ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο,  είναι στάδιο στην Αθήνα που βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, δια των οποίων διέρχεται ο Ιλισός ποταμός. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την τέλεση μέρους των Παναθηναίων προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Περί το 1856 ο Ευάγγελος Ζάππας προσφέρθηκε να διαθέσει τις δαπάνες για την αναμαρμάρωση του σταδίου αυτού.

Το στάδιο χτίστηκε πολύ πριν από την τυποποίηση των διαστάσεων των αθλητικών χώρων, και έτσι ο αγωνιστικός χώρος και η διαρρύθμιση του, ακολουθούν το αρχαίο μοντέλο σε σχήμα φουρκέτας.

Κάποτε υπήρχε χώρος για 75.000 με 80.000 θεατές σε πενήντα σειρές μαρμάρινων σκαλοπατιών,  πλέον ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους 45.000 θεατές.

Τη Δευτέρα 4-2-2019 οι τάξεις Δ΄και Ε΄ του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στον ιστορικό αυτό χώρο όπου  πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι  σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896. Τα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία του σταδίου και θαύμασαν την αρχιτεκτονική του και την άγνωστη για πολλούς νότια στοά. Είδαν επίσης  όλες τις δάδες των Ολυμπιακών αγώνων.

Μετά την ιστορική αναδρομή ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη Ολυμπιακών αθλητών.

Στο τέλος δόθηκαν στα παιδιά σ’όλα τα παιδιά βραβεία και μετάλλια αναμνηστικά της επίσκεψής τους στο ξεχωριστό αυτό χώρο.