ΔΙΑΤΡΟΦΗ -Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ-ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ-ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Αρχές Δεκεμβρίου το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας προσανατολίστηκε και σχεδιάστηκε πρόγραμμα Διδασκαλίας σχετικά με την Διατροφή και την διατροφική αξία των τροφών και της πυραμίδας της διατροφής.

Οι φοιτήτριες του 4ου έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης υλοποίησαν τον σχεδιασμό και την διδασκαλία του εν λόγω θέματος. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.

Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές.

Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών, και εγκάρσιες δεξιότητες και βασικές ικανότητες, όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση.

Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

 

Οι μικροί μας μαθητές ομαδοποίησαν και ταξινόμησαν τις τροφές. Δημιούργησαν σε μικρές ομάδες με κολλάζ τη πυραμίδα της διατροφής. Έφτιαξαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών φρουτοσαλάτα και διαβάσαμε το παραμύθι “Η Κυρά-Διατροφή-πρώτη στη μαγειρική”. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν κούκλες από κουτάλια πλαστικά-μαριονέτες με φρούτα και συστήθηκαν στην παρεούλα με ποιο φρούτο είχαν επιλέξει και να το περιγράψουν στην πλειοψηφία. Μάθαμε τραγούδια σχετικά με την διατροφή , όπως τα Ναι και τα Όχι της διατροφής, “Το χοντρό μπιζέλι” και σε μικρές ομαδούλες κινήθηκαν μέσα στο χώρο (χωρικός προσανατολισμός-μουσικοκινητική) και εκτελώντας οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς με εντολές , όπως πάνω, δεξιά, αριστερά, πίσω, δίπλα, κ.ο.κ.

Τέλος, ανακαλύψαμε με τις αισθήσεις μας (αφή και όσφρηση) διάφορα φρούτα και λαχανικά (ανακαλυπτική μάθηση-βιωματικός τρόπος διδασκαλίας) με παιγνιώδη τρόπο και σχηματίσαμε το Δ, του Δεκέμβρη και της Διατροφής χρησιμοποιώντας γλωσσοπίεστρα, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, πλαστελίνη και το σώμα μας ώστε να ανακαλύψουμε τη φωνούλα και το γράμμα Δ.



Λήψη αρχείου

diatrofi 2 censored diatrofi censored 

diatrofi 2 censored IMG 01d2eb6fbcddb05869610e94fb0faaae V censored

 

 

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

anakyklosi

Στα μισά του Δεκεμβρίου πραγματευτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας την θεματική της Ανακύκλωσης. Τα νήπια έμαθαν βασικές έννοιες της Ανακύκλωσης και τους τρόπους που ανακυκλώνουμε , καθώς και τη συλλογή διάφορων ανακυκλώσιμων υλικών που μπορούμε να ανακυκλώσουμε στην καθημερινότητά μας .

Με βιωματικό και παραστατικό τρόπο αποτύπωσαν την έννοια της ανακύκλωσης και της υγιεινής, καθώς με την βοήθεια των φοιτητριών του 3ου έτους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έμαθαν να ανακυκλώνουν και να χρησιμοποιούν τα υλικά με ποικίλους τρόπους, για παράδειγμα με χαρτί εφημερίδας μπορούν να δημιουργηθούν χριστουγεννιάτικα στολίδια ή γούρια (εδώ στη προκειμένη περίπτωση δημιουργήσαμε ρόδια από εφημερίδα , χαρτοπολτό και ταινία κολλητική), καθώς με την βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών και του διαδραστικού μας πίνακα παρουσιάστηκαν έννοιες της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και των ανακυκλώσιμων κάδων. Τέλος, με την δημιουργία γαντόκουκλων (Σούλα-Ανακυκλωσούλα, Ρούλης-Βρωμερούλης) τα παιδιά εκφράστηκαν και εξάσκησαν τις προφορικές και γλωσσικές τους δεξιότητες σχετικά με την ανακύκλωση, ενώ μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες (Παιδί-Δημιουργία και Έκφραση-ανάπτυξη προφορικής επικοινωνίας, διαλόγου και περιγραφικού λόγου).

