Ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας από τον Covid 19

metra prostasias 2

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία!

Καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα μέτρα κατά της Covid-19 που ισχύουν στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ COVID-19

  1. Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
  2. Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, ειδοποιούνται οι γονείς και κηδεμόνες ώστε να παραλάβουν τον μαθητή/τρια.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR). Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ` οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

– Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

  • Ο/Η μαθητής/τρια που χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 και υποβλήθηκε σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την υποχώρηση/βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • Για την επάνοδο στο σχολείο δεν απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

  • Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ενημερώνει την διεύθυνση της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.
  • Ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.
  • Ο μαθητής/τρια βγαίνει από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχει συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παρατείνεται η απομόνωση εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Ο μαθητής/τρια κάνει χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του/της στο σχολείο.
  • Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Σε περίπτωση, όμως, που παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

  • Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας χειρουργική και υφασμάτινη ) για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Test) την 5η μέρα από την έκθεση.

ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

  • Εφόσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατοικεί ή εργάζεται στον ίδιο χώρο με το άτομο, η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου γίνεται τις ημέρες 0 και 5.μμ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής

Ευθύμιος Ευθυμίου