Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τους δεινόσαυρους ο Σπύρος ρώτησε: «Γιατί οι δεινόσαυροι λέγονται δεινόσαυροι;». Αναλύσαμε λοιπόν ετυμολογικά τη λέξη δεινόσαυρος: δεινό-σαυρος = δεινή σαύρα = φοβερή / τρομερή σαύρα.

Ποιοι είναι όμως οι ‘νονοί’ των δεινοσσαύρων (αυτοί που τους έδωσαν το όνομα); Μα φυσικά οι επιστήμονες (οι ίδιοι που είναι και οι ‘νονοί’ των άστρων). Εκείνοι ανακάλυψαν ότι ζούσαν αυτά τα όντα στη γη. Θέλησαν λοιπόν να τα ονομάσουν για να ξέρουν σε ποια όντα αναφέρονται όταν μιλούν για αυτά.

Τα ονόμασαν δεινόσαυρους (χρησιμοποιώντας τις ελληνικές λέξεις) στηριγμένοι στα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων; Ήταν τεράστια, δυνατά και άγρια όντα που έμοιαζαν με σαύρες, δηλαδή ήταν τρομερές σαύρες, δεινές σαύρες, δεινόσαυροι. Για τον ίδιο λόγο ονόμασαν το δεινόσαυρο με το μακρύ λαιμό, μακρυλαίμη.

Για να λειτουργήσουν τα παιδιά σαν τους επιστήμονες που ανακαλύπτουν ένα ον για πρώτη φορά, παίξαμε το ακόλουθο παιχνίδι: ζωγραφίζαμε φανταστικούς δεινόσαυρους και τα παιδιά τους έδιναν ονόματα. Έτσι ζωγραφίσαμε ένα δεινόσαυρο με πολύ μακριά ουρά και τον ονόμασαν ‘μακρύουρο’, ένα με κοντό λαιμό και τον ονόμασαν ‘κοντολαίμη’, ένα με κοντά πόδια και τον ονόμασαν ‘κοντοπόδαρο’ και ένα με ψηλά πόδια και τον ονόμασαν ‘ψηλοπόδαρο’.

Σημείωση: Η τάξη των δεινοσαύρων πήρε το όνομά της επίσημα από τον Άγγλο παλαιοντολόγο Ρίτσαρντ Όουεν το 1842, σαν μία «ευδιάκριτη φυλή ή υποομάδα των Σαυροειδών ερπετών».(πηγή: βικιπαίδεια)