Ο χώρος δεν είναι ουδέτερος παράγοντας στη ζωή μας: διαμορφώνει τη διάθεση, την ψυχοσύνθεση, ακόμη και την αντίληψή μας για τον κόσμο. Η κίνησή μας στους δρόμους μίας πόλης έχει τελείως διαφορετική επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας από μία βόλτα σε έναν κάμπο. Ένας κόκκινος τοίχος δημιουργεί έντονες διαθέσεις εν αντιθέσει με ένα γαλάζιο που μας ηρεμεί.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, το χρώμα των τοίχων, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, την οργάνωση ενός συρταριού, έχει μεγάλη σημασία να διαμορφώσουμε, να διακοσμήσουμε, να οργανώσουμε το χώρο του νηπιαγωγείου έτσι ώστε να υπηρετεί τους στόχους που θέτουμε. Η καλή οργάνωση, η αισθητική και η δυνατότητα να αναδιαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη συνδρομή των παιδιών, είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να ορίζουν το χώρο μας.

Θα θέλαμε ο χώρος του νηπιαγωγείου μας να μοιάζει με ένα παραμυθένιο σπίτι: σπίτι στο οποίο τα παιδιά εξερευνούν, ανακαλύπτουν και εφευρίσκουν, εμπνέονται, δημιουργούν, συνομιλούν με τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, ζουν όμορφα. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα, αναδιαμορφώνουμε το χώρο μας έτσι ώστε κάποτε ο στόχος που θέσαμε να γίνει εφικτός.

* Πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ (rene magritte)