η Ιστορία, η Επανάσταση και η Ποίηση

Οι δύο προηγούμενες αναφορές στο Θεόφιλο δεν μπήκαν τυχαία. Ο Θεόφιλος είναι ο ζωγράφος που ενέπνευσε και εμπνέει τα παιδιά μας για να ζωγραφίσουν το σκηνικό του θεατρικού δρώμενου που θα παίξουνε για την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Το σκηνικό αυτό θα το ανεβάσουμε εδώ αμέσως μετά την παράσταση.

Γράψαμε και αλλού (28η Οκτωβρίου, Πολυτεχνείο) για τον τρόπο μέσω του οποίου προσεγγίζουμε μια εθνική επέτειο. Η αντικειμενικότητα της ιστορίας είναι ένα τεράστιο θέμα, είναι ένας σχεδόν ανέφικτος στόχος. Η ιστορία είναι μία αφήγηση του παρελθόντος περισσότερο ή λιγότερο υποκειμενική, με εντονότερη ή λιγότερο έντονη την ιδεολογία αυτού που τη γράφει, αλλά και την κυρίαρχη ιδεολογία της κάθε εποχής. Για αυτό και γράφεται και ξαναγράφεται, και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, συναντάει έντονες αντιδράσεις από όσους πίστεψαν ως αλήθεια την προηγούμενη αφήγηση.

Γνωρίζοντας ότι κι εμείς (αναπόφευκτα) λέμε τη δική μας αφήγηση στα παιδιά, προσπαθούμε τουλάχιστον να σταθούμε κοντά στα ιστορικά τεκμήρια που έχουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς γίνεται μία ιστορική έρευνα. Αναζητούν τις προσωπικές μαρτυρίες και τα γραπτά των ηρώων που μετείχαν στην επανάσταση. Διαβάζουν τα γραπτά του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και του Ρήγα (μέσω του θούριου), τα λόγια του Καραϊσκάκη και του Μπότσαρη. Κεντρικός άξονας στο δικό μας δρώμενο είναι ο αγώνας για ελευθερία. Πλάι στην ελευθερία στήνονται οι έννοιες της δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Παράλληλα με το λόγο των ηρώων τα παιδιά γνωρίζουν και το λόγο των ποιητών. Το κέρδος έτσι είναι διπλό: μιλώντας για ελευθερία έρχονται σε επαφή με τον κατ’ εξοχήν ελεύθερο λόγο, τον ποιητικό. Ο Σολωμός και ο Κάλβος, οι δύο μεγάλοι ποιητές μας που έγραψαν για την επανάσταση, διαπερνούν το δρώμενό μας. Και μέσα από τα τραγούδια ακούγεται ο λόγος του Ρίτσου και του Μύρη.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τους συνθέτες που επενδύουν μουσικά το έργο μας: Μαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Λεοντής και Θεοδωράκης.

Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Γεια σας. Θέλω να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό υλικό που μας προσφέρετε μέσω της ιστοσελίδας σας. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί σας στο τηλέφωνο 210 3632385 αλλά δεν απαντά. Θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτά τα θέματα διδάσκονται στα παιδάκια, αν τα καταλαβαίνουν και πως αντιδρούν. Σ’ εμένα μου φαίνονται μαθήματα για παιδιά λυκείου ή ακόμη και πανεπιστημίου. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την προσφορά σας στον πολιτισμό μας. Αναστασία Βαπορίδη.

Αγαπητή Αναστασία.
Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια. Τα θέματα που παρουσιάζω στο ιστολόγιο είναι οι θεματικές ενότητες που διερευνούμε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς με τα παιδιά. Το ενδιαφέρον των παιδιών είναι η κινητήρια δύναμη και ο καθοριστικός παράγοντας που ορίζει το θέμα μας, το βάθος στο οποίο θα το διερευνήσουμε, το χρόνο που θα δώσουμε σε αυτή τη διερεύνηση. Τα παιδιά όχι μόνο μετέχουν αλλά αγαπούν και απολαμβάνουν αυτό που γίνεται.
Στη σελίδα «η Φιλοσοφία μας» (αριστερό μενού) παρουσιάζω τη φιλοσοφία αυτής της ιστοσελίδας αλλά και το λόγο για τον οποίο την έφτιαξα. Εκεί επίσης διακρίνω τις αναρτήσεις σε κατηγορίες και εξηγώ γιατί σε κάποιες αναρτήσεις ο λόγος είναι πιο σύνθετος από ότι σε άλλες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το άρθρο «Ιστορία, Επανάσταση και Ποίηση». Το άρθρο αυτό απευθύνεται στους γονείς των παιδιών. Σκοπό έχει να ενημερώσει για τον τρόπο μέσω του οποίου προσεγγίζουμε την Επανάσταση του 1821 στο νηπιαγωγείο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να παρουσιάσω στους γονείς το σκεπτικό μου. Κάθε τι που κάνουμε μέσα στην τάξη δε γίνεται τυχαία, εξυπηρετεί ένα σκοπό, έχει ένα στόχο. Η γιορτές δεν εξαιρούνται από αυτό. Κάθε λέξη που λένε τα παιδιά στη γιορτή, κάθε τραγούδι, κάθε κίνηση ή δράση τους, είναι ενταγμένα σε ένα ευρύτερο σκεπτικό που δεν είναι άλλο παρά αυτό που παρουσιάζω εδώ.
Έχω να πω πολλά στο θέμα, αλλά σκέφτομαι να ανεβάσω ένα ιδιαίτερο άρθρο (ελπίζω σύντομα).
Υ/Γ. Το τηλέφωνο του σχολείου μας βρίσκεται στο κάτω τμήμα. Ίσως την ώρα που τηλεφώνησες η συνάδελφος να ήταν με τα παιδιά στην αυλή. Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσεις ελπίζω να είσαι πιο τυχερή – μπορείς να αφήσεις το τηλέφωνό σου και θα σου τηλεφωνήσω εγώ.
Μ.Π.

Πόσο δίκιο έχετε για τον «ορισμό» της ιστορίας και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε εμείς που τη διδάσκουμε στους μαθητές μας…
Η προσεγγισή σας είναι εξαιρετική και πραγματικά θα ήθελα να παρακολουθήσω το δρώμενό σας.
Μπράβο σας!
 

Ελένη, σε ευχαριστώ πολύ. Μπήκα στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου σας και μου άρεσε πολύ. Το πρώτο στοιχείο που έχω να επισημάνω είναι οι εργασίες των παιδιών σας. Επιτέλους! Δημιουργίες παιδιών! Η εικονογράφηση του παραμυθιού σας είναι εξαιρετική. Αλλά όχι μόνο αυτό. Είδα και τις αμυγδαλιές τους. Το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του δέντρο με τον δικό του τρόπο. Δεν αντέχω άλλο να βλέπω τις όμοιες «δημιουργίες» (σε άπειρα εισαγωγικά) των παιδιών που το μόνο που κάνουν είναι να κολλάνε έτοιμα από τη νηπιαγωγό πράγματα. Μπράβο για άλλη μια φορά και φυσικά θα σας προσθέσω στους προτεινόμενους συνδέσμους μας.
Μ.Π.

Τιμή μου!
Πραγματικά υποκλίνομαι σε αυτό που παρουσιάζεται με το blog σας, … κυρίως για την παιδεία και την κουλτούρα σας
αλλά και για την επιστημοσύνη σας!

Σας ευχαριστώ πολύ, έστω και ετεροχρονισμένα. Για δύο χρόνια δεν έγραφα στη σελίδα μας (έκανα ένα μεταπτυχιακό). Και πάλι ευχαριστώ!
Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

 
 • μέσα από τις λέξεις

 • Το άγγιγμα της αναγέννησης στη μελέτη των χεριών του Λεονάρντο

  Leonardo_da_Vinci_-_Study_of_hands_

  Λεονάρντο ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci), 1452 – 1519, Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, επιστήμονας. Ιδιοφυής προσωπικότητα, αρχετυπική μορφή του ‘Ολοκληρωμένου- Ιδανικού Ανθρώπου’ (Homo Universalis).

 • Το κάμα του μεσημεριού στους σιτοβολώνες του Πίτερ Μπρέγκελ

  harvesters

  Πίτερ Μπρίγκελ ή Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος (Pieter Bruegel the Elder), 1525 – 1569, Φλαμανδός ζωγράφος, εξαίρετος σχεδιαστής και χαράκτης. Ζωγράφος των παραβολών και της ηθογραφίας, γνωστός για τα τοπία, τις αγροτικές σκηνές, αλλά και τον πίνακα του Πύργου της Βαβέλ.

 • Το πινέλο του Ρέμπραντ διαπερνά την εικόνα και αποτυπώνει την εσωτερική πάλη του σκεπτόμενου ανθρώπου.

  Rembrandt

  Ρέμπραντ φαν Ράιν (Rembrandt van Rijn), 1606 – 1669, Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών.

 • Ποιο κόσμημα μπορεί να συγκριθεί με τα μάτια του κοριτσιού, στο ‘κορίτσι με μαργαριτάρι’, του Βερμέερ;

  Ποιο κόσμημα μπορεί να συγκριθεί με τα μάτια του κοριτσιού, στο ‘κορίτσι με μαργαριτάρι’, του Βερμέερ;

  Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer), 1632 – 1675, Ολλανδός ζωγράφος, γνωστός για τον ιδιαίτερο φωτισμό των σκηνών που ζωγραφίζει.

 • Δουλεύοντας στο χωράφι της ζωής, οι Σταχομαζώχτρες του Μιλλέ

  Jean Francois Millet

  Ζαν-Φρανσουά Μιλλέ (Jean-François Millet),1814-1875, Γάλλος ρεαλιστής ζωγράφος του οποίου το έργο επηρέασε τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα.

 • Η αντίσταση και η νεωτερικότητα στην 3η του Μάη του Γκόγια

  goya.shootings-3-5-1808

  Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco José de Goya), 1746 – 1828, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών, καθώς και ένας εκ των πρώτων μοντέρνων καλλιτεχνών. Η «3η του Μάη» θεωρείται ο πρώτος ‘επαναστατικός’ πίνακας, όχι μόνο ως προς το θέμα του, αλλά και ως προς την εικαστική αποτύπωσή του.

 • Η πιο ζωντανή ‘νεκρή φύση’ που έχει ζωγραφιστεί ποτέ!

  Paul_Cézanne_185

  Πωλ Σεζάν (Paul Cézanne), 1839 – 1906, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Η επίδρασή του σε μεταγενέστερους ζωγράφους υπήρξε πολύ μεγάλη και θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης.

 • Οι υπέροχες χορεύτριες του Εντγκάρ Ντεγκά

  edgar-degas-dancers

  Εντγκάρ Ντεγκά (Edgar Degas), 1834-1917, Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, από τους σημαντικότερους του 19ου αι.

 • Μαγευτικό μπλε στα νούφαρα του Κλοντ Μονέ

  Κλοντ Μονέ

  Κλοντ Μονέ (Claude Monet), 1840, 1926, Γάλλος ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.

 • Τα κινούμενα σταροχώραφα με τα πουλιά, του Βίνσεντ βαν Γκογκ

  Vincent_van_Gogh_(1853-1890)_-_Wheat_Field_with_Crows_(1890)

  Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh), 1853-1890, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του οποίου το έργο δεν αναγνωρίστηκε όσο ζούσε.

 • Τα όμορφα πρόσωπα των παιδιών της Ταϊτής, του Γκωγκέν

  gauguin-paul-two sisters

  Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin), 1848 – 1903, Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρεάστηκε από τον πολιτισμό των ιθαγενών της Πολυνησίας.

