Παρουσίαση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    Το σχολείο μας είναι μια μικρή κοινωνία και σε αυτό μαθαίνουμε πώς να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης Ιωάννα Μπαζιάνου οργάνωσε και έκανε μια παρουσίαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του 14ου Δ.Σ. Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), η οποία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Οι μαθητές μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου συζήτησαν και ανέδειξαν όχι μόνο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία,  αλλά και τις δυνατότητές τους.
Τα άτομα με αναπηρία(ΑμεΑ), όπως όλοι μας, έχουν δικαίωμα στη χαρά, στη ζωή, στη μόρφωση, στην εργασία και σε μία καθ’ όλα προσβάσιμη κοινωνία, όπου δεν έχουν ανάγκη τη λύπηση κανενός, αλλά απαιτούν το σεβασμό όλων μας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη δράση και την ύπαρξη των ΑμεΑ στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική και γενικά σε όλες τις πτυχές της ζωής. Μιλήσαμε για τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς με άτομα τα οποία έχουν κάποια αναπηρία, ώστε να μην υπάρχει αμηχανία στην επικοινωνία και στη δημιουργία σχέσων μαζί τους.  Η συζήτηση που είχαμε εξελίχθηκε μέσα από την παρακολούθηση ενός βίντεο στο οποίο μιλούσαν ΑμεΑ για τη ζωή τους, αλλά και μέσα από διάφορες βιωματικές δράσεις.
    Πιάσαμε ένα χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένο ένα κείμενο με τον κώδικα Μπράιγ, είδαμε νοήματα από την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και μάθαμε να χειροκροτούμε όπως τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Τα τμήματα της Α΄και Β΄ τάξης βρέθηκαν στη θέση ενός καλλιτέχνη που ζωγραφίζει με το στόμα.

    Τα τμήματα της Γ΄, Δ΄, Ε΄ & Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν για το πώς συνοδεύουμε σωστά ένα άτομο με πρόβλημα όρασης κάνοντας μία βιωματική άσκηση, ώστε την επόμενη φορά που θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας να νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά.

Κλείσαμε αυτή την υπέροχη συνάντηση και συνεργασία όλων μας με την υπόσχεση να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στις οικογένειές μας και τους φίλους μας, ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για ΟΛΟΥΣ!