thumbnail thumbnail 5 thumbnail 4 thumbnail 3

Στη συνέχεια τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί το έργο που τα εντυπωσίασε περισσότερο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

(πηγή Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου & Wikipedia).