 • Ο Ματίς βλέπει κίτρινο, πράσινο και μπλε, εκεί που εμείς βλέπουμε ‘λασπωμένους’ τόνους του καφέ

  matisse49

  Ανρί Ματίς (Henri Matisse), 1869 –1954, Γάλλος ζωγράφος που θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης. Ο όρος φωβισμός δε σχετίζεται με την ελληνική λέξη φόβος, αλλά με τη γαλλική λέξη φωβ (Fauve) που σημαίνει θηρίο /αγρίμι.

 • Οι εργάτες στο δρόμο για το σπίτι από τον Μουνκ

  Οι εργάτες στο δρόμο για το σπίτι από τον Μουνκ

  Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch), 1863 – 1966, Νορβηγός ζωγράφος, πρόδρομος του εξπρεσιονισμού. Το έργο του «η κραυγή» είναι σταθμός στην ιστορία της τέχνης. Στη δεκαετία \'30 - \'40, οι Ναζί θεώρησαν τα έργα του ‘εκφυλισμένη τέχνη’ και αφαίρεσαν τη δουλειά του από τα γερμανικά μουσεία.

 • Η ευαισθησία του χρώματος στον Πάουλ Κλέε

  paul-klee-ad-marginem

  Πάουλ Κλέε (Paul Klee), 1879 – 1840, Γερμανός ζωγράφος και δάσκαλος στη σχολή Μπάουχάους (Bauhaus). Μολονότι δεν εντάχθηκε επισήμως σε καμία σχολή ή κίνημα, το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση των περισσοτέρων καλλιτεχνικών τάσεων της μοντέρνας τέχνης.

 • Η τέχνη δεν διακοσμεί, ανατρέπει! Λεπτομέρεια από τη Γκερνίκα του Πικάσο

  guernica

  Ο Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso), 1881 – 1973, Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών. Επαναστατικός και ανατρεπτικός, ακόμη και ως προς τον εαυτό του. «Όλη μου τη ζωή προσπαθούσα να ζωγραφίσω σαν μεγάλος και τώρα που μεγάλωσα κατάλαβα πως όταν ζωγραφίζω, πρέπει να νιώθω ελεύθερος, τόσο όσο κι ένα μικρό παιδί.» «Δεν εκτιμώ έναν ζωγράφο που μετατρέπει τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα. Αλλά θαυμάζω εκείνον που με μια κίτρινη κηλίδα δημιουργεί έναν ήλιο.»

 • Πλέγματα και καθαρά χρώματα στην αναζήτηση του ελάχιστου, από τον Μοντριάν.

  Mondrian_Comp10

  Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (Piet Mondrian), 1872 – 1944, Ολλανδός ζωγράφος, Αφηρημένες γεωμετρικές συνθέσεις, Νεοπλαστικισμός, πλέγματα που διακόπτονται από έγχρωμους γεωμετρικούς όγκους, μινιμαλισμός.

 • Από το ελάχιστο της γραμμής του Μοντριάν, στο ελάχιστο του χρώματος του Ρόθκο.

  rothko-red

  Μαρκ Ρόθκο (Mark Rothko), 1903 – 1870, Ρωσο-αμερικανός ζωγράφος. Κατατάσσεται στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αν και ο ίδιος αρνούνταν οποιαδήποτε κατάταξη.

 • Μητέρα και παιδί, από τον Μουρ

  Μητέρα και παιδί, από τον Μουρ

  Χένρυ Μουρ (Henry Moore), 1898 - 1980, Άγγλος γλύπτης, από τους σημαντικότερους στην ιστορία της γλυπτικής, γνωστός για τις μεγάλες αφηρημένες ανθρώπινες φιγούρες.

 • Όνειρο και φαντασία στην πολύχρωμη υπερ-πραγματικότητα του Ζουάν Μιρό

  the_red_sun_gnaws_at_the_spider_1948

  Zουάν Μιρό (ισπανικά: Χουάν - Joan Miró i Ferrá), 1893 – 1983, Ισπανός (Καταλανός) ζωγράφος και γλύπτης, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

 • Ζωγραφική είναι η κίνηση και το πάθος των γραμμών του Τζάκσον Πόλοκ

  pollock_1950

  Τζάκσον Πόλοκ (Jackson Pollock), 1912 – 1956, Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Παρά τον φαινομενικά τυχαίο χαρακτήρα που εμπεριέχεται στην τεχνική του, ο Πόλοκ επεξεργάζεται σχολαστικά τους πίνακές του. Οι τεχνικές που αναπτύσσει καλούνται συχνά και με τον ευρύτερο όρο action painting.

