Το παιχνίδι του μικρού Ιππέα

«Ο Ιππέας του Αρτεμισίου»

Παιδαγωγικές δραστηριότητες για παιχνίδι και μάθηση στο σπίτι.

Στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας θα αναρτήσουμε μία σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι από τα παιδιά με τη βοήθεια των γονέων τους.

Επισημαίνουμε στους γονείς ότι: 1) η χρήση του διαδικτύου πρέπει να γίνεται πάντα με τη δική τους παρουσία, 2) πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη (ελάχιστος χρόνος μπροστά στην οθόνη), 3) είναι προτιμότερο να κατανοούν πρώτα αυτοί/ες τα βήματα των δραστηριοτήτων και στη συνέχεια να τα δείχνουν στα παιδιά τους χωρίς να έχουν ανοιχτό τον υπολογιστή παρά μόνο για λίγα λεπτά και όταν αυτό χρειάζεται.

Στις μέρες μας οι ιστοσελίδες των μουσείων προσφέρουν χρήσιμο υλικό για να περιηγηθούμε στους χώρους του μουσείου, να γνωρίσουμε μουσειακά αντικείμενα, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο και για το σπίτι.

Στην πρώτη μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε με ένα χάλκινο άγαλμα ελληνιστικής εποχής που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, τον «Ιππέα του Αρτεμισίου» (140 π.Χ.). Σ’ αυτή την ανάρτηση μπορείτε να βρείτε: 1) Τα βήματα της παιδαγωγικής διαδικασίας που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παίξετε και να δημιουργήσετε με τα παιδιά και 2) Δύο αρχεία σε μορφή προβολής παρουσίασης στα οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το άγαλμα, το μουσείο, το θεωρητικό και το επιστημονικό πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ιδέες και για άλλες σχετικές δραστηριότητες.

Τα βήματα της παιδαγωγικής διαδικασίας:

Βήμα 1ο

Δείξτε στα παιδιά φωτογραφία του αγάλματος. Εάν μπορείτε εκτυπώστε τη φωτογραφία, θα ήταν προτιμότερο. Αφήστε τα να παρατηρήσουν το άγαλμα. Εξηγήστε τι σημαίνει η λέξη «ιππέας» και βρείτε και άλλες σχετικές λέξεις (αναβάτης, καβαλάρης κ.ά.). Στη συνέχεια συζητήστε μαζί τους για τις εντυπώσεις τους. Τι παρατηρούν; Πώς μπορούν να περιγράψουν το άγαλμα; Από τι υλικό είναι; Τι χρώμα είναι;

Βήμα 2ο

Δημιουργείστε μία φανταστική ιστορία. Το ερώτημα «που μπορεί να ήταν ο μικρός Ιππέας και που μπορεί να πηγαίνει;» μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα παιδιά να ετοιμάσετε μια φανταστική ιστορία με αφορμή το άγαλμα. Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν εικόνες που να κάνουν το άγαλμα να κινείται, να ζωντανεύει, να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα (π.χ. σε ένα ταξίδι, έναν περίπατο κ.ά.). Βοηθήστε τα να δημιουργήσουν έναν προορισμό, έναν σκοπό για το άλογο και τον Ιππέα  (όπως να κερδίσει κάποιον ιππικό αγώνα ή να κάνει ένα ταξίδι για να αφήσει ένα μήνυμα σε κάποιον για κάποιο λόγο-τι μήνυμα θα ήταν αυτό; ποιος θα έπρεπε να μάθει τι κ.ά.). Ποιο παιχνίδι μπορεί να παίξει ο Ιππέας με το άλογο; Εάν κατέβει από το άλογο που μπορεί να το πάει για να ξεκουραστεί; Τότε, θα παίξει κάποιο άλλο παιχνίδι; Ποιο και με ποιούς/ες; Ετοιμάστε ιστορίες με αρχή μέση και τέλος. Προσπαθήστε στις ιστορίες αυτές να υπάρχουν στοιχεία της ελληνιστικής εποχής, όπως παιχνίδια, αθλήματα, ενδυμασίες, τόποι, συνήθειες διατροφής, συνήθειες από την καθημερινή ζωή και την παιδική ηλικία. Αναζητήστε στοιχεία από αξιόπιστες ιστοσελίδες και βιβλία. Γράψτε με απλά λόγια τις ιστορίες και πείτε στα παιδιά να εικονογραφήσουν τις σκηνές των ιστοριών αυτών.

Βήμα 3ο

Παιχνίδι: «Βρες τον μικρό Ιππέα»

Ψάξτε την εικόνα του Ιππέα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μαζί με το παιδί.

Ανοίξτε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της αρχικής σελίδας του μουσείου. Για να βρείτε τον σύνδεσμο, πατήστε εδώ. Περιηγηθείτε στην αρχική σελίδα, δείτε τις εικόνες, αντλήστε τις πληροφορίες, απολαύστε τους χώρους και τις συλλογές του μουσείου.

Στη συνέχεια, ανοίξτε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «Συλλογές». Για να βρείτε τον σύνδεσμο πατήστε εδώ. Δείξτε στα παιδιά τις εικόνες που υπάρχουν. Παίξτε το «παιχνίδι της εικόνας» όπως το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού». Αναζητήστε τη φωτογραφία του Ιππέα. Αφήστε το παιδί να χρησιμοποιήσει το ποντίκι, να πατήσει πάνω στην εικόνα και να δει τι θα γίνει. Η εικόνα μεγαλώνει και τώρα μπορείτε να δείτε τον Ιππέα σε όλη την οθόνη του υπολογιστή ή της συσκευής σας (tablet κ.ά.).

Μπορείτε να εκτυπώσετε την εικόνα. Να εξηγήσετε στο παιδί πώς γίνεται η εκτύπωση της εικόνας.

Ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει το άγαλμα όπως μπορεί και του αρέσει. Να αφήσει τη φαντασία του να δημιουργήσει και άλλα αντικείμενα ή παραστάσεις, ανάλογα με τις ιδέες του και τη φανταστική τους ιστορία που έχει δημιουργήσει στην αρχή της δραστηριότητας.

Κρατείστε σε έναν φάκελο όλα τα έργα του παιδιού. Βάλτε τίτλο και ημερομηνία για να θυμάστε πότε έγινε η εργασία του παιδιού και ποιο ήταν το θέμα της. Εάν θέλετε γράψτε ένα σχόλιο δικό σας πάνω στα έργα του παιδιού για να θυμάστε τι σημαίνει για εσάς αυτή η δραστηριότητα και πώς την έχετε βιώσει και εσείς.

Εδώ θα δείτε ζωγραφιές του μικρού Ιππέα από τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας. Είναι οι εργασίες που έκαναν αφού μελέτησαν μαζί με τους γονείς τους τις δραστηριότητες της παρούσας ανάρτησης.

(Για την προηγούμενη ζωγραφιά συνεργάστηκαν δύο παιδάκια, το παιδί που φοιτά στο νηπιαγωγείο μας και το αδερφάκι του)

Στη συνέχεια, θα δείτε μία “φανταστική ιστορία” που δημιούργησε ένα παιδί με τη βοήθεια της μητέρας του για τον “μικρό Ιππέα”. Στην ιστορία αυτή είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ότι το παιδί χρησιμοποιεί σωστά “πραγματολογικά στοιχεία”, δηλαδή οι αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της εποχής (όπως τα αθλήματα που έκαναν τα παιδιά, το νόμισμα κ.ά.) και σε μυθολογικά στοιχεία (όπως τα “τέρατα”, ο Μινώταυρος κ.ά.) είναι όπως τα γνωρίζουμε από την σύγχρονη βιβλιογραφία για παιδιά και για ενήλικες.

Και η επόμενη ζωγραφιά έχει τη δική της “Ιστορία”. Είπε το παιδί που την ετοίμασε για τον μικρό Ιππέα: “Είναι ένας μικρός πολεμιστής που τρέχει με το άλογό του για να χωθεί στη μάχη”.

 

(Οδηγίες για να δείτε σε όρθια θέση την εικόνα στο επόμενο αρχείο: Πατήστε τα βελάκια που υπάρχουν δεξιά στο πάνω μέρος της εικόνας-αρχείου. Θα ανοίξει ένα παράθυρο που έχει τις επιλογές “δεξιόστροφη περιστροφή” και “αριστερόστροφη περιστροφή”. Επιλέξτε την επιλογή που θέλετε. Πατήστε όσες φορές χρειαστεί για να μετακινηθεί η εικόνα στην όρθια θέση).



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Για να δείτε τα αρχεία με πληροφορίες, άλλες δραστηριότητες και ιδέες σχετικές με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε τις επόμενες εικόνες-διαφάνειες μετακινώντας τα βελάκια προς τα κάτω με τον κέρσορα:



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου