'... με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα ...'

cropped sxedio

Η φιλοσοφία μας

 

Φτιάξαμε αυτή τη σελίδα (τον Οκτώβριο του 2011) εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που μας προσφέρει το sch.gr, αλλά και τη δυνατότητα που προσφέρει γενικά το διαδίκτυο για έκφραση και επικοινωνία.

Η κριτική σκέψη, το πάθος για γνώση, η ανάγκη για δημιουργία, το άνοιγμα στη φαντασία, η ελευθερία στην έκφραση των ιδεών, το νοιάξιμο για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αγάπη για αυτή την υπέροχη δυνατότητα που λέγεται ζωή: αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες που θα θέλαμε να καθορίζουν τη σελίδα μας.

Εδώ θα θέλαμε να γίνει ο τόπος από όπου θα ξεκινήσουν

 • μαγικά ταξίδια στη χώρα της φαντασίας
 • ανοιχτές συζητήσεις με τους μεγάλους επιστήμονες της ανθρωπότητας
 • συναντήσεις με τους καλλιτέχνες που γέννησαν την τέχνη και άνοιξαν νέους δρόμους στη δημιουργία

Ο υπέροχος κόσμος των ιδεών, της γνώσης, ό,τι γέννησε η ανθρώπινη ευαισθησία, δημιουργικότητα, ορθή λογική αλλά και φαντασία, όλα μπορούν και χωράνε να μπουν στο χώρο μας.

Σκοπός μας είναι η σελίδα αυτή να γίνει ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας, συνάντησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ παιδιών του νηπιαγωγείου μας, μεγαλύτερων παιδιών, παιδιών από άλλα σχολεία και νηπιαγωγεία και εκπαιδευτικών. Όμως ο πρώτος μας στόχος είναι να ανοίξουμε το σχολείο στους γονείς, να έχουμε εδώ έναν κοινό τόπο όπου θα συναντιόμαστε όλοι μαζί, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Στη σελίδα μας έχουμε δύο γενικές ενότητες αναρτήσεων:

1) Αναρτήσεις στις οποίες παρουσιάζουμε τα έργα, τις συζητήσεις και τις δράσεις των παιδιών μας. Θα τις βρείτε στην κατηγορία “ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ” ΤΟΥ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ ΜΑΣ -Υποκατηγορίες: έργα -ημέρες

2) Με αφορμή τις θεματικές ενότητες που διαπραγματευόμαστε στο νηπιαγωγείο φτιάχνουμε εδώ μία βιβλιοθήκη, ένα αρχείο πληροφορίας, μία βάση δεδομένων. Θα βρείτε τη ‘βιβλιοθήκη’ μας στις κατηγορίες: «ΒΙΒΛΙΟ», «ΕΠΙΣΤΗΜΗ», «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», «ΤΕΧΝΗ» και «ΥΓΕΙΑ»(με τις υποκατηγορίες τους).

3) Τέλος, οτιδήποτε αφορά στη ‘γλώσσα’ και τα ‘μαθηματικά’ θα τα βρείτε στις ομώνυμες κατηγορίες.

Στη δεύτερη ενότητα η γλώσσα ή η προσέγγιση ενός θέματος μπορεί είναι δύσκολη για ένα νήπιο. Θεωρούμε όμως δεδομένο ότι τα νήπια επισκέπτονται τη σελίδα με την επίβλεψη και τη βοήθεια ενός ενήλικα. Έτσι συνειδητά δίνουμε περισσότερες και πιο σύνθετες πληροφορίες (π.χ. για τον Αϊνστάιν), έτσι ώστε ο κάθε γονέας να επιλέξει πώς θα προσεγγίσει το κάθε θέμα με το παιδί του και ποιες από τις πληροφορίες θα εκμεταλλευτεί.

Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες σχετικά με ό,τι μπορεί να αφορά στη σελίδα μας, από εικαστικές και δομικές παρεμβάσεις, μέχρι προτάσεις για θέματα και συνδέσμους. Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη για να μπορέσει η σελίδα μας να γίνει χρήσιμη αλλά και εύχρηστη, διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

* Οι πίνακες είναι των Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci) και Κλοντ Μονέ (Claude Monet)

 1. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό το διαφορετικό πνεύμα που έχει το ιστολόγιό σας! Χαίρομαι πολύ που σας ανακάλυψα!

 2. Πολύ καλή η δουλειά σας, μας δίνετε ιδέες και όρεξη να ασχολούμαστε…
  Μουσιάδου Ειρήνη, Νηπιαγωγείο Εξοχής,Θεσσαλονίκη

  • Αγαπητή Ειρήνη, συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μπήκα στο σάιτ του νηπιαγωγείου σας και βρήκα πολύ καλές ιδέες και προσεγγίσεις σε θέματα, κάποιες από τις οποίες θα ‘κλέψω’! Είδα ότι σου αρέσει ο Αναγνωστάκης. Σου χαρίζω λοιπόν ένα απόσπασμα από το ποίημά του «Θεσσαλονίκη, μέρες του 1969 μ. Χ.»:
   «Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες
   Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα
   οι ίδιοι στα παιδιά τους
   Ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει ἡ αλυσίδα
   Ίσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιών
   των παιδιών τους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση