Επισκέψεις

Σχολικό έτος 2016-17

Ιούνιος 2017

 • 6/6/2017 Τάξη Στ. Με την επίσκεψή μας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ολοκληρώσαμε το μάθημα της Ιστορίας. Τα όσα είχαμε μάθει, ζωντάνεψαν ξαφνικά μπροστά μας! Έγγραφα, στολές, όπλα, λάβαρα, αντικείμενα, πορτρέτα μορφών της Επανάστασης, μας μετέφεραν στην εποχή του Εικοσιένα. Ταξιδέψαμε με τα ακρόπρωα των πολεμικών καραβιών, είδαμε τους ήρωες να μας κοιτάζουν κατάματα… Μια πολύ συγκινητική και συναρπαστική επίσκεψη!

Μάιος 2017

 • 8/5/2017 Τάξη. 2017 Τα παιδιά της Β΄ Τάξης επισκέφθηκαν το  Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων (Βαφειοχωρίου) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφή, Υγεία, Ευεξία». Τα παιδιά χωρίστηκαν από την αρχή σε τρεις ομάδες, όπου η καθεμιά πραγματοποίησε διαφορετική δραστηριότητα. Η πρώτη ασχολήθηκε με εικαστικές δημιουργίες και οι άλλες δύο με μουσικοκινητικά παιχνίδια. Οι ομάδες εναλλάσσονταν και όλες οι δράσεις βασίζονταν στη διατροφή και στην υγεία. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των παιδιών και ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα, ολοκληρωμένα και δημιουργικά στα οποία έχουμε συμμετάσχει. Περάσαμε όλοι καταπληκτικά και φύγαμε με πολλά χαμόγελα.
 • 17/5/2017 Τάξεις Ε και Στ. Μεταβήκαμε στο λόφο του Φιλοπάππου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πεζοδρόμου Ποίησις». Το πρόγραμμα ετοίμασε ομάδα αρχιτεκτόνων και φιλολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, πριν τρία χρόνια. Τους το είχαμε ζητήσει εμείς, στην προσπάθεια καλλιέργειας συνείδησης πολιτιστικής κληρονομιάς για τους μαθητές του Σχολείου μας. Παρατηρήσαμε τα μονοπάτια που πολύ σοφά χάραξε και φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Πικιώνης, περπατήσαμε σε αυτά και καταλήξαμε στο Άνδηρο απ’ όπου ατενίσαμε την Ακρόπολη. Χαρήκαμε το Λόφο των Μουσών, ενημερωθήκαμε για τις αρχαιότητες και κατόπιν κάναμε πικ-νικ κάτω από τη σκιά των δένδρων. Ανακαλύψαμε, έτσι μια τόσο ενδιαφέρουσα, τόσο γνωστή, αλλά και άγνωστη για πολλούς γωνιά της πόλης μας.
 • 20/5/2017 Τάξεις Δ & Ε. Τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα της “MONUMENTA”  με τίτλο «Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του» και «Τα μνημεία είναι γύρω μας». Ύστερα από μια ψηφιακή παρουσίαση που ενημέρωνε για τα μνημεία, τους κινδύνους που διατρέχουν από τις φυσικές καταστροφές και από πράξεις ανθρώπων, καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διάσωσή τους, τα παιδιά μελέτησαν έντυπο υλικό και βασισμένα σε αυτό έκαναν τις δικές τους καταγραφές και παρουσιάσεις. Το πρόγραμμα ήταν χρήσιμο και από την άποψη ότι προετοιμάζει τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία και του κτηριακού συγκροτήματος Πικιώνη στο οποίο έχουν την τύχη να φοιτούν.
 •  22/5/2017 Τάξη Δ. Το πολυβραβευμένο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει» ήρθε και στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα συνδυάζει τον τουρισμό με την τέχνη και τη δημιουργία. Έχει τιμηθεί στο διαγωνισμό Tourism Awards 2016 στην κατηγορία «Ερευνητικό & Συγγραφικό Έργο για τον Τουρισμό» και στοχεύει, εκτός των άλλων να αποτελέσει πραγματικό έναυσμα για τα παιδιά, να ασχοληθούν με το τουριστικό φαινόμενο και μετά το πέρας του εργαστηρίου. Τα παιδιά ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες κατά ομάδες, εξέφρασαν απορίες, πραγματοποίησαν καλλιτεχνικές δημιουργίες, ανέπτυξαν γνώμες με ζωηρό ενδιαφέρον. Ήταν μια διαφορετική και τόσο ενδιαφέρουσα εμπειρία!
 • 24/5/2017 Τάξη Α. Η τελευταία επίσκεψη του σχολικού έτους 2016-17 ήταν αποτέλεσε μια πραγματικά ευχάριστη μέρα για μας. Επισκεφθήκαμε το Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι. Ένα χώρο ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικού κάλλους, πνεύμονας πρασίνου, αληθινή όαση,  τον οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αττικής, σίγουρα δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει. Μέσα σε εκατοντάδες στρέμματα πυκνής και αραιής βλάστησης ο επισκέπτης θαυμάζει πολυάριθμα είδη χλωρίδας που ενδημούν στον τόπο μας αλλά και εξωτικά είδη φυτών που ευδοκιμούν σε μακρινές χώρες. Με την οργανωμένη ξενάγηση ειδικών και το βιωματικό χαρακτήρα της όλης παρουσίασης τα παιδιά αποκόμισαν ξεχωριστές εμπειρίες, αφού οι μικροί μας μαθητές δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να περπατήσουν σε ένα δάσος από μπαμπού, να μυρίσουν ανθισμένες μανόλιες, να περιεργαστούν καπνούς, ή να ακουμπήσουν τον κορμό του αρχαιότερου δένδρου στον πλανήτη μας. Εξαιρετικές εντυπώσεις μας άφησε η παρουσίαση αρπακτικών πτηνών. Γεράκια, κουκουβάγιες και μπούφοι έφτασαν μπροστά μας σε απόσταση αναπνοής κάνοντας χαμηλές πτήσεις και οι μαθητές είχαν τη χαρά να τα ταΐσουν, ακόμη και να τα χαϊδέψουν. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τα παιδιά της Α τάξης σε ένα καταπράσινο, καλαίσθητο και πεντακάθαρο περιβάλλον.
 •  26/5/2017 Τάξη Δ. Οι μαθητές της Τετάρτης τάξης ξεναγήθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μετά ακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι, όπου οι μαθητές με τη βοήθεια ενός αγάλματος που ζωντάνεψε και άρχισε να διηγείται την ιστορία της αρχαίας Αθήνας και της Ακρόπολής της, μαγεύτηκαν και βυθίστηκαν στο χρόνο. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!

Απρίλιος 2017

 • 5/4/2017  Τάξη Γ. Η πολύχρονη πείρα του Εργαστηρίου Κεραμικής πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα αγγειοπλαστικής προσαρμοσμένο στη διδακτέα ύλη των μαθητών μας. Τα παιδιά, μετά από θεωρητική γνωριμία του αντικειμένου, παρακολούθησαν τον τεχνίτη να κατασκευάζει διάφορα αγγεία και στη συνέχεια, σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους εργασίας, ζωγράφισαν κατασκευασμένα στο εργαστήρι κεραμικά τα οποία και πήραν μαζί τους ως αναμνηστικά. Φύγαμε ευχαριστημένοι από τη δημιουργική αυτή δραστηριότητα και χαρούμενοι!

