Άρθρα κατά κατηγορία

•Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Η πενταψήφια δημόσια και δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης10306 τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών που κατοικούν όλη την επικράτεια της Ελλάδας σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους, για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Παράλληλα με την καινούργια πραγματικότητα στην οποία βρεθήκαμε όλοι, με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον ρυθμό της ζωής μας, αναδείχθηκαν νέες ανάγκες στον ελληνικό πληθυσμό, στα παιδιά και στους γονείς, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με νέα καθημερινότητα.

Η Γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία της  Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του απευθυνόμενο σε ποικίλες ανάγκες στήριξης πια, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από τον Δεκέμβριο 2020, με την επιστημονική εποπτεία  της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και την λειτουργική εποπτεία της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ».

Καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 10306, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν:

Επιλογή 1: Για ψυχολογική βοήθεια

Επιλογή 2: Για κοινωνικά θέματα

Επιλογή 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους  

Σε κάθε επιλογή απαντάει ξεχωριστή ομάδα ειδικών, κατάλληλων για το αντίστοιχο αίτημα.

Η επιλογή 3 που αφορά γονείς, παιδιά και εφήβους και εκπαιδευτικούς,   στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.

 

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους

Α. Από  τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς,  μικρά παιδιά,  εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.

Β.  Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς. Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείς τους.

Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται  δωρεάν 10 τηλεφωνικές ή μέσω βιντεοκλήσης θεραπευτικές συνεδρίες στους γονείς παιδιών, τα οποία παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Διαδικασία επιλογής. Αφού ακούσει ο ειδικός ψυχικής υγείας το αίτημα του γονέα, θα ζητήσει από τον καλούντα την συναίνεσή του για να καταγράψει βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να προγραμματιστούν τα επόμενα ραντεβού. Θα είναι εβδομαδιαία, ει δυνατόν σε σταθερή μέρα και ώρα, προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του καλούντα και τις δυνατότητες της Γραμμής.

Παρέμβαση. Πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή  μέσω βιντεοκλήσης.  Το πρώτο ραντεβού θα αφιερώνεται στη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού και τα επόμενα στη δομημένη παρέμβαση υποστήριξης, κατάλληλης για το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει το παιδί τους.  Στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης συμπληρώνονται ερωτηματολόγια από τους γονείς με στόχο την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

 

Γ. Παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ηλικιών και τις ξεχωριστές ανάγκες τους, η ομάδα μας παραμένει προς το παρόν στη διάθεση  των γονέων  (ή των ιδίων αν πρόκειται για εφήβους) για την ανώνυμη κάλυψη και συμβουλευτική μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ σχεδιάζεται η εξ αποστάσεως θεραπευτική παρέμβαση και θα ενημερωθείτε σύντομα για αυτή.

Σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία ψυχοκοινωνικής παρέμβασης ή/και να προτρέψετε γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με την γραμμή και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο 10306pediaefivoi@gmail.com

 

Εκ μέρους της  Επιστημονικής και Συντονιστικής Ομάδας Έργου του «10306»

 

Ελένη Λαζαράτου

Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

 

•Διοργάνωση Ημερίδας Εκπαιδευτικών Μουσικής

 

 

Μέρος της αποστολής των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων καθώς και η επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις 22/3-3-2021 και 24/17-3-2021 πράξεις της ολομέλειας, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ, με την υποστήριξη της Σ.Ε.Ε. μουσικών Ελένης Ανδρεαδέλλη και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα:

«Η μουσική εκπαίδευση στην εποχή της πανδημίας»

 το Σάββατο 17 Απριλίου, ώρα 17.00
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς μουσικής όλων των βαθμίδων καλές πρακτικές και δράσεις εξωστρέφειας, τις οποίες ανέπτυξαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Η παρακολούθηση της ημερίδας μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής αίθουσας

https://minedu-secondary2.webex.com/minedusecondary2/j.php?MTID=m2d86e6366b7f008576e6ee3a58c0bc61

• «Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: Δικαιώματα του παιδιού: κακοποίηση και καθεστώς προστασίας»


Μέρος της αποστολής των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων καθώς και η επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ, σύμφωνα με την αρ. 22/3-3-2021 πράξη της ολομέλειάς του, διοργανώνει με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαδικτυακή ημερίδα

