ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

 

 

 

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Σχολικό ανθολόγιο για το Πάσχα από τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

                                                          Γιώργος Ρόρρης – Η ταύτιση της άνοιξης με την Ανάσταση        πηγή:HuffPost Greece

 

 

 

Σχετική εικόνα  Μεγάλη Τετάρτη  15 Απριλίου 2020

 

Ζωντανή αναμετάδοση της ακολουθίας του Μυστηρίου του ιερού Ευχελαίου από την Ι.Μ. Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων.

Ώρα ενάρξεως 5:00΄μ.μ.

 

Λίγα λόγια για την ημέρα

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά τη διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του.

Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας.

Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό.

Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.

Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελείται το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, όπου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Με αυτό τον τρόπο ευλογείται το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική για την Εκκλησία ακολουθία και πολλοί πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους βαμβάκι με λαδάκι για το καλό.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, η τελετή του Νιπτήρος και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Πηγή: iefimerida.gr – Βικιπαίδεια

 

 

Λαογραφία – έθιμα

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα. Παλιότερα, στην Αθήνα οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς.

 

Πασχαλινές συνταγές

Πασχαλινά κουλουράκια | Συνταγή | Argiro.gr Πασχαλινά κουλουράκια. Διαβάστε τη συνταγή.   Για το σημερινό σας τραπέζι προτείνουμε φακές αλάδωτες (υψηλής διατροφικής αξίας) διαβάστε τη συνταγή

Αφήστε μια απάντηση