Μάρτιος 2017

 • 9/3/2017 Τάξη Ε. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφθηκαν  το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία». Εκεί μέσα από ποικίλες δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή με τον βυζαντινό κόσμο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ξενάγηση στην Αγία Σοφία μέσα από την τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του Ναού στο θόλο του Ι.Μ.Ε.
 • 23/3/2017  Τάξη Γ.  Όσες φορές κι αν επισκεφθεί κανείς το Πλανητάριο δεν μπορεί παρά να φύγει μαγεμένος. Το πρώτο πάτημα του ανθρώπου στο φεγγάρι, προσαρμοσμένο στην ηλικία των μαθητών μας με τη μορφή animation έκανε τους μικρούς θεατές να ενθουσιαστούν και να γνωρίσουν το μεγαλύτερο διαστημικό επίτευγμα με πολύ απολαυστικό τρόπο. Το χαρήκαμε πραγματικά!
 • 30/3/2017 Τάξη Β. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στη γραφική περιοχή της παλιάς Αθήνας. Το Β1 τμήμα παρακολούθησε το πρόγραμμα με τίτλο «Φροντίζω τις Τέχνες» και το Β2 τμήμα το πρόγραμμα με τίτλο «Mόνος ή Μοναδικός». Τα δύο προγράμματα είχαν έντονο ενδιαφέρον με στόχευση στην καλλιέργεια αντιρατσιστικών στάσεων και συναισθημάτων. Οι δραστηριότητες στις οποίες επιδόθηκαν ήταν: ο διάλογος, η εικαστική έκφραση, η αναζήτηση στοιχείων του Mουσείου κ.ά. Ήταν μια σημαντική εμπειρία και μια όμορφη μέρα, αφού ο καιρός μας επέτρεψε να κολατσίσουμε στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

  Φεβρουάριος 2017

 • 24/2/2017  Τάξη Στ. Στον υπέροχο χώρο της ΑΣΚΤ τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο, «Παπαδιαμάντης: ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ» για την προσωπική και λογοτεχνική διαδρομή του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου. Ακολούθησε συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα κ. Λαμπίρη. Με χαρά δεχτήκαμε τα συγχαρητήριά της για τις εύστοχες παρατηρήσεις και απόψεις των μαθητών μας.
 • 24/2/2017  Τάξη Β. Οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω μ’ ένα  Ρομπότ». Τα παιδιά πρωτίστως έπαιξαν με καθρέφτες, με γεωμετρικά σχήματα και στερεά τα οποία στόχευαν στην κατανόηση της ισορροπίας και της αντίληψης του χώρου. Κατόπιν, έπαιξαν με το Ρομποτάκι-Πασχαλίτσα στο οποίο όριζαν τις διαδρομές μέσω των εντολών που του έδιναν. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και απίστευτα ενδιαφέρον!
 • 17/2/017  Τάξη Α. Τα παιδιά μας παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Με τον Δημήτρη Πικιώνη στου Φιλοπάππου» που διοργανώνει, εδώ και καιρό  με ιδιαίτερη επιτυχία, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και πρωτοποριακό πρόγραμμα που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με το λόφο του Φιλοπάππου αλλά και με  τη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος με τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις του άφησε το στίγμα του στον ιστορικό λόφο. Οι μαθητές αρχικά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και με την καθοδήγηση έμπειρων ειδικών παιδαγωγών ανακάλυψαν χώρους με ιστορικό ενδιαφέρον , συνέλεξαν πληροφορίες και εκτέθηκαν σε ποικίλα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Στη συνέχεια,  αποτύπωσαν στο χαρτί αρχιτεκτονικές  φόρμες και τοπία, αντιλήφθηκαν τη σημασία του έργου του επιστήμονα που συνέδεσε το όνομά του  με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σχολείου μας, βίωσαν το λόγο για τον οποίο υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα στον ιστορικό αυτό χώρο, ενώ τέλος, έπαιξαν και διασκέδασαν μέσα στη φύση. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που ανέλαβε την ξενάγηση και  πραγματοποίησε τις δραστηριότητες  ήταν ιδιαίτερα έμπειρο, φιλικό και ευχάριστο δείχνοντας υψηλό επαγγελματισμό στην οργάνωση και  υλοποίηση της παρουσίασης. Τα θετικά έως και ενθουσιώδη  σχόλια των παιδιών και η εμπειρία που βιώσαμε εμείς  οι συνοδοί εκπαιδευτικοί μας οδηγούν στο να συστήσουμε ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ειδικά για τους δικούς μας μαθητές το πρόγραμμα αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος σε σχέση με άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικής κληρονομιάς του σχολείου μας.
 • 15/2/2017  Τάξη Γ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, η Γ΄ τάξη του Σχολείου μας μετέβη στο Καλέντζι Αττικής και συμμετείχε ενεργά σε πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής με τίτλο «Ας κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς». Αν και θα μπορούσε το πρόγραμμα να είναι περισσότερο απαιτητικό, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν ζωηρά και χαρούμενα. Η τοποθεσία, εξαιρετικά ευνοημένη από τη φύση, ήταν η αποζημίωσή μας. Χαρήκαμε την ηλιόλουστη μέρα, και το μαγικό τοπίο της λίμνης του Μαραθώνα.
 • 8/2/2017  Τάξεις Δ & Ε. Οι μαθητές και των δύο τάξεων παρακολούθησαν την παράσταση Ένας Δράκος… μα ποιος Δράκος στο Θέατρο Πόρτα. Το έργο ήταν μια σάτιρα για τα τρομακτικά αλλά και γελοία πρόσωπα της εξουσίας και τις μεταμφιέσεις της. Οι μαθητές απόλαυσαν την παράσταση. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπόρεσαν καλύτερα να αποκομίσουν περισσότερα νοήματα από την παράσταση, καθώς μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στην απαίτηση της αλληγορίας: να κινούνται δηλαδή, ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα στο συμβολικό του παραμυθιού και στο πραγματικό της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ιανουάριος 2017

 • 29/1/2017  Τάξη Ε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το Ραδιομέγαρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Έμαθαν για την ιστορία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στην Ελλάδα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού αρχείου, μπήκαν στο στούντιο των ειδήσεων και των ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα παιδιά έφυγαν εντυπωσιασμένα από πόσα είδαν και έμαθαν σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη.
 • 19/1/2017 Τάξη Β.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το κτήμα Ζαχαίου για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Τα παλιά επαγγέλματα». Σε έναν υπέροχο χώρο μακριά από το κέντρο της Αθήνας και με έναν λαμπερό ήλιο που μας έφτιαξε τη διάθεση μετά από συνεχή κακοκαιρία τόσων ημερών, τα παιδιά γνώρισαν με βιωματικό τρόπο το επάγγελμα του μυλωνά, του βαρελά, της πλύστρας, του κομπολογά, του λούστρου, του υπαίθριου μανάβη και άλλα. Είδαν από κοντά και δούλεψαν με τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι επαγγελματίες και έφτιαξαν το δικό τους κομπολόι. Στην αυλή του κτήματος είδαν το νερόμυλο, τα γαϊδουράκια άλλα και πολλά αντικείμενα που παρέπεμπαν σε μια άλλη εποχή. Στο τέλος του προγράμματος οι εμψυχώτριες επιδεικνύοντας το επάγγελμα του παραδοσιακού καφετζή μας αποχαιρέτισαν με ένα γλυκό λουκουμάκι! Ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη επίσκεψη!

 Δεκέμβριος 2016

 •  23/12/2016 Τάξη Α.  Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Α΄ τάξης στο κουκλόσπιτο «Πράσσειν άλογα» αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Έτσι το κουκλόσπιτο μεταφέρθηκε στο σχολείο μας και απολαύσαμε την παράσταση «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει». Το έργο προέκυψε με δραματοποίηση του ομώνυμου βιβλίου του Μάνου Κοντολέων από την Εμμανουέλα Καποκάκη.  Εμπλέκει με μαγικό τρόπο κούκλες και ανθρώπους, έχει αμεσότητα και η μουσική του είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Πραγματικά, μας ταξίδεψε μειώνοντας τις αποστάσεις μύθου και πραγματικότητας. Τους ευχαριστούμε!
 • 20/12/2016 Τάξη Β. Τα παιδιά της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Θέατρο Πόρτα για να παρακολουθήσουν την παράσταση με τον τίτλο: «Ένας δράκος … μα ποιος δράκος;». Το κεντρικό μήνυμα της παράστασης εστιάζει στο κατά πόσο οι ήρωες που ζουν  ανάμεσά μας μπορούν να βοηθήσουν μια κοινωνία που εξουσιάζεται από έναν «κακό» ηγέτη. Το  έργο είχε ευρηματική σκηνοθεσία αλλά και πολύ έξυπνα στημένα σκηνικά. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα και τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα!
 • 16/12/2016 Τάξη Ε. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma vie de courgette) στο Αudotorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.  Η ταινία βραβεύτηκε από το διαγωνισμό Lux Film Prize του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ταινίες αξιόλογες από χώρες μέλη. Η ταινία που απόλαυσαν τα παιδιά κινήθηκε στη θεματική της παιδικής εγκατάλειψης αλλά και του σχολικού εκφοβισμού γνωστού σε όλους ως bullying. Η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ακόμα και ένα εγκαταλειμμένο παιδί μπορεί μέσα από θεσμούς και ιδρύματα και φτιάξει τη ζωή και να τη νοηματοδοτήσει. Όσον αφορά τα θέματα σχολικού εκφοβισμού που είναι καθημερινά λύνονται με συζήτηση εκατέρωθεν και παρέμβαση δασκάλων και γονιών. Στην ένθερμη συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήσανε όλοι σε αυτό και ακολούθησαν και προσωπικές εμπειρίες από Ολυμπιονίκες που πλαισίωναν την εκδήλωση καθώς και μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών. Να σημειωθεί ότι η ταινία ήταν animation, διάρκειας μιας ώρας και η σκηνοθεσία της ήταν του Ελβετου Claude Barras.  Επίσης, είναι  υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες.
 •  15/12/2016 Τάξη Γ. Επισκεφθήκαμε το θέατρο Αλίκη και παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο «Μόνο αν το Πιστέψεις».  Ένα υπερθέαμα, μαγευτικό, με έντονη δράση, χιούμορ, μουσική, χρώματα και χορό, αλλά και με πλούσια νοήματα για τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της τόλμης, της μητρικής αγάπης, της αποδοχής του διαφορετικού. Μόνο αν το πιστέψεις, τολμάς και νικάς!
 • 6/12/2016 Τάξη Δ.  Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα». Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον συμμετέχοντας με βιωματικό τρόπο.

 Νοέμβριος 2016

 •  25/11/2016 Τάξη Α. Τα πρωτάκια μας παρακολούθησαν την ταινία «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στον κινηματογράφο Δαναό. Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά στον κινηματογράφο του διάσημου και τόσο γοητευτικού βιβλίου του Εξυπερί, με τρόπο δημιουργικό και γεμάτο εκπλήξεις. Το animation και η πλοκή καθήλωσαν τους μικρούς μαθητές.  Οι ανθρώπινες σχέσεις, η φιλία ιδιαίτερα, και άλλα μεγάλα ερωτηματικά των ανθρώπων, δοσμένα με τρυφερότητα και αθωότητα, άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές των μαθητών, κάτι που έγινε φανερό και από τη συζήτηση του επακολούθησε στην τάξη.
 •  25/11/2016 Τάξη Στ. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, οι μαθητές της Στ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σινεμά Άστορ τρεις ταινίες-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, να έρθουν σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ για τη σημασία της εθνογραφικής αποτύπωσης στην οθόνη. Επίσης, τα παιδιά ξεναγήθηκαν και στο υπόγειο του σινεμά, στο «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-44», όπου αφουγκράστηκαν δύσκολες, σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.
 •  24/11/2016 Τάξεις Δ & Ε. Τα παιδιά παρακολούθησαν μια παράσταση γεμάτη δράση, απρόοπτα γεγονότα, ανατροπές και πολλά κωμικά στοιχεία, με τίτλο «Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι». Το ταξίδι ενός ρουμπινιού, που ξεκινά από την Κίνα, συνεχίζεται στις Ελβετικές Άλπεις και καταλήγει στο Λονδίνο, έγινε η αφορμή να ζωντανέψει στα μάτια των θεατών μια άλλη εποχή και να γνωρίσουν πώς ένας άνθρωπος με δυνατό, ακατάβλητο χαρακτήρα και κοφτερό νου καταφέρνει να διαλευκαίνει δυσεπίλυτες υποθέσεις.
 •  24/11/2016 Τάξη Β. Επισκεφθήκαμε το Ευγενίδιο  Ίδρυμα (Πλανητάριο) για να παρακολουθήσουμε την ταινία «Μια βόλτα στο φεγγάρι». Πριν την προβολή συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή του Πλανηταρίου, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές και μας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες σχετικά με το σύμπαν, τους γαλαξίες, τους αστέρες, τους πλανήτες κλπ. . Ακολούθησε η προβολή της ταινίας με θέμα την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στο φεγγάρι. Η ταινία ανταποκρινόταν πλήρως στην πνευματική ωριμότητα των μικρών παιδιών ώστε τα νοήματά της να είναι ευκόλως προσλήψιμα. Η όλη εμπειρία υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, πολύ περισσότερο που ο χώρος του Πλανηταρίου είναι ιδιαίτερος και γι αυτό το λόγο πολύ ελκυστικός.

 Οκτώβριος 2016

 • 25/10/2016 Τάξη Γ. Τα παιδιά μεταμφιεσμένα σε πουλιά συνάντησαν τους αρχαίους θεούς, έμαθαν για τις αρετές τους και τα κουσούρια τους, τους αναπαράστησαν και πραγματοποίησαν μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα. Γνώρισαν τη λειτουργία της δημοκρατίας ως μέλη της Εκκλησίας του Δήμου και ψήφισαν τον αρχηγό τους για ένα νέο κόσμο, όπως τον ονειρεύονται.
 •  13/10/2016 Τάξη Στ. Η επίσκεψή μας στο Δημόκριτο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Τα παιδιά παρακολούθησαν δύο εργαστήρια.  Στο πρώτο έμαθαν για τη λειτουργία του εγκεφάλου και εξασκήθηκαν, ένας – ένας μαθητής, στον έλεγχο της κίνησης φορώντας ειδική συσκευή στο κεφάλι. Στο δεύτερο ασχολήθηκαν με τη ρομποτική, την ιστορία της, την εξέλιξή της και τις πρακτικές της εφαρμογές. Με τον Indigo και τον Sek  (δύο ρομπότ του εργαστηρίου) εξασκήθηκαν στον χειρισμό των ρομπότ. Ήταν μια μορφωτική, επιστημονική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές της Στ τάξης.
 •  12/10/2016 Τάξη Β. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το βιωματικό πάρκο Paradise Park, για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το αμπέλι στο κρασί». Εκεί, σε ειδικές γούρνες, πάτησαν σταφύλια και είδαν το μούστο να τρέχει. Έμαθαν για τα μουστοκούλουρα, τις σταφίδες και γνώρισαν τη διαδικασία για τη δημιουργία του κρασιού. Επιπλέον, τα παιδιά επισκέφθηκαν το πάρκο και είδαν τον αμπελώνα. Ήταν μια ευχάριστη ηλιόλουστη μέρα και έπαιξαν ανέμελα, έκαναν βόλτα με το αλογάκι του πάρκου και φεύγοντας πήραν για δωράκι μαύρες σταφίδες, προϊόν του αμπελώνα, για το χειμώνα που θα ερχόταν βαρύς…

 Σεπτέμβριος 2016

 •  26/9/2016 Τάξη Γ. Ξεκινήσαμε νωρίς – νωρίς το πρωινό της Δευτέρας για το Βαρνάβα Αττικής. Μετά από διαδρομή μιας ώρας περίπου φτάσαμε στο ωραίο αυτό παραδοσιακό χωριό. Η μέρα μας ήταν πλούσια σε δραστηριότητες και εμπειρίες. Τρυγήσαμε, πατήσαμε τα σταφύλια, βγάλαμε και μούστο! Τον είδαμε να βράζει στα βαρέλια και φτιάξαμε μουστοκούλουρα. Κατόπιν γνωρίσαμε μια παραδοσιακή αγροτική κατοικία, με τα έπιπλά της, τα αντικείμενά της και είδαμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτή. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο άρτου. Τι έκπληξη, να βλέπεις κουλούρες της ελληνικής και ξένης λαϊκής παράδοσης χειροποίητες με τόσο πλούσια διακόσμηση! Σωστά κομψοτεχνήματα! Όλα ήταν καλά οργανωμένα πολύ καλά. Οι οικοδεσπότες ήταν φιλόξενοι και υπομονετικοί μαζί μας. Σίγουρα χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να δούμε περισσότερα πράγματα, αλλά ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς…

