Με τη βοήθεια του πιο πάνω πρόχειρου σχεδιαγράμματος (κάτοψη της αίθουσας) θα επιχειρήσουμε να περιηγηθούμε στο χώρο μας.

Μπαίνοντας στην αίθουσα (21) βλέπουμε εμπρός μας δύο σειρές από τραπεζάκια. Είναι ο χώρος όπου ζωγραφίζουμε, κατασκευάζουμε, δημιουργούμε, αλλά ταυτοχρόνως είναι και η τραπεζαρία μας για τα δύο γεύματα.

Δεξιά από τα τραπέζια βρίσκονται δύο συρταριέρες (2). Κάθε παιδί έχει το δικό του συρτάρι στη συρταριέρα και εκεί βάζει μόνο του και τακτοποιεί τα ελεύθερα αλλά και τα καθοδηγούμενα έργα που κάνει σε χαρτί. Πάνω στις συρταριέρες είναι τοποθετημένα υλικά για ζωγραφική (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, παστέλ, πινέλα, νερό, κυπελάκια), λευκό χαρτί, και ένα καλάθι με τα τραπεζομάντιλα (τα στρώνουν και τα μαζεύουν μόνα τους την ώρα των γευμάτων).

Στο βάθος δεξιά βρίσκεται η γωνιά της ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (1). Εκεί συγκεντρώνουμε ευρήματα από τη φύση, τα παρατηρούμε, τα συγκρίνουμε, τα αντιγράφουμε, γίνονται αφορμή για συζητήσεις και υποθέσεις. Η γωνιά της παρατήρησης παρακολουθεί την κάθε εποχή.

Σε αυτή τη γωνιά έχουμε και τις γλάστρες με τα φυτά μας. Έχουμε ακόμη μία μόνιμη έκθεση από κοχύλια ταξινομημένα ανά είδος (19).

Δεξιά και αριστερά της γωνιάς της παρατήρησης έχουμε τα παιχνίδια της αυλής (στεφάνια, αυτοκίνητα, εργαλεία κλπ) γιατί από εδώ ανοίγει η μπαλκονόπορτα (20) που μας οδηγεί στην αυλή / μπαλκόνι μας.

Στο βάθος αριστερά συναντάμε το ΚΑΒΑΛΕΤΟ μας (18) όπου κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων μπορούν τέσσερα παιδιά να ζωγραφίσουν με νερομπογιές.

Αριστερά βρίσκεται το ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ μας (6). Εκεί μπορούν να παίξουν (πάντα κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων) μέχρι τρία παιδιά και ένα να καθαρίζει (‘στεγνό καθάρισμα’) και να σιδερώνει στο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟ / ΣΙΔΕΡΩΤΗΡΙΟ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα (17).

Μπροστά στο κουκλόσπιτο βρίσκεται η γωνιά του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ (5). Μικρά σπίτια, ζώα και ανθρωπάκια συνθέτουν αυτή τη γωνιά, όπου μπορούν να παίξουν μέχρι τέσσερα παιδιά.

Πιο αριστερά βρίσκεται το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (16) όπου παίζουν δύο παιδιά. Δίπλα είναι η γωνιά των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (15) με παιχνίδια για σύγκριση μεγεθών, σχήματα, κλάσματα, αριθμητήρια. Λίγο πιο αριστερά είναι η μικρή ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (14) της οποίας τα βιβλία ‘διαβάζουν’ τα παιδιά στα χώρο 12 μόλις τελειώνουν το φαγητό τους και μέχρι να τελειώσει και το τελευταίο παιδί.

Στην αριστερή γωνία είναι η γωνιά παιχνιδιών Λέγκο και Πλέι Μομπιλ και η γωνιά με τις μαριονέτες (13). Αργότερα (κατά τη διάρκεια της χρονιάς) η γωνιά αυτή μετατρέπεται σε γωνιά γραφής.

Στο κέντρο αριστερά βρίσκεται ο μεγάλος ανοιχτός χώρος 12 τον οποίο ονομάζουμε γωνιά συζήτησης / καλημέρας, κύκλο  κλπ.

Εδώ κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων είναι η γωνιά των ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (με τουβλάκια), κατά τη διάρκεια του φαγητού γίνεται γωνιά ανάγνωσης, ενώ τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να γίνει χώρος χαλάρωσης.

Είναι όμως και ο χώρος στον οποίο συγκεντρωνόμαστε για να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τη θεματική ενότητά που έχουμε κάθε περίοδο. Στη διερεύνηση αυτή πολλές φορές αντλούμε πληροφορίες , παρακολουθούμε βίντεο και χρησιμοποιούμε τα εποπτικά υλικά που μας προσφέρει το διαδίκτυο (10).

Στον αριθμό 9 βρίσκεται η γωνιά του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ζώων. Εδώ μπορούν να παίξουν μέχρι τέσσερα παιδιά. Πλάι είναι η γωνιά της ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗΣ (8).

Βαδίζοντας προς τα δεξιά συναντάμε το ψυγείο και το φουρνάκι (7), τη ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ βιβλιοθήκη (4) και δίπλα (3) τα ράφια με τα ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ παιχνίδια.  

Έτσι φτάνουμε και πάλι στην είσοδο (όπου βρίσκεται και η γωνιά με τα μουσικά όργανα) και εδώ τελειώνει η μικρή περιήγηση στο χώρο μας.