Εκπαιδευτκές επισκέψεις

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2023 – 2024

 

 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η ΣΤ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Το μουσείο έχει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η τάξη μας υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τίτλο: «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς»: Η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του.

Επίσκεψη των μαθητών της Στ΄τάξης σε παλαιά οικία της πόλης.

Με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας “Κατοικίες”, η ΣΤ1 τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε μία από τις παλαιότερες οικίες της πόλης μας. Τα παιδιά δραστηριοποιήθηκαν στο πεδίο με σχετικά φύλλα εργασιών.

 


ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2022 – 2023

 

 

Τρίτη 30 Μαΐου. Εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη των μαθητών της Ε΄τάξης.

Την Τρίτη 30 Μαΐου η Ε΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές της τάξης επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείου, στα οποία περιηγήθηκαν με την καθοδήγηση μιας εξαιρετικής ξεναγού και συμπλήρωσαν τις γνώσεις τους για τη βυζαντινή περίοδο της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της πόλης κατά την αρχαία εποχή.

Κατόπιν επισκέφτηκαν το Λευκό Πύργο και την παραλία της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Δ΄τάξης στους βασιλικούς τάφους Αιγών. (Βεργίνα)

 

 

 

10 Μαΐου 2023. Επίσκεψη των μαθητών της Ε΄τάξης στο Πάρκο Δεινοσααύρων.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου η Ε΄ τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Πάρκο Δεινοσαύρων στο Παυσίλυπο.

Υπάρχουν στο χώρο του πάρκου τα παρακάτω 11 εκθέματα:

Βραχιόσαυρος, Τρικετάτωψ, Ράπτορας, Κρυολοφόσαυρος, Γουερχόσαυρος, Διλοφόσαυρος, Βαρυονύξ, Ιγκουανόδοντας, Οβιράπτορας με αυγά, Πτερόσαυρος με φωλιά, Αγκυλόσαυρος

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Δ΄τάξης στο εμφιαλωτήριο νερού «ΘΕΟΝΗ», στη Βατσουνιά Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας (Ενότ. 2 «Ρώτα το νερό… τι τρέχει»)  οι μαθητές της τετάρτης τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο εμφιαλωτήριο «ΘΕΟΝΗ», στη Βατσουνιά . Οι μαθητές  και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Δ1 και Δ2 ξεναγήθηκαν στο χώρο και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά όλα τα στάδια εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού «ΘΕΟΝΗ».

SV400168 800x530 SV400169 800x530 SV400173 800x530

 


ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2021 – 2022

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικού έτους 2021-2022

  1. Τα πρωτάκια στο Μουσείο Μανιταριών Καλαμπάκας
  2. Επίσκεψη των Α΄ και Β΄ τάξεων στις Παιδικές βιβλιοθήκες Καρδίτσας.
  3. ΤΑΞΗ ΣΤ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  4. ΣΤ΄1  – ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ  ΔΑΣΟΣ
  5. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΞΕΝΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤ1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
  6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ   ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη της Α΄ τάξης στο Μουσείο Μανιταριών Καλαμπάκας

 

Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του Α1 και Α2 μαζί με τις δασκάλες τους Δημουλά Κατερίνα, Ιωάννου Αγορίτσα και Τσουμάνη Ελευθερία την Πέμπτη 9 Ιουνίου κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Καλαμπάκας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου όπου είδαν τα κυριότερα είδη μανιταριών και έμαθαν για τη διατροφική και θεραπευτική τους αξία καθώς και για την επικινδυνότητα μερικών απ΄αυτά. Επιπλέον, θαύμασαν την πλουσιότατη συλλογή των πτηνών και θηλαστικών.

Με την εκδρομή αυτή έκλεισε η χρονιά θετικά και ευχάριστα.

Ευχόμαστε σ΄όλους καλό καλοκαίρι.

 

 

πήγαινε πάνω…

 

Επίσκεψη των Α΄ και Β΄ τάξεων στις Παιδικές βιβλιοθήκες Καρδίτσας.

Με μια ωραία εκπαιδευτική δράση, συνεχίστηκαν οι επισκέψεις τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.
Την παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου” επισκέφτηκαν τα παιδιά της Α & Β τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Τους μιλήσαμε για την Ανακύκλωση, τι είναι, ποια τα οφέλη της, στην οικονομία, την ενέργεια, αλλά και το περιβάλλον.
Διαβάσαμε το πολύ ωραίο βιβλίο του Κώστα Μάγου “Σκουπιδιστάν”, από τις εκδόσεις Πατάκης και μετά κάναμε διάφορες κατασκευές, με χρησιμοποιημένα χαρτιά, κορδέλες, εφημερίδες, κλπ. όπως μια χαρτοσακούλα (Ιδέα από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του John Woodward “Πως να κάνεις τα πάντα και να μην βαριέσαι ποτέ”, από τις εκδόσεις Πατάκη), αλλά και με “γραμμένα” χαρτιά Α4, φτιάξαμε αεροπλάνα, που πέταξαν στον ουρανό της πλατείας και βαρκούλες που θα αρμενίσουν σε μπανιέρες και θάλασσες όλο το καλοκαίρι!!!

Screenshot 1 Screenshot 2 Screenshot 3 Screenshot 4 Screenshot 5 Screenshot 6

 

πήγαινε πάνω…

 

 

ΤΑΞΗ ΣΤ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 επισκέφτηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο πρώτα στο Βυζαντινό Μουσείο και κατόπιν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το απόγευμα, μετά την ξεκούραση για φαγητό, πραγματοποίησαν περίπατο στην παραλία και θαύμασαν τον Λευκό Πύργο.

 

πήγαινε πάνω…

 

 

ΣΤ΄1  – ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ  ΔΑΣΟΣ

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 η  ΣΤ΄1 τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε  για δεύτερη φορά το παραλίμνιο δάσος στη λίμνη Πλαστήρα, στη θέση Τσαρδάκι, για να βρούνε αυτή τη φορά τους θησαυρούς που έκρυψαν στην προηγούμενη επίσκεψή τους, τον Δεκέμβριο. Η επίσκεψη αυτή πέραν του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα, στόχευε κυρίως στην αναπλήρωση και επαναφορά στοιχείων που έλειψαν το προηγούμενο – μεγάλο – χρονικό διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων: παιχνίδι, ξενοιασιά, αίσθηση ελευθερίας, χαμόγελα.

 

πήγαινε πάνω…

 

 

 

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΞΕΝΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤ1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου ο υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου κ. Μιχάλης Παπαντώνης, υποδέχτηκε  τους μαθητές/τριες του ΣΤ1 τμήματος του σχολείου μας, οι οποίοι μέσω ενός παιχνιδιού με γρίφους περπατώντας σε κεντρικά σημεία ,  ανακάλυψαν αρκετά σημαντικά ιστορικά κτήρια της πόλης συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το παρελθόν με το παρόν.  Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με την ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ που αφορά την Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας αντιλαμβανόμενο τα σχολεία ως κέντρα πολιτιστικής δραστηριότητας και ότι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά  στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, έχει ετοιμάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές/τριες με επιτόπιες ξεναγήσεις  μελετούν την τοπική πολιτιστική τους κληρονομιά.

 

IMG 4862 IMG 4936

από τον τοπικό τύπο…

neosagon

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης της ΣΤ΄1 τάξης του Σχολείου στο κέντρο της πόλης, ώστε να ανακαλύψουν μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων τα ιστορικά μνημεία της σε συνεργασία με το Μουσείο Πόλης, αποτελεί η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη των μνημείων της πόλης της Καρδίτσας από τα παιδιά του τμήματος.

Τον χάρτη αυτόν μπορείτε να τον δείτε εδώ.

 

πήγαινε πάνω…

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ   ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η ΣΤ1 τάξη επισκέφτηκε το παραλίμνιο δάσος της λίμνης Πλαστήρα στην περιοχή «Τσαρδάκι». Ο καιρός ήταν ο πιο κατάλληλος, με πλήρη ηλιοφάνεια και διαύγεια, σαν τη διάθεση όλων.

Πρώτη στάση λίγο πάνω από το χωριό Μοσχάτο, όπου η θέα ήταν υπέροχη, ο Όλυμπος φαινόταν ολοκάθαρος και χιονισμένος. Πρώτη δράση:  Υπολογισμός της απόστασης λίμνης Πλαστήρα – Ολύμπου με βάση την κλίμακα ενός χάρτη. Στη δεύτερη στάση σταματήσαμε στην Τσαρδακόβρυση, όπου σύμφωνα με τη συνθήκη του Ταμασίου που είχαν υπογράψει οι Έλληνες της περιοχής  με τον σουλτάνο,  απαγορεύονταν σε τουρκικές οικογένειες να κατοικήσουν ψηλότερα από τη θέση αυτή.

Χωρισμός σε ομάδες των δύο παιδιών για την επόμενη δράση και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού αρχίζει, σε διπλανό δάσος. Κάθε ομάδα σχεδίασε έναν χάρτη με τον κρυμμένο θησαυρό της, τον οποίο θα αναζητήσει τον Απρίλιο, όπου το δάσος θα αναγεννηθεί και θα μεταμορφωθεί.

Στη συνέχεια τρίτη στάση στο μνημείο του αντάρτικου αεροδρομίου και γνωριμία με την ιστορία του. Οι ομάδες των παιδιών εργάστηκαν σε ένα φύλλο εργασίας με τις τρεις ζώνες βλάστησης της περιοχής και την ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή.

Η επίσκεψη τελείωσε στην πλαζ Λαμπερού: Ξεκούραση, φαγητό και παιχνίδι. Ήταν μια υπέροχη ημέρα!!

 

πήγαινε πάνω…

 

 

 


 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2019 – 2020

Ακολουθούν 3 θέματα

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ

3.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ Γ΄ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ.

 

 

 

 

1. Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ΄τάξης  στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η έκτη τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισα.  Η ξεναγός του Μουσείου κ. Κατερίνα Ζάχου ξενάγησε τα παιδιά και μαζί τους υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου: «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς», η σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα, της πρώτης πηγής ενέργειας που υπέταξε ο άνθρωπος και την κατέστησε πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού του.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διάρκειας δύο ωρών μετέφερε τα παιδιά στο χρόνο  για να παρακολουθήσουν τα έργα πολιτισμού και εξέλιξης των ανθρώπων με τη χρήση της φωτιάς.

 

 

 

 

 


 

2. Επίσκεψη των μαθητών της Ε΄τάξης  στη  Λαϊκή  Βιβλιοθήκη  «Η  Αθηνά»

Οι  μαθητές  της  Ε΄ τάξης, στα  πλαίσια  του  μαθήματος  της  Γλώσσας και  με  αφορμή την  9η  ενότητα  «Βιβλία-Βιβλιοθήκες»  επισκέφτηκαν  τη  Δευτέρα, 10/2/2020 ,  τη  Λαϊκή  Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά»  που  συστεγάζεται  με  τη  Δημοτική  Βιβλιοθήκη  στο  2ο  όροφο του  Δημαρχιακού  μεγάρου.

Είχαν  έτσι  την  ευκαιρία να  ενημερωθούν  από  την  υπεύθυνη  της  βιβλιοθήκης  κ.  Παρασκευή  Σδρόλια. Η  κ.  Σδρόλια  αναφέρθηκε   στο  σκοπό ίδρυσης της  βιβλιοθήκης, στο  μεγάλο  αριθμό  των  βιβλίων  που  διαθέτει,   στο  τρόπο  λειτουργίας  της , στους  κανόνες  δανεισμού.

Οι  μαθητές  έθεσαν  ερωτήματα,  εξερεύνησαν  το  χώρο  της  βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν  βιβλία  και τέλος  κάποιοι  μαθητές  έγιναν  μέλη  της  αφού  δανείστηκαν  το  βιβλίο  που  τους  κίνησε  το  ενδιαφέρον.

 

 

 

 


 

3.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ Γ΄ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2018 – 2019

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διμήνι και στο Βόλο από τους μαθητές της Γ τάξης  17-5-2019

Μια όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄τάξης την Παρασκευή 17-5-2019.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Νεολιθικό οικισμό του Διμηνίου στη Μαγνησία, στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας, και ξεναγήθηκαν στους χώρους του όπου οι εκπαιδευτικοί  τους ξενάγησαν και τους επεξήγησαν για τα ευρήματα και τη λειτουργία του νεολιθικού οικισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα.

Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στον πολυχώρο Τσαλαπάτα όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπέυθυνους του χώρου στο παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας.

Η επίσκεψη έκλεισε με ξεκούραση και παιχνίδι στη συγχρονη παιδική χαρά του Δήμου Βόλου στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

 

 

 

 

 


 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των Δ΄,Ε΄, ΣΤ΄, τάξεων στην πόλη των Ιωαννίνων την Παρασκευή 17-05-2019.