Σχολικό Έτος 2015-16

Απρίλιος 2016

 • 18/4/2016 – Τάξη Β. Τα παιδιά της Β΄ Τάξης επισκέφθηκαν το βιωματικό πάρκο Paradise Park  για να παρακολουθήσουν το πασχαλινό πρόγραμμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατασκεύασαν λαμπάδες, έβαψαν κόκκινα αυγά, δημιούργησαν τα παραδοσιακά κουλουράκια τα αποκαλούμενα  και Λαζαράκια.  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν κυριολεκτικά με τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν. Έπαιξαν στα γήπεδα του πάρκου, χόρεψαν και φεύγοντας πήραν και λεμονάκια βιολογικά για να φτιάξουν λεμονάδες με υψηλή διατροφική αξία, καθώς και όλα αυτά που έφτιαξαν με τα χεράκια τους. Ήταν μία πραγματικά υπέροχη μέρα.
 • 14/4/2016 – Τάξη Δ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης επισκέφτηκαν τον βράχο της Ακρόπολης, για να θαυμάσουν τα μοναδικά αρχιτεκτονικά έργα του Χρυσού Αιώνα. Για τα περισσότερα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που ανέβαιναν στην Ακρόπολη. Δυστυχώς γνωρίζουμε στατιστικά πως πολλά από αυτά δε θα την επισκεφτούν πάλι για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι αποφασίσαμε να είναι αυτή η φορά μοναδική. Η ξεναγός μας, από την ομάδα Νεάπολις, έδωσε σε κάθε παιδί μία ταμπλέτα, στην οποία μπορούσε να δει τρισδιάστατα – και εσωτερικά- τα κτήρια, τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και μέρος της πόλης, όπως ήταν στην αρχαιότητα-ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Μανώλη Κορρέ. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τη λαμπρότητα των μνημείων και των γλυπτών, αλλά και από το πλήθος των τουριστών που συναντήσαμε στον βράχο. Άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, που εκτιμούν τη μοναδικότητα και την αισθητική των υπέροχων ερειπίων.
 •   7/4/2016 – Τάξη Δ.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Οι δασκάλες τους επέλεξαν να μην κάνουν την κλασική ξενάγηση στους χώρους του, αλλά να παίξουν με τα παιδιά ένα παιχνίδι εξερεύνησης. Τα παιδιά έπρεπε να ανακαλύψουν συγκεκριμένα εκθέματα (αγγεία, αγάλματα, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες) για να συμπληρώσουν ένα φυλλάδιο. Έτσι, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες,  ξεχύθηκαν στις αίθουσες του μουσείου και παρατήρησαν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα ανεκτίμητα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Έμαθαν διασκεδάζοντας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 Μάρτιος 2016

 • 28/3/2016 – Τάξη Β.  τα παιδιά της Β΄τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών, για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωπος μηχανή και Ρομπότ». Οι εμψυχωτές του Μουσείου με μεγάλη προθυμία έδειξαν στα παιδιά τι σημαίνουν η μηχανή και το ρομπότ, καθώς και τη χρησιμότητά της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή του ανθρώπου μέσα από εποικοδομητικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, διότι το θέμα του προγράμματος ήταν πρωτότυπο.

Φεβρουάριος 2016

 • 10/2/2016 – Τάξεις Δ, Ε, Στ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και Στ΄τάξεων παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ» στο θέατρο Πόρτα. Πρόκειται για μια παράσταση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνηγόρου του Παιδιού και την υποστήριξη της Unicef. Το έργο αναφέρεται στις προσπάθειες του πρωτοπόρου Πολωνοεβραίου παιδαγωγού, γιατρού και συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ να διευθύνει το ορφανοτροφείο του στο γκέτο της Βαρσοβίας. Μέσα στη φρίκη και την παράνοια της ζωής στο γκέτο, ο ίδιος παρέμενε προσηλωμένος στις αξίες του ανθρωπισμού και στο ιδανικό της εκπαίδευσης με τις πρωτοποριακές ιδέες του για τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Κόρτσακ και τα ορφανά του θανατώθηκαν το 1942 στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα. Όταν η παράσταση τελείωσε, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχωρήσαμε συγκινημένοι αλλά και προβληματισμένοι από τα παιδαγωγικά και ηθικά ζητήματα που το έργο θέτει.
 • 9/2/2016 – Τάξη Α. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση “Πρίγκιπας και φτωχός”. Πρόκειται για θεατρικό έργο με ακούσματα μαγευτικά και συναρπαστικές περιπέτειες που οδηγούν στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, άλλοτε στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου και άλλοτε στα παλάτια του 16ου αιώνα. Τα παιδιά λειτούργησαν συμμετοχικά αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην πλοκή της ιστορίας.

Ιανουάριος 2016

 • 12/1/2016 – Τάξη Ε. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής του Μουσείου. Η επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καινοτόμου προγράμματος “Inspiring Science Education”. Μάθαμε για την Ιστορία των Μαθηματικών, την εικαστική “γλώσσα” του ζωγράφου Victor Vasarely και πώς αυτή εφαρμόστηκε στις εντολές της ρομποτικής, τη χρησιμότητα του δυαδικού συστήματος στον Προγραμματισμό και τέλος αποκτήσαμε δεξιότητες προγραμματισμού, μηχανικής και επίλυσης λογικού προβλήματος, δίνοντας εντολές σε μικρά ρομπότ_- μελισσάκια, ώστε να κινηθούν πάνω σε ειδικούς πίνακες και δουλεύοντας ομαδικά Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη μόνιμη διαδραστική έκθεση του μουσείου όπου είδαμε εφαρμογές της Φυσικής με παιγνιώδη τρόπο; σαπωνοποίηση, λέιζερ, αρχές της κίνησης των σωμάτων, 3D κατασκευές κλπ. Η επίσκεψη αυτή μας έμαθε πολλά πρωτότυπα πράγματα με τρόπο διασκεδαστικό και τα περισσότερα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφθούν πάλι το Μουσείο στον ελεύθερο χρόνο τους.

Δεκέμβριος 2015

 • 10/12/2015 – Τάξη Γ. Η Τρίτη τάξη παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση “Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας” στο θέατρο Μπάντμιντον. Οι μαθητές μας χαρακτήρισαν την παράσταση με επίθετα όπως: φοβερή, μεγάλη, φανταστική, τέλεια, υπέροχη, καταπληκτική, απίστευτη, περιπετειώδη, όμορφη, ωραιότατη, η καλύτερη όλων, εντυπωσιακή, ρομαντική.

Νοέμβριος 2015

 • 25/11/2015 – Τάξη Δ. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ηρακλειδών και συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα “Οι Οφθαλμαπάτες και η Γεωμετρική Αλήθεια”. Οι μαθητές έπαιξαν με ειδικά κατασκευασμένα αλληλεπιδραστικά εκθέματα και παρατήρησαν εικαστικά έργα που εμπεριείχαν οφθαλμαπάτες και αμφισημίες. Κατανόησαν τον ουσιαστικό ρόλο της λογικής των Μαθηματικών ως νοητικό εργαλείο για την άρση των αντιφάσεων που δημιουργούν οι αμφίσημες εικόνες. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και στο τέλος εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους.
 • 20/11/2015 – Τάξη Α. Με χρώμα και ρυθμό οι συντελεστές της παράστασης “Η πεντάμορφη και τοΤέρας” στο Θέατρο Αθηνών, μετέδωσαν στους μαθητές της Α’ Τάξης το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης και την υψηλή αξία της ομορφιάς της ψυχής έναντι εκείνης της εξωτερικής εμφάνισης.
 • 13/11/2015 – Τάξη Στ. Επισκεφθήκαμε τη Διεθνή Φιλοτελική Έκθεση NOTOS 2015 στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Περιστερίου. Ξεναγός μας στην αξιόλογη αυτή έκθεση ήταν μέλη της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας που έδειξαν στα παιδιά όχι μόνο τα οργανωμένα εκθέματα και συλλογές (γραμματόσημα, σφραγίδες, τεκμήρια αλληλογραφίας, χάρτες, ημερολόγια) στις θεματικές κατηγορίες τους, αλλά μοιράστηκαν και την αγάπη τους για τον Φιλοτελισμό, την τέχνη, την ιστορία και τον Πολιτισμό που μεταφέρεται με την αλληλογραφία μας. Τα παιδιά ξεφύλλισαν καταλόγους, περιοδικά και βιβλία, τεκμήρια της φιλοτελικής έρευνας. Τέλος, μας περίμενε και μια έκπληξη στο χώρο της Έκθεσης, μια συλλεκτική συλλογή με αυτοκινητάκια της Matchbox, από το Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων) που μας μετέφερε για λίγο στα παιδικά χρόνια των γονιών μας. Αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή ήταν ένας ωραίος περίπατος στον κόσμο των γραμματοσήμων που εντυπωσίασε τα παιδιά με την ομορφιά του και την ιστορία του αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία γνωριμίας με τους ανθρώπους που αγαπάνε και στηρίζουν τον Φιλοτελισμό.
 • 4/11/2015 – Τάξη Β. Επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την “Ελιά”. Εκεί τα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, γνώρισαν το ελαιόδεντρο,την ιστορία του, τους μύθους γύρω από αυτό, τα παράγωγά του και έπαιξαν παιχνίδια που είχαν στόχο την εκμάθηση παροιμιών και φράσεων για την ελιά. Κατόπιν, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ που είχε ως θέμα τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτιζε η ελιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και παράλληλα έμαθαν σπουδαίες πληροφορίες για την ιστορία των αγώνων αυτών. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη.

Οκτώβριος 2015

 • 15/10/2015 – Τάξεις Δ, Ε και ΣΤ. Παρακολουθήσαμε στον Κινηματογράφο “Δαναό” την ταινία ” Η κλέφτρα των βιβλίων” που αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Μάρκους Ζούσακ. Η ταινία αναφέρεται στην τραγική περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας του 1940 (Νύχτα των κρυστάλλων, κάψιμο των βιβλίων). Οι μαθητές παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την ταινία. Γνώρισαν μέσα από τα πρόσωπα της ιστορίας το πρόσωπο του πολέμου, προβληματίστηκαν και
  συγκινήθηκαν. Πολλοί μαθητές δήλωσαν πως θα ξαναέβλεπαν την ταινία.
 • 19/10/2015 – Τάξη Γ. Στο θέατρο Studio της οδού Μαυρομιχάλη για να παρακολουθήσαμε τους παρακάτω μύθους: 1. Νάρκισσος, 2. Ορφέας και Ευρυδίκη 3. Δαίδαλος και Ίκαρος 4. Ο βασιλιάς Μίδας. Οι μύθοι αποδόθηκαν με μια σύγχρονη ματιά και με υπέροχη μουσική συνοδεία. Ήταν μία επίσκεψη αλλιώτικη και ενδιαφέρουσα.

Σχολικό Έτος 2014-15

Ιούνιος 2015

 • 5/6/2015 – Τάξη Ε. Ψυχαγωγική επίσκεψη στο Alma Club. Μια ιδιαίτερη επίσκεψη για κολύμπι στην πισίνα και αθλητικά παιχνίδια. Ήταν μια πραγματική απόλαυση μια ζεστή μέρα του Ιουνίου, έτσι… για να καλωσορίσουμε το καλοκαιράκι…
 • 12/6/2015 – Τάξη ΣΤ. Επισκέφτηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τα εκθέματα σχετικά με την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: την περίοδο της Τουρκοκρατίας και Φραγκοκρατίας, της Επανάστασης του 1821, των απελευθερωτικών αγώνων, της δημιουργίας του ανεξάρτητου κράτους, την πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού ως τη σημερινή εποχή. Είδαμε στη μόνιμη έκθεσή του, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών μορφών, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία παραδοσιακές φορεσιές και άλλα έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας. Τα παιδιά μέσα από τα εκθέματα παρακολούθησαν την εξέλιξη της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) συμβολικά μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Πολύτιμη ήταν η συμβολή της ξεναγού του Μουσείου, που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μας και εμπλούτισε την περιήγησή μας με πολύτιμες πληροφορίες.
 • 5/6/2015 – Τάξη Γ. Η τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη της σχολικής χρονιάς ενθουσίασε τα παιδιά της Γ’ τάξης. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου πήγαμε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar στη Νέα Μάκρη, όπου μάθαμε με ευχάριστο τρόπο βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Τα παιδιά οδήγησαν ειδικά αυτοκινητάκια, έπαιξαν ποδόσφαιρο και μίνι γκολφ. Στην επιστροφή οι δασκάλες υποσχέθηκαν πως και την ερχόμενη σχολική χρονιά οι επισκέψεις θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές!

Μάιος 2015

 • 19/5/2015 – Τάξη Β. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του Εθνικού Τυπογραφείου στο μουσειακό του χώρο, αλλά και να βιώσουν την ενδιαφέρουσα εμπειρία της διαδικασίας εκτύπωσης και παραγωγής έντυπου υλικού.
 • 12/5/2015 – Τάξη Β. Μια ευχάριστη έκπληξη αυτή η εκδρομή! Οι κυρίες του ΚΑΠΗ Αγίας Παρασκευής, είχαν ετοιμάσει ένα παραμύθι το οποίο εικονογραφήθηκε από τα παιδιά και παραδόθηκε στην τάξη μας. Τα παιχνίδια στον κήπο με τις κυρίες (καθόλου γιαγιάδες) και τα κεράσματα ενθουσίασαν τους μαθητές μας! Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία!
 • 12/5/2015 – Τάξη Γ. Μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι πάντοτε μια χρήσιμη και μαγική εμπειρία για παιδιά και ενηλίκους. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και από τα εκθέματα του κυκλαδικού πολιτισμού αλλά και από τα πλούσια μυκηναϊκά κτερίσματα. Επίσης είδαν αγάλματα θεών και ηρώων που γνώρισαν στη μυθολογία.
 • 11/5/2015 – Τάξη Α. Οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το θέατρο «Πόρτα» για να παρακολουθήσουν την υπέροχη – όπως αποδείχτηκε – παράσταση: «Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν», σε σκηνοθεσία του Θ. Μοσχόπουλου. Πριν την παράσταση κάναμε «θεατρικό ζέσταμα», ένα παιχνίδι που άρεσε πολύ στα παιδιά και τα έβαλε στο κλίμα του θεάτρου. Η παράσταση ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του παραμυθιού «Ο μαγεμένος αυλός», περιείχε ζωντανή μουσική, αξιόλογες ερμηνείες και φυσικά… πολύ μυστήριο! Φεύγοντας οι μαθητές μας είχαν ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπά τους! Περάσαμε όλοι θαυμάσια!

Απρίλιος 2015

 • 22/4/2015 – Τάξη Στ. επισκεφτήκαμε την Ακαδημία Αθηνών. Στο υπέροχο αυτό μέγαρο Ιωνικού Ρυθμού, σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν χτισμένο με δαπάνη του Σίμωνος Σίνα, μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο κ. Σκαρέντζος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας. Έγινε μια εισήγηση παρουσίασης της ιστορίας του θεσμού της Ακαδημίας από τα χρόνια του Πλάτωνα ως τώρα. Επίσης μάθαμε για το σημαντικό έργο της στην προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών όπως και για την ερευνητική δράση και την υποστήριξή της σε επιστήμονες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Ενημερωθήκαμε επίσης και για τη σπουδαία Βιβλιοθήκη με περίπου 200.000 τίτλους. Τέλος, θαυμάσαμε τόσο τον ζωγραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Τελετών από τον Christian Griepenkerl όσο και τον πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο του εξωτερικού του κτιρίου και ειδικά του αετώματος.
 • 3/4/2015 – Τάξη Δ. «Ένα παιδί μεγαλώνει στην αρχαία Αθήνα». Με τη μορφή ενός αγοριού που ζούσε στην Αθήνα το Χρυσό Αιώνα του Περικλή, και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακροπόλεως. Ήταν μια εμπειρία μοναδική!
 • 3/4/2015 – Τάξη Ε. Τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη γέμισαν τις ψυχές των παιδιών. Ταξίδεψαν τους μαθητές στο παρελθόν, από την αρχαιότητα ως την περίοδο του Βυζαντίου, στην πτώση της Κων/πολης, στην περίοδο της φραγκικής και της οθωμανικής κατοχής δίνοντας έτσι ανάγλυφα μια εικόνα της πνευματική ιστορικής και πολιτισμικής εξέλιξη του Ελληνισμού. Με το παιγνίδι του χαμένου θησαυρού έγινε δημιουργικά και χαρούμενα η εμπέδωσή τους.

Μάρτιος 2015

 • 12/3/2015 – Τάξη Β. Παρακολουθήσαμε την υπέροχη παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Εξυπερύ στο θέατρο «Ιλίσια». Το λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα της Λογοτεχνίας για Παιδιά που θεωρείται πια κλασικό έργο θέτει μέσα από την παιδική ματιά βαθυστόχαστα ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση και τη ζωή γενικά και γι’ αυτό μπορεί να διαβαστεί με πολύ ενδιαφέρον και από τους ενήλικες. Στα παιδιά μας δόθηκε η ευκαιρία να «δουν» το γνωστό τους παραμύθι με τη γλώσσα του θεάτρου και να ταξιδέψουν σε μέρη φανταστικά με οδηγό την αγάπη και τη φιλία.
 • 6/3/2015 – Τάξεις Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ. Yποδεχτήκαμε στο Σχολείο μας το «φορητό πλανητάριο», του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον θόλο του προβολή για τον νυχτερινό ουρανό, τα άστρα και τους αστερισμούς, να ακούσουν αφήγηση από ειδικό επιστήμονα και να αποκομίσουν πληροφορίες για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ήταν πράγματι μαγικό.
 • 5/3/2015- Τάξη Γ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οι φίλοι μας τα ειδώλια» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έμαθαν πολλά για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, παρατήρησαν, κατέγραψαν και ζωγράφισαν πολλά από τα ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα της συλλογής του μουσείου και τέλος κατάλαβαν πως, αν και έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, οι ανάγκες, οι διαθέσεις και αρκετές συνήθειες των ανθρώπων παραμένουν ίδιες.
 • 5/3/2015- Τάξη Δ. Τα παιδιά της Δ΄ τάξης, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματεύονται τη φετινή σχολική χρονιά με θέμα το ΝΕΡΟ, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ομάδας «Δρω». Εκεί οι μαθητές με ενεργή συμμετοχή ως μέλη υπο-ομάδων, οικοδόμησαν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη συνεχόμενη κίνηση του νερού μεταξύ γης και ατμόσφαιρας: Τον κύκλο του νερού.

Φεβρουάριος 2015

 • 11/2/2015 – Τάξη Γ. Παρακολουθήσαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγκέρη. Θεοί και ήρωες, μυθικά τέρατα και άγνωστοι λαοί ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών, που έφυγαν ενθουσιασμένα από αυτήν την προσεγμένη παράσταση. Καθώς, μάλιστα, εκείνο το πρωινό στην Αθήνα έπεφτε πυκνό χιόνι, η επίσκεψη θα τους μείνει αξέχαστη!

Ιανουάριος 2015

 • 28/1/2015 – Τάξη Γ. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Το Γ1 παρακολούθησε πρόγραμμα για τα ζώα της θάλασσας, τη βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη. Το Γ2 για τα προϊστορικά χρόνια, τα απολιθώματα και τους πρωτόγονους ανθρώπους. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αφού ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, εξέφρασαν την επιθυμία να το ξαναεπισκεφτούν.
 • 14/1/2015 – Τάξη Β. Στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρακολουθήσαμε το μιούζικαλ Shrek. Μέσα από το τραγούδι και το χορό μάθαμε για τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης που ξεπερνά κάθε διαφορετικό, κάθε αλλιώτικο. •Τα υπέροχα κοστούμια, τα σκηνικά, η ζωντανή μουσική κι ο χορός μάς μάγεψαν και μάς έφεραν σε επαφή με το θεατρικό είδος του μιούζικαλ.

Δεκέμβριος 2014

 • 23/12/2014 – Τάξεις Α, Β, Γ. Οι μαθητές μας είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν στο Σχολείο μας τη χριστουγεννιάτικη παράσταση με τίτλο: «Η μάγισσα Κατσούφω και το εύθυμο χωριό των Χριστουγέννων». Το έργο ήταν γιορτινό, εορταστικό και χαρούμενο! Οι ηθοποιοί ξεσήκωσαν τα παιδιά να χορέψουν μαζί τους, να «κάνουν μαγικά», να τραγουδήσουν τα κάλαντα και τόσα άλλα, που άφησαν ένα τεράστιο χαμόγελο και ζωγραφισμένη την προσμονή στα πρόσωπα των μαθητών για την έλευση των Χριστουγέννων, τη γιορτή που περιμένουν όλα τα παιδιά του κόσμου!
 • 12/12/2014 – Τάξη Δ1, Ε, Στ. Οι μαθητές παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Δαναό την ταινία «Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές». Οι μαθητές μας απόλαυσαν τον αγαπημένο ήρωα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, ζωντανό στην οθόνη να δρα με το γνωστό σκανδαλιάρικο τρόπο. Η ταινία είχε πολύ γέλιο και συγκίνηση και μετά το τέλος της προβολής τα παιδιά δήλωναν ενθουσιασμένα.
 • 11/12/2014 Tάξη A. Παρακολουθήσαμε στην «Παραμυθοχώρα» την παράσταση «Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας».Η παράσταση, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, αφορά στην καλή στοματική υγεία και φροντίδα των δοντιών.  Μέσα από έξυπνους και εύθυμους διαλόγους και σκηνές που προκάλεσαν πολλά γέλια είδαμε τη Λουκία, την ηρωίδα του έργου, να διατηρεί το λαμπερό της χαμόγελο παρά τα ύπουλα σχέδια της Δόνα Τερηδόνας.  Στο τέλος κατασκευάσαμε τη δική μας κούκλα – «μάπετ», που μας κάνει συντροφιά στην τάξη μας.
 • 9/12/2014 – Τάξη Δ2.  Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μουσεία μας», το Δ2 επισκέφθηκε το Μουσείο του Κεραμικού. Ο εκπαιδευτικός μας στόχος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την αρχαία τέχνη στις ποικίλες εκφάνσεις της: γλυπτική, αγγειοπλαστική, μεταλλουργία κλπ. αλλά και τη λειτουργία της: επιτύμβια-θρησκευτική, αφηγηματική-διακοσμητική κ.α. Έτσι, συνέδεσαν την άμεση εμπειρία τους με το μάθημα της αρχαίας ιστορίας, απόλαυσαν την ομορφιά των έργων και γνώρισαν τις τεχνικές τους. Ξεναγήθηκαν από τον δάσκαλο των εικαστικών, Τάκη Καλδή, και τη δασκάλα του τμήματος, Βάσω Βανταλή. Τα παιδιά έδειξαν εντυπωσιασμένα και από τα εκθέματα αλλά και από τις περιγραφές και τις επεξηγήσεις που τους δόθηκαν. Σε μια δεύτερη φάση η εμπειρία τους αυτή θα γίνει αφετηρία για να δημιουργήσουν τα παιδιά στο μάθημα των Εικαστικών τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου.
 •  4/12/2014 – Τάξη Β. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη μοντέρνα τέχνη, (Έκθεση Αγγελιδάκη –  Κάθε τέλος είναι μια αρχή). Ξεναγήθηκαν σε εκθέματα και βίντεο- εγκαταστάσεις βλέποντας «σπίτια» αλλιώτικα απ’ τα άλλα. Στο τέλος κατασκεύασαν το δικό τους σπίτι από παλιά κουτιά, μπουκάλια, καλαμάκια κ.α. Ελπίζουμε στην επόμενη επίσκεψή μας το Ε.Μ.Σ.Τ. να έχει βρει τη στέγη του στο παλιό εργοστάσιο Φιξ (Συγγρού.

Νοέμβριος 2014

 •  24/11/2014 – Τάξη Α. Συμμετείχαμε σε πρόγραμμα διαδραστικού κινηματογράφου. Η ταινία που παρακολούθησαμε είχε τον τίτλο: «Μαθαίνω ν’ αγαπώ τον άνθρωπο» και αφορούσε σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης. Στην ταινία η Ερμίρα και ο φίλος της μαθαίνουν, γιατί πρέπει να αγαπούν και να βοηθούν τον άνθρωπο, να κάνουν φίλους και να είναι καλοί άνθρωποι. Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, όπως «τι σημαίνει αγάπη;», «τι σημαίνει συγχώρεση;», «πρέπει να αλληλοβοηθιόμαστε;», εκφράστηκαν μέσα από έξι ιστορίες. Οι μαθητές είχαν στα χέρια τους ένα κοντρόλ, με το οποίο επέλεγαν την απάντηση που επιθυμούσαν στις ερωτήσεις μετά το πέρας κάθε ιστοριούλας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές, οι οποίοι σκέφτηκαν και εξέφρασαν την άποψή τους για ζητήματα πολύ καίρια και ουσιαστικά για τη ζωή και τον άνθρωπο.
 • 20/11/2014 – Τάξεις Γ, Δ, Ε. Παρακολουθήσαμε στον κινηματογράφο «Δαναό» το πρόγραμμα «Η ιστορία της κινούμενης εικόνας». Η παράσταση ήταν καλοδουλεμένη,  με εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά. Στο τέλος πήραν μαζί τους για να το κατασκευάσουν στην τάξη ένα θαυματρόπιο!
 •  20/11/2014 – Τάξη Στ. Επισκεφτήκαμε το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας. Κάναμε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τα υλικά κατάλοιπα 2300 χρόνων εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα.  Είδαμε το αναστηλωμένο εσωτερικό παλιάς Ρωμανιώτικης Συναγωγής, γνωρίσαμε τον κύκλο των εβραϊκών θρησκευτικών εορτών, είδαμε ιστορικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στους αγώνες του Έθνους μας. Γνωρίσαμε τις παραδοσιακές ενδυμασίες του 18ου αι. ως τα μέσα του 20ου αι. που σκιαγραφούν τον σεφαραδίτικο τρόπο ντυσίματος. Τέλος, είδαμε με τα μάτια μας  τη φρίκη του Ολοκαυτώματος μέσα από τα ρούχα των κρατουμένων, τις φωτογραφίες και τα έγγραφα που μαρτυρούν την περίοδο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ήταν μια συγκινητική εμπειρία που μας έμαθε πολλά.
 •  3/11/2014 – Τάξη Β. Μουσείο Μουσικών παραδοσιακών Οργάνων. Σ’ ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Πλάκας τα παιδιά ταξίδεψαν σε ήχους παραδοσιακών οργάνων και κατασκεύασαν το δικό τους μουσικό όργανο. Ξεναγήθηκαν στο χώρο βλέποντας κι ακούγοντας ήχους της παράδοσής μας.

Οκτώβριος 2014

 • 17/10/2014 –  Τάξη Γ.   Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Αφής. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, καθώς παρακινήθηκαν να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν τα εκθέματα-πιστά αντίγραφα πρωτότυπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία. Επίσης έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν στα άτομα με προβλήματα όρασης και γνώρισαν τη Μέθοδο Μπράιγ.
 • 1/10/2014 – Τάξη Β. & 29/10/2014 – Τάξη Α. «Γεια σου, κύριε Φόβε!» Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Συναισθημάτων. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η δημιουργική προσέγγιση του φόβου μέσα από το παιχνίδι αλλά και διαδραστικά, ώστε τα παιδιά να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου. Το «Φοβόμετρο», ο «κύριος Τρομάρας», ο «Μετρητής φόβων», ο «Πύργος που φυλακίζει τους φόβους» και τα «Αντικείμενα που καθησυχάζουν τους φόβους μας» ήταν οι σταθμοί του διαδραστικού προγράμματος του μουσείου που συνετέλεσαν στην επίτευξη του σκοπού της επίσκεψής μας.

Σχολικό Έτος 2013 – 2014

Μάϊος 2014

 • 14/5/2014 (Τετάρτη) – Τάξη Ε. Συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Κέντρου Μελέτης και Παρουσίασης της Ελληνικής Ιστορίας. Παρακολουθήσαμε μία κινηματογραφική ταινία η οποία μας παρουσίασε με  εξαιρετική αφήγηση μια σύνοψη της Βυζαντινής Ιστορίας. Μετά την προβολή, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά, επισκεφτήκαμε τη Μονή Καισαριανής. Η επίσκεψη αυτή ήταν γεμάτη από ποικίλα χρώματα, όμορφες εικόνες, παιχνίδια στη φύση αλλά και μάθηση με διαδραστικό τρόπο. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και επέστρεψαν με ισχυρές εντυπώσεις.
 • 15/5/2014 (Πέμπτη) – Τάξη Ε. Επισκεφτήκαμε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για να δούμε τη Διεθνή Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Ειρήνη είναι…». Εκεί οι μαθητές παρατήρησαν τις φωτογραφίες που προέρχονταν από διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα θέμα κοινό σε όλες: «τα δικαιώματα του παιδιού και η επικράτηση της Ειρήνης, ως προϋπόθεση για τη διασφάλισή τους». Πέρα από το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης που ήταν εξαιρετικό, μέσα από διάφορα διαδραστικά παιχνίδια οι μαθητές/τριες διαπίστωσαν την τεράστια σημασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι εμψυχωτές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή των μαθητών/τριών μας, αλλά και τα παιδιά πέρασαν τόσο ωραία που εξέφρασαν την επιθυμία για περισσότερες επισκέψεις τέτοιου είδους.
 • 29/5/2014 (Πέμπτη) – Τάξη Α.  Επίσκεψη στο Πάρκο Τρίτση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Στόχος της επίσκεψης η γνωριμία των μαθητών με τα πουλιά και τα ζώα που ζουν κοντά μας, αλλά και με την άγρια φύση, όπως και η συνειδητοποίηση της έννοιας του οικοσυστήματος. Το Πάρκο μας έδωσε μια μοναδική εμπειρία για μάθηση στη φύση με πολλές ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη στο Κέντρο Προσανατολισμού και η περιήγηση σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά μονοπάτια με πουλιά, ζώα και φυτά. Με τέτοιου είδους επισκέψεις η γνώση οικοδομείται αβίαστα μέσα από το βίωμα του παιδιού. Η επίσκεψη συνδέεται με ενότητες του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και του μαθήματος της Γλώσσας.

Μάρτιος 2014

 • 12/3/2014 (Δευτέρα) – Τάξη Β. Σήμερα πάμε σινεμά!!! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα για κινηματογράφο. Παρακολουθήσαμε την ταινία «Νικόστρατος», γυρισμένη σε ελληνικό νησί. Η θάλασσα, η φύση και η στενή τρυφερή συναισθηματική σχέση που αναπτύσσει ένα παιδί με έναν τραυματισμένο πελεκάνο, ενθουσίασε και συγκίνησε τους μικρούς μαθητές μας.
 •  27/3/2014 (Τρίτη) – Τάξη Γ. Στο πλαίσιο του προγράμματος της κυκλοφοριακής αγωγής, επισκεφτήκαμε το  Μουσείο Αυτοκινήτου. Μάθαμε την εξέλιξη του αυτοκινήτου και πήραμε μέρος σε πρόγραμμα στο πρόγραμμα βιωματικής δράσης «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης». Η επίσκεψη υπήρξε εποικοδομητική.
 •  19/3/2014 (Τετάρτη) – Τάξη Ε2. Η επίσκεψή μας στην Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν μοναδική! Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας με θέμα, «Η ιστορία του βιβλίου». Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές μας από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης μιας βιβλιοθήκης. Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας οι μαθητές περιηγήθηκαν στους ηλεκτρονικούς καταλόγους για να εντοπίσουν τους τίτλους που ήθελαν και κατόπιν στο αναγνωστήριο εργάστηκαν για να αποκομίσουν στοιχεία και πληροφορίες. Η εμπειρία υπήρξε πολύ χρήσιμη και ουσιαστική. Η επιθυμία που εξέφρασαν τα παιδιά να ξαναπάνε μόνα τους για να δουλέψουν για τις σχολικές τους εργασίες επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό.

Φεβρουάριος 2014

 •  11/2/2014 (Τρίτη) – Τάξη Β. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το «Θέατρο Τέχνης» και παρακολούθησαν την παράσταση «Μια ζωή σαν παραμύθι» με θέμα τη ζωή και το έργο του αγαπημένου παραμυθά των παιδιών, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση, ίσως δυσκόλεψε τους μικρούς μαθητές, αποτέλεσε όμως μια ευκαιρία για μια επαφή με άλλου είδους παραστάσεις και επομένως για καλλιτεχνική καλλιέργεια.
 • 13/2/2014 (Πέμπτη) – Τάξη Γ. Επισκεφτήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της κατασκευής των εργαλείων και των έργων τέχνης των αρχαίων προγόνων μας.
 • 14/2/2014 (Παρασκευή) – Τάξη Ε. Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών – Θεατρική παράσταση «Το Νησί των Θησαυρών». Το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μια σχολική επίσκεψη στο θέατρο, είναι όταν στο τέλος της παράστασης ανοίξουν τα φώτα και φανερωθούν φωτισμένα από έκσταση και χαρά παιδικά προσωπάκια! Έτσι συνέβη με τους μαθητές μας στις 14/2/14 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι οποίοι δεν είχαν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα τον ενθουσιασμό τους για την καταπληκτική αυτή παράσταση. «Το Νησί των Θησαυρών» εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα για το που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους η πλεονεξία και η απληστία και πως μόνο μέσω της ομαδικής συνεργασίας και της φιλίας έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα στη ζωή μας. Τα παιδιά, αφού ευχαρίστησαν θερμά τους δασκάλους τους για την επίσκεψη αυτή, εξέφρασαν την επιθυμία να την ξαναδούν ακόμη μια φορά, κάτι που σπάνια συμβαίνει…

 • 5 & 12/2/2014 (Τετάρτη) – Τάξη ΣΤ. Οι μαθητές του ΣΤ1 και ΣΤ2 στα πλαίσια του πολιτιστικού – περιβαλλοντικού προγράμματος «Ο άνθρωπος και ο χώρος –  χτίζοντας τον προσωπικό μου μύθο» πραγματοποίησαν επισκέψεις στα σημαντικά κτίρια της περιοχής του σχολείου μας. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ξεναγηθήκαμε  στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στην Ακαδημία Αθηνών, καθίσαμε και συζητήσαμε στα έδρανα των ακαδημαϊκών και μάθαμε για το έργο τους.
 • 10/2/2014 (Δευτέρα) – Τάξη ΣΤ.  Επίσκεψη στα παλαιοβιβλιοπωλεία των Εξαρχείων και σε κάποιες από τις ιστορικές εκδόσεις. (Εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, εκδόσεις Οδός Πανός). Συζητήσαμε με τους εκδότες και τους παλαιοβιβλιοπώλες. Ακούσαμε προσωπικές ιστορίες όσο αφορά την αγάπη τους για το βιβλίο, τα κίνητρα που είχαν για να ασχοληθούν με το βιβλίο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τώρα στο επάγγελμα τους. Με λίγα λόγια γνωρίσαμε ανθρώπους και κτίρια τα οποία κοιτάζαμε καθημερινά αλλά δεν τα βλέπαμε. Ο χώρος μας άνοιξε και μεγάλωσε. Η γνώση των έργων των ανθρώπων μας χάρισε ξεχωριστές εμπειρίες. Μάθαμε να βλέπουμε και να γνωρίζουμε.

Ιανουάριος 2014

 • 29/1/14 (Τετάρτη) – Τάξη Β. Επισκεφθήκαμε «Το Δωδεκανησιακό Σπίτι». Πρόκειται για την κατοικία του Συμιακού λογοτέχνη Βασίλη Μοσχόβη, η οποία σήμερα ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικής διδακτικής ενότητας στο βιβλίο της Γλώσσας. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά μ’ αυτό το είδος μουσείου, αναγνώρισαν αντικείμενα παρόμοια με αυτά που είχαν δει στο βιβλίο της Γλώσσας, αλλά και πολλά άλλα από τη λαϊκή μας παράδοση, όπως ενδυμασίες, κεντήματα, είδη καθημερινής χρήσης, αναπαραστάσεις από τη ζωή των ανθρώπων κλπ.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά είχε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, το οποίο εκτός των άλλων, περιελάμβανε και βίντεο με θέμα τους σφουγγαράδες της Καλύμνου. Η επίσκεψη αυτή υπήρξε πολύ χρήσιμη για την κατανόηση εκ μέρους των μαθητών τι είναι αυτό που αποκαλούμε Λαϊκή Παράδοση.
 •  16/1/2014 (Πέμπτη) – Τάξη Ε. Πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το φυσικό περιβάλλον της Πόλης μας». Το Μουσείο αποτέλεσε την πρώτη κατοικία του βασιλιά Όθωνα. Μια εμψυχώτρια μας ξενάγησε στο δωμάτιο του θρόνου, στο σαλόνι, στην τραπεζαρία της βασιλικής κατοικίας. Οι μαθητές περιεργάστηκαν με το βλέμμα τους τα παλιά έπιπλα, τα πορσελάνινα σκεύη, τους πίνακες κλπ., και ενημερώθηκαν για σημαντικά ιστορικά γεγονότα  που συνέβησαν στην Πόλη μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά είχε η δραστηριότητα της σύγκρισης φωτογραφιών της Πόλης τότε και τώρα και η εικαστική δράση που επακολούθησε. Κατά την άποψη των παιδιών, η επίσκεψη αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες που κάναμε μέχρι τώρα.
 • 24/1/2014 (Παρασκευή) – Τάξη Στ. Επίσκεψη στη Λυρική σκηνή και παρακολούθηση της παράστασης «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει».  Η παράσταση με την υπέροχη μουσική του Ν. Κυπουργού, την ευφάνταστη σκηνοθεσία του Θ. Μοσχόπουλου και τους εξαιρετικούς μονωδούς της Λυρικής Σκηνής, συγκίνησε τα παιδιά, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν εξ’ αρχής για το παραμύθι του Άντερσεν στο οποίο στηριζόταν η πλοκή και δεν είναι τόσο κατάλληλο, λέγανε, για τα εκτάκια…

Δεκέμβριος 2013

 •  18/12/2013 (Πέμπτη) – Τάξεις Α και Β. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Μόγλης» που ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Τα παιδιά ταξίδεψαν στη ζούγκλα, στο βασίλειο των ζώων, αλλά και στη «ζούγκλα» της σύγχρονης μεγαλούπολης. Η παράσταση με τα εντυπωσιακά της κοστούμια άρεσε πολύ στα παιδιά. Κατόπιν μεταβήκαμε στον Υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου όπου παρακολουθήσαμε επίδειξη πρώτων βοηθειών ανάνηψης, από ειδικούς του ΕΚΑΒ.
 • 6/12/2013 (Παρασκευή) – Τάξη Γ. Παρακολουθήσαμε τη παράσταση «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει» στη Λυρική Σκηνή. Η παράσταση βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Άντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός», με ζωντανή μουσική από ορχήστρα, μάγεψε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Ήταν καταπληκτικό!!!
 • 17/12/2013 (Τρίτη) – Τάξη Δ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και παρακολουθήσαμε τη διαδραστική ταινία «Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά – Λέμε όχι στο ρατσισμό». Τα δικαιώματα των παιδιών, οι ίσες ευκαιρίες,το θέμα της μετανάστευσης και των αλλοδαπών προσφύγων σε συνδυασμό με διαδραστικά κουίζ γνώσεων και παρουσίασης σημαντικών επιτευγμάτων του πνευματικού μας πολιτισμού αλλά και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν τα αντικείμενα που παρουσίαζε το καινοτόμο αυτό διαδραστικό πολυθέαμα. Καλοστημένο και σε γενικές γραμμές προσεγμένο, ενθουσίασε τους μαθητές και λόγω της χρήσης πολυμέσων τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Θα μπορούσαν οι θεματικές ενότητες να παρουσιαστούν αναλυτικότερα και σε βάθος, αλλά η οικονομία χρόνου και η