 • «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» κατά τον Πρωταγόρα, αλλά και τον Τζιακομέτι.

  alberto

  Αλμπέρτο Τζιακομέτι (Alberto Giacometti), 1901 – 1966, Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος, υπερρεαλιστής και στη συνέχεια υπαρξιστής. Αποφασιστική είναι η συνάντησή του με την Μποβουάρ, τον Σαρτρ και τον Μπέκετ.

 • Δεν υπάρχει όμορφο κλουβί. Τα πουλιά και η σκέψη ζουν μόνο Ελεύθερα.

  Δεν υπάρχει όμορφο κλουβί. Τα πουλιά και η σκέψη ζουν μόνο Ελεύθερα.
 • Καταγγελία της παιδικής εργασίας από τον Λιούις Χάιν.

  Lewis Hine

  Λιούις Χάιν (Lewis Wickes Hine), 1874 – 1940, Αμερικανός κοινωνιολόγος και φωτογράφος. Από το 1908 έως το 1924, φωτογράφιζε κρυφά ανήλικα παιδιά που εργάζονταν. Οι φωτογραφίες του ήταν καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή των νόμων για την παιδική εργασία στις ΗΠΑ. Σήμερα, 246 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο συνεχίζουν να δουλεύουν.

 • Ποιο μέλλον κοιτάζουν τα μικρά κορίτσια του Γκόρντον Παρκς;

  Gordon-Parks

  Γκόρντον Παρκς (Gordon Parks), 1912 – 2006, Αμερικανός φωτογράφος, μουσικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που με το φακό του κατέγραψε τη ζωή στις φτωχογειτονιές των μαύρων, και κατήγγειλε τον ρατσισμό. Ήταν ο πρώτος μαύρος φωτογράφος του περιοδικού Λάιφ (Life, 1948). Οι ταινίες του έγιναν γνωστές με τον όρο «blaxploitation» (από τις λέξεις black=μαύρος και exploitation=εκμετάλλευση).

 • Έτσι ζει το άλλο μισό, από τον Τζέικομπ Ρίις

  jacob-riis-567

  Τζέικομπ Ρίις (Jacob August Riis), 1849 – 1914, Δανο-αμερικανός φωτορεπόρτερ, γνωστός για το βιβλίο του «Πώς ζει το άλλο μισό», μέσω του οποίου συνέβαλε στην καταγγελία της φτώχιας στις γειτονιές της Νέας Υόρκης, αλλά έχει κατηγορηθεί πως προωθώντας την εκστρατεία του, \'εισέβαλε\' τη νύχτα στα σπίτια για να τα φωτογραφίσει ακατάστατα, σκοτεινά και βρώμικα.

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Πίσω Θρανία

  Πίσω Θρανία

  Eίναι μια ομάδα που συγκροτήθηκε το 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πιστεύοντας πως η αντίσταση στο ρατσισμό, η αποδοχή του άλλου και η αλληλεγγύη κατακτώνται βήμα βήμα, οργανώνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Πατήστε στην εικόνα για να διαβάσετε το έργο 10 χρόνων των \"πίσω θρανίων\".

 • Αρχείο

 • Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

  Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

  Ο \"Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.\" έχει ένα πολύ καλό αρχείο με ταινίες, κείμενα, προτάσεις και υλικό διδασκαλίας που αφορούν στη διαφορετικότητα. Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στη σελίδα.

 • ποιοι είμαστε

 • Λέμε όχι στον εκφοβισμό, από όπου κι αν προέρχεται

  Λέμε όχι στον εκφοβισμό, από όπου κι αν προέρχεται

  Η ερώτηση “ποιους ανθρώπους θέλουμε” προηγείται της ερώτησης “ποιο σχολείο θέλουμε”. Στόχος του νηπιαγωγείου είναι να εκπαιδεύσει ελεύθερους, δημιουργικούς, χαρούμενους ανθρώπους, που θα λειτουργούν μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, αποδοχής και αλληλοεκτίμησης.

 • οι συζητήσεις, οι δράσεις, η κοινή μας ζωή

 • τι ώρα είναι;

 • Πρόσφατα σχόλια

 • Έμπνευση από ένα παραμύθι

  Έμπνευση από ένα παραμύθι

  Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Νηπιαγωγείο Taka-Tuka-Land στο Βερολίνο (Γερμανία) προοριζόταν για προσωρινό κτίριο - ευτυχώς το νηπιαγωγείο ήταν τόσο επιτυχημένο, και το κτίριο σώθηκε. Είναι εμπνευσμένο από το κλασικό παραμύθι \"Πίπη Φακιδομύτη\" και τις επισκέψεις της στη μυθική χώρα Τάκα-Τούκα.

 • Πράσινο νηπιαγωγείο

  Πράσινο νηπιαγωγείο

  Το νηπιαγωγείο Sighartstein στην Αυστρία, έχει σχιδιαστεί από την ομάδα kadawittfeldarchitektur. Μεγάλα παράθυρα, φως και ήλιος, όλη η φύση μέσα στην αίθουσα!

 • Αειφόρος σχεδιαστική καινοτομία

  Αειφόρος σχεδιαστική καινοτομία

  Είναι το νηπιαγωγείο tellus στη Στοκχόλμη, σχεδιασμένο από την ομάδα Tham-Videgård-Arkiteker.
  Εκτός από την υπέροχη αισθητική, ο σχεδιασμός εξασφαλίζει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση για το νηπιαγωγείο.

 • Γύρω από ένα δέντρο

  Γύρω από ένα δέντρο

  Χτισμένο γύρω από ένα δέντρο, το νηπιαγωγείο Fuji στο Τόκιο της Ιαπωνίας, είναι μια \"οπτική οδός που ενώνει την ενέργεια της παιδικής ηλικίας με τη φύση\". Σχεδιασμένο από την ομάδα Tezuka Architects το 2007.

 • Χρώμα, χρώμα, χρώμα

  Χρώμα, χρώμα, χρώμα

  Το νηπιαγωγείο Els Colors βρίσκεται στη Βαρκελώνη (Ισπανία) και σχεδιάστηκε από την ομάδα RCR Architects (2002). Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα κτίριο άνετο και ευχάριστο που να επιτρέπει να ανθίσει η φαντασία των παιδιών.

 • Ρέτζιο Εμίλια

  Ρέτζιο Εμίλια

  Η φιλοσοφία του σχολείου Ρέτζιο Εμίλια μπορεί να συνοψισθεί στις ακόλουθες αρχές. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά
  - να αποφασίζουν για την κατεύθυνση της μάθησής τους
  - να μαθαίνουν από τις εμπειρίες που αποκτούν μέσω των αισθήσεών τους
  - να εξερευνούν το περιβάλλον τους (φύση και άλλους ανθρώπους)
  - να εκφράζονται
  Είναι ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές οι γονείς, οι δάσκαλοι και η φύση μετέχουν από κοινού.

 • Η πιο όμορφη πόλη

  Η πιο όμορφη πόλη

  Ο καλύτερος δίσκος για παιδιά που κυκλοφόρησε στην ελληνική δισκογραφία. Μουσική, στίχοι, ερμηνείες, ενορχήστρωση, όλη η δουλειά είναι υπέροχη, για αυτό θα μας μαγεύει πάντα!

 • Ο άνθρωπος

  Ο άνθρωπος

  Ένα αστέρι συνάντησης, όλων εκείνων, που δεν έπαψαν να μένουν πιστοί στις αξίες του ανθρώπου, στο δικαίωμα του να αγωνίζεται για να δώσει νόημα στη ζωή του.
  \'Ο Μικρός Πρίγκιπας\' του Αντουάν ντε σαιντ Εξυπερύ