Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

“Με τον Χαρούλη και τον Σοβαρούλη μαθαίνουμε την ασφάλεια στο διαδίκτυο”

Οι δραστηριότητες για το πρόγραμμα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο 14ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων είχαν διάρκεια δύο μηνών περίπου (Απρίλιος-Μάιος), έγιναν ως παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νηπιαγωγείου σε ορισμένο διδακτικό χρόνο (μία ή δύο διδακτικές ενότητες την εβδομάδα) και κάποιες από αυτές έγιναν και κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων (πειραματισμοί παιδιών με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, γνωριμία με εκπαιδευτικά λογισμικά, ζωγραφική ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.ά.)

Συνοπτικά οι δραστηριότητες που έγιναν για το θέμα αυτό ήταν οι εξής:

1) Γνωριμία με τα μέρη του υπολογιστή και εξοικείωση με αυτά (ποντίκι, πληκτρολόγιο, οθόνη κ.ά.)

2) Γνωριμία με το διαδίκτυο, τεχνικό μέρος (καλώδια, σύνδεσης με το modemκαι τρόποι σύνδεσης και επικοινωνίας των υπολογιστών μεταξύ τους.

3) Γνωριμία με τη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο αναζήτησης χρήσιμων πληροφοριών (π.χ. τραγουδιών που έχουν σχέση με τις θεματικές προσεγγίσεις του νηπιαγωγείου, εκπαιδευτικών πληροφοριών, έργων τέχνης που έχουν σχέση με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του νηπιαγωγείου κ.ά.) και ως μέσω επικοινωνίας (γνωριμία και επικοινωνία με άλλα νηπιαγωγεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά.)

4) Ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αναγνώριση ενοχλητικών συμπεριφορών, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την πρόληψη του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (παιχνίδι με ήρωες-animation-χαρτόκουκλεςοι οποίοι/ες μιλούν στα παιδιά για τις ενοχλητικές συμπεριφορές, τα παιδιά αναφέρουν δικές τους εμπειρίες για τις ενοχλητικές συμπεριφορές, προτείνουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών, ταυτίζονται με τους ήρωες ώστε να αναπαραστήσουν ρόλους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπεριφορών).

5) Ζωγραφική του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τα παιδιά. Μετατροπή του σε χαρτόκουκλα με σκοπό την κουκλοθεατρική αναπαράσταση της επικοινωνίας των υπολογιστών μεταξύ τους και των κινδύνων που εμπεριέχει αυτή η επικοινωνία. Τα παιδιά χωρίζονται σε δυάδες. Χρησιμοποιούν τη χαρτόκουκλα-κομπιούτερ που έχουν ζωγραφίσει μόνα τους και αναπτύσσουν διαλόγους-συζητήσεις μέσα από τους υπολογιστές. Κάποια στιγμή αναπτύσσεται κάποια ενοχλητική συμπεριφορά (π.χ. ένα παιδί λέει κάτι σε κάποιο άλλο που δεν του αρέσει και τότε συζητάμε στην ομάδα τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε και να μην ξανασυμβεί όπως να το συζητήσουμε με ένα ενήλικα, με τους γονείς μας ή με τις/τους εκπαιδευτικούς, να μη μιλάμε με αγνώστους κ.ά.)

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα:



Λήψη αρχείου