Τέλος, παρουσιάστηκε από τις φοιτήτριες μας πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως από πλαστικά μπουκάλια-δημιουργία λουλουδιών ή από λάμπες και χαρτιά έργα και πίνακες (Παιδί-Δημιουργία και Έκφραση_Εικαστική Αγωγή).

 

1704374440833 1704374440823 censored 1704374440929 censored 1704374440871 censored 1704374440845 censored 1704374440812 censored 1704374440900

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

kalanta

Στις 21 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών οι μικροί μας μαθητές έψαλλαν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων στην γειτονιά των Περιβολίων κοντά στο σχολείο μας. Τα παιδιά είπαν τα κάλαντα στο φαρμακείο “Τσιομπίκας”, στην ηλεκτρολογική επιχείρηση ΚΟΥΜΝΑΣ Α.Ε και στην κοντινή καφετέρια του σχολείου μας.

Παράλληλα, στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη εορτή του σχολείου μας , η λαχειοφόρος κλήρωση που οργανώθηκε με επιτυχία από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και κλήρωσε πολλά δώρα σε συμπολίτες μας από το Ρέθυμνο αλλά και ανά την Ελλάδα, όπως από Αθήνα κ.α. Ο Άγιος Βασίλης ήρθε με το σάκο του στην τάξη μας και μοίρασε πολλά παιχνίδια και δώρα στους μικρούς μας φίλους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

Το Διδακτικό Προσωπικό και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εύχονται Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά σε όλους!!

Χρόνια Πολλά!!

 



Λήψη αρχείου

 

20240104 011203 20240104 011214 20240104 011225 20240104 011142

 

 

 

ΜΥΡΙΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ 14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

depositphotos 311897692 stock photo christmas tree baubles blurred shiny

Το σχολείο μας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα Χριστούγεννα και οι μικροί μας μαθητές το διασκεδάζουν αρκετά. Με τη βοήθεια των φοιτητριών από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης  του 4ου και 3ου έτους, αλλάκαι του Διδακτικού Προσωπικού οργανώθηκαν με επιτυχία οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας και η διδασκαλία των Χριστουγέννων και των εθίμων μας.

Οι μικροί μας μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στόλισαν τα δεντράκια τους, δημιούργησαν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τους, φτιάξαμε μοσχομυριστά μελομακάρονα, δημιουργήσαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλωσιμα υλικά, όπως ρόδια από εφημερίδες και ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης του Άγιου Βασίλη και χιονάνθρωπους από ρολά υγείας και έλατα από CD και κουκουνάρια. Παράλληλα, γράψαμε γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη με τη Δράση των Ελληνικών Ταχυδρομείων-“Γράμμα στον Άη Βασίλη”,  μάθαμε με βιωματικό τρόπο το γράμμα και τη φωνούλα Χ, του χειμώνα και των Χριστουγέννων ,διασκεδάσαμε με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, μάθαμε τα κάλαντα στην νοηματική γλώσσα και τα “ψάλλαμε” στο Σύλλογο Κωφών “ΑΗΧΟΣ” της Μυτιλήνης με εκπρόσωπο την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μυτιλήνης κα Μάρω Παπαδημητρίου.

Τα μικρά χεράκια έφτιαξαν αριστουργήματα και εμείς οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά μας γίναμε ξανά μικρά παιδιά, συνδημιουργώντας και μαθαίνοντας από κοινού με τα μικρά μας νήπια την μαγεία των Χριστουγέννων!!



Λήψη αρχείου

1704319378564 1704319378661 1704319577672 1704319577618 1704319577630 1704319577685 1704319577577 1704319378768 1704319378722 1704319378751 1704319378736 1704319378521 1704319378507 1704319378492 1704319378537 1704319378829 1704319378551 1704319378690 1704319378858

xristougenna 2 censored xristoygenna1 censored 

 

IMG 3ec233c4476a2347bd30867e3869c7eb V 1 censored IMG 903fd67b19ca411038c2b13e5165f365 V censored