Η σχολική βιβλιοθήκη του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

1636625584018

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2017-2018 ως δανειστική. Ανήκει στο δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Ελλάδος.

Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης: είναι η εκπαιδευτικός Δημητριάδου Ζαφειρή.

Η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί ζωτικό μέρος του κύκλου εργασιών κάθε σχολείου. Καλύπτει όλους τους τομείς γνώσεως, ή έστω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των μαθητών. Έχει σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου κοινού. Βοηθά τους εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία τους και τους μαθητές στα μαθήματά τους. Δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να λύσει τις απορίες του, να αποκτήσει περισσότερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και να ευρύνει την αντίληψή του. Προσφέρει πνευματική ψυχαγωγία και ενημέρωση πάνω στις επιστήμες και στις νέες τεχνολογίες.  Βοηθά τους μαθητές να συλλέγουν αυτενεργά πληροφορίες, να είναι σε θέση να κριτικάρουν αντικειμενικά και να σχηματίζουν δική τους σωστή γνώμη. Επίσης καλλιεργεί την φιλαναγνωσία σκοπός της οποίας είναι η εξοικείωση του/της  μικρού/ής μαθητή/τριας με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο(Ε.ΚΕ.ΒΙ.)

 Χώρος

Η αίθουσα της Σχολικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται στον 2ο όροφο του σχολείου. Οι μαθητές/τριες μπορούν να εισέρχονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης τις ώρες που είναι ανοιχτή σύμφωνα με το αναρτημένο Πρόγραμμα Λειτουργίας αλλά και κατά την κρίση των δασκάλων των τμημάτων κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους.

Δανεισμός

Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, επιτραπέζια παιχνίδια και κάποιες επιλεγμένες εκδόσεις Έχει πάνω από 1650 τίτλους βιβλίων καλύπτοντας μια μεγάλη εκπαιδευτική θεματολογία.

 Κανόνες δανεισμού

Η/Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τις καρτέλες των μαθητών/τριών όπου αναγράφονται τα βιβλία που έχουν δανειστεί καθώς και οι ημερομηνίες δανεισμού και επιστροφής τους. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε τα βιβλία καθαρά, να μην τα κακομεταχειριζόμαστε και να είμαστε συνεπείς στην επιστροφή τους.

Εμπλουτισμός βιβλιοθήκης

Το σχολείο μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εκδοτικούς οίκους όλης της Ελλάδας προκειμένου να αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των βιβλίων. Όμως πάντα επιθυμούμε την συμπαράσταση των μαθητών μας όπως και των γονέων και κηδεμόνων. Ένα βιβλίο που διαβάστηκε και κάθεται ξεχασμένο σε ένα ράφι, είναι προτιμότερο να διαβαστεί από περισσότερους μαθητές.

Ένα καλό βιβλίο πάντα βοηθά τον άνθρωπο να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του εαυτού του. Αποτελεί τον καλύτερό του φίλο.