11 Δεκεμβρίου UNICEF

Η ιστορία της unicef με εικόνες.

 

Η Γιούνισεφ (UNICEF) είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και αποστολή την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 1954, ο ηθοποιός Ντάνι Κέι ανακηρύσσεται πρώτος πρεσβευτής της UNICEF, με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποι» της. Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι, επίσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών στους τομείς της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής. Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. (Πηγή: © SanSimera.gr)
Πρόγονος της UNICEF υπήρξε η οργάνωση UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration), η οποία δημιουργήθηκε το 1943 από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 44 κρατών. Η δράση της σταμάτησε το 1947, όταν και ουσιαστικά «ενσωματώθηκε» στη UNICEF.
Δείτε φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της UNICEF:
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε ενημερωτικά video της unicef
Μη Διάκριση (άρθρο 2 – σύντομο animation της Unicef)
Οικογένεια (άρθρο 5 – σύντομο animation της Unicef)

Ταυτότητα (άρθρο 8 – σύντομο animation της Unicef)

Εκπαίδευση (άρθρο 28 – σύντομο animation της Unicef )

Προστασία στις ένοπλες συρράξεις (άρθρο 38 – σύντομο animation της Unicef)

Προστασία από κακομεταχείριση (άρθρο 19 – σύντομο animation της Unicef)

Προστασία από παιδική εργασία (άρθρο 32 – σύντομο animation της Unicef)

Ελευθερία έκφρασης (άρθρο 13 – σύντομο animation της Unicef)
Ελευθερία σκέψης (άρθρο 14 – σύντομο animation της Unicef )

Ενημέρωση των παιδιών για την αναγκαιότητα της προσεκτικής χρήσης μάσκας.