ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

 

 

 

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Σχολικό ανθολόγιο για το Πάσχα από τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

 

Πηγή:Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

 

Κυριακή των Βαΐων   12 Απριλίου 2020

 

Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

 

Ακούστε ζωντανά τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων  από τη Ιερά Μητρόπολη Καρδίτσας

 

Λίγα λόγια για την ημέρα

Κυριακή των Βαΐων, «Ευλογημένος ο Ερχόμενος…» σε ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, η Κυριακή των Βαΐων εγκαινιάζει τη λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, οι Ιουδαίοι υποδέχθηκαν τον Ιησού στην πόλη των Ιεροσολύμων, ο οποίος ήρθε καθισμένος επί «πώλον όνου». Τα πλήθη κρατώντας βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ενδύματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Έτσι σύμφωνα με την Παράδοση επιβεβαιώθηκε η προφητεία του Ζαχαρία που έλεγε «μὴ φοβοῦ, θύγατερ Σιών· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου».

Όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά, τα οποία μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

 

Η θριαμβευτική  είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα παιδική ταινία

 

Λαογραφία – έθιμα

Στη Θράκη: Τα «βαγιοχτυπήματα». Τα κορίτσια έφτιαχναν στεφάνια με τα βάγια και τα πετούσαν στο ρέμα. Έπειτα παρακολουθούσαν ποιο στεφάνι θα έφτανε πρώτο στη ρεματιά και μαζεύονταν στο σπίτι του κοριτσιού που της ανήκε, όπου διασκέδαζαν και τραγουδούσαν.

Στη Λέσβο, τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες, μετά την εκκλησία, ετοιμάζουν από ένα δέμα με κλαδιά δάφνης και υφάσματα (ή αλλιώς βαλάντια). Κάθε ομάδα, παίρνει τη βάγια της και ξεκινάνε να γυρίσουν όλο το χωριό. Τα παιδιά περνούν από κάθε σπίτι ψάλλοντας την καινήν Ανάσταση. Οι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους και παίρνουν ένα κλαδάκι από τα βάγια και ένα κομμάτι ύφασμα. Σαν αντάλλαγμα δίνουν στα παιδιά αυγά και τον οβολό τους.

Στο Μεσολόγγι, η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται με έναν διαφορετικό τρόπος καθώς ταυτίζεται με την Έξοδο του Μεσολογγίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων το 1826.

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής, υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.

 

Ακούστε δύο καλές μας φίλες και μαθήτριες του σχολείου που μας τραγουδούν για την Κυριακή των Βαΐων

 

Πασχαλινές συνταγές δια χειρός οικ. Β. Λάππα

 

 Η προετοιμασία για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα πολίτικα τσουρέκια έχουν βγει από το φούρνο.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση