ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Θεωρούνται προστάτες των ελληνικών γραμμάτων. Και οι τρεις ήταν πολύ μορφωμένοι. Τις γνώσεις τους και τα χαρίσματά τους τα προσέφεραν στην Εκκλησία, γιατί περισσότερο από τα γράμματα αγαπούσαν το Θεό και τους ανθρώπους. Και οι τρεις καταγόταν από πλούσιες οικογένειες, αλλά οι ίδιοι έζησαν πολύ φτωχικά και βοήθησαν πολύ κόσμο.

Ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας σπούδασε στην Αθήνα όλες τις επιστήμες. Εκεί γνωρίστηκαν με τον άγιο Γρηγόριο και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του την Καππαδοκία έγινε ιερέας και στη συνέχεια επίσκοπος Καισαρείας. Εκεί ανέπτυξε σπουδαίο έργο. Στήριξε τους Χριστιανούς, έγραψε σπουδαία βιβλία, οργάνωσε μοναστήρια και έφτιαξε τη Βασιλειάδα, ένα συγκρότημα πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Ήταν πολύ αδύνατος και φιλάσθενος και πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ο Ναζιανζηνός σπούδασε και αυτός στην Αθήνα μαζί με το φίλο του Βασίλειο. Ήταν τόσο σπουδαίος που όταν ήταν ακόμη φοιτητής στην Αθήνα του πρότειναν να γίνει καθηγητής της φιλοσοφίας. Ήταν πολύ κλειστός και μοναχικός τύπος. Όμως όταν χρειάστηκε ανέλαβε και έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Μέσα σε δύο χρόνια στήριξε τους Ορθοδόξους και εκφώνησε σπουδαίους λόγους. Όταν από ζήλεια τον κατηγόρησαν αναχώρησε από το θρόνο του και έζησε ασκητικά ως το θάνατό του.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια. Εκεί αφού ξεχώρισε για τη σοφία του έγινε ιερέας. Ο λαός τον είπε Χρυσόστομο επειδή μιλούσε τόσο όμορφα, που μαζευόταν ο κόσμος για να τον ακούσει. Όταν έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως η αυτοκράτειρα και κάποιοι ιερείς τον κυνηγούσαν γιατί τους έλεγχε και τον έδιωξαν δυο φορές από την Πόλη. Έλεγε στους πλούσιους να κάνουν ελεημοσύνη και να βοηθούν τους φτωχούς. Τα λόγια του τα ακούμε μέχρι και σήμερα σε κάθε θεία λειτουργία. Πέθανε από τις κακουχίες στην τρίτη του εξορία στον Πόντο.

Και οι τρεις είναι παράδειγμα για όλους μας. Αγάπησαν πολύ τη γνώση και τα γράμματα και αξιοποίησαν τα χαρίσματά τους. Μα πάνω απ’ όλα ήταν άνθρωποι αρετής. Έτσι με την αγάπη τους στο Θεό και τους ανθρώπους έγιναν φάροι φωτεινοί σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε ένα μικρό αφιέρωμα.

Διαβάστε το κοινωνικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών.

Ακούστε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών

Κατεβάστε και ζωγραφίστε σκίτσα των Τριών Ιεραρχών.