                                     την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 με ώρα έναρξης στις 18:00
Ο τίτλος της ημερίδας είναι
«Δικαιώματα του παιδιού: κακοποίηση και καθεστώς προστασίας»
με τις παρακάτω ομιλήτριες και αντίστοιχα τα θέματα που θα αναπτύξουν,
Ψαρράκου Μαρία, Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας με θέμα: Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: Μύθοι και αλήθειες.
Κουφονικολάκου Θεώνη, Βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού, Συνήγορος του παιδιού με θέμα: Η προστασία του Παιδιού από κακοποίηση και παραμέληση στη σύγχρονη σχολική κοινότητα.
Γαβρήλογλου Ματίνα, Ψυχολόγος στον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα: Το Χαμόγελο του Παιδιού για την Παιδική Κακοποίηση.
Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει διάλογος με ερωτήσεις προς τις εισηγήτριες. Η διάρκεια της ημερίδας είναι δύο και μισή (2,5) ώρες.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες αλλά και σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής αίθουσας

https://minedu-primary.webex.com/mineduprimary/onstage/g.php?MTID=ed16c422de53dbbd3a2229f517d266061 event number: 124 052 3802, event password: 1234

είτε μέσω του καναλιού του ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο ΥouTube, με διεύθυνση: https://www.youtube.com/channel/UCYg8rWMvfvlrTFyQ6irL5iw
ή εναλλακτικά: https://www.youtube.com/ΠΕΚΕΣΑνΜακεδονίαςκαιΘράκης

• Παράταση εγγραφών

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., λόγω των εξαιρετικών, δύσκολων υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού και της covid-19, οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22, παρατείνονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

• Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων-Τηλεκπαίδευση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την παύση της δια ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία όλης της χώρας (πλην της ειδικής αγωγής) για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 και όσο θα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων:

• τα μαθήματα θα γίνονται με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
• το ωράριο θα είναι 14:10 με 16:20.
• θα χρησιμοποιηθεί η γνωστή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex Meetings.

• Εγγραφές στο Νηπιαγωγείο

Ανακοινώνουμε πως, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., οι εγγραφές των παιδιών που θα φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, αρχίζουν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και λήγουν το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.

Στο Νηπιαγωγείο θα εγγραφούν φέτος υποχρεωτικά:

 • τα νήπια πρώτης ηλικίας που γεννήθηκαν το 2016
 • τα νήπια δεύτερης ηλικίας που γεννήθηκαν το 2017

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Α. Υποβάλλονται κατά την εγγραφή:
Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής / Υπεύθυνη Δήλωση του Κηδεμόνα Δείτε παρακάτω
Εμβόλια Φωτοτυπία ή φωτογραφία των σελίδων εμβολιασμού του γαλάζιου βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή άλλο στοιχείο στο οποίο να αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας για τα νήπια που κατοικούν σε Δήμους όπου λειτουργούν περισσότερες από μία σχολικές μονάδες Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου:
Συμβόλαιο εκμίσθωσης κατοικίας, φορολογική δήλωση, λογαριασμός νερού, ρεύματος, σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή υπεύθυνη δήλωση μέσω [gov.gr]
Β. Υποβάλλεται άμεσα ή μέχρι 11 Σεπτεμβρίου:
Ατομικό Δελτίο Υγείας νηπίου Συμπληρωμένο σε κρατικό νοσοκομείο ή από ιδιώτη παιδίατρο.
Γ. Πρόσθετα δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
Εάν το παιδί πάσχει από χρόνια ασθένεια, σχετική ιατρική γνωμάτευση
Τυχόν διάγνωση από ΚΕ.Σ.Υ. ή Αναγνωρισμένο Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο
Δικαστική Απόφαση ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό Επιμέλειας (σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης)
Δ. Απαιτείται για την εγγραφή:
Πιστοποιητικό Γέννησης Αναζητείται αυτεπάγγελτα από το Σχολείο.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 1. Είσοδος στη σελίδα https://proti-eggrafi.services.gov.gr
 2. Επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει η διεύθυνση κατοικίας σας
 3. Επιλέξτε «Πρώτη Εγγραφή» και εισάγετε τους προσωπικούς σας κωδικούς για το taxisnet
 4. Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας μέσω των οποίων θα ενημερώνεστε
 5. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών. Επιλέξτε τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου που σκοπεύετε να γράψετε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο.
 6. Αναρτήστε σε ψηφιακή μορφή αποδεικτικό της διεύθυνση στην οποία κατοικεί το παιδί.
 7. Εισάγετε τα στοιχεία άλλων τέκνων σας που φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο σχολείο και αναρτήστε σχετική βεβαίωση φοίτησης
 8. Δηλώστε το αν επιθυμείτε φοίτηση στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
 9. Επιλέξτε τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
 10. Σημειώστε πως θα πρέπει να προσκομίσετε υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο τα ανωτέρω δικαιολογητικά 2, 3 και 4 και, αν υπάρχουν, τα δικαιολογητικά 5, 6 ή 7
 11. Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.
 12. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».
 13. Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.
 14. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχετε συμπληρωμένη την ειδική, έντυπη αίτηση που θα πάρετε από το νηπιαγωγείο και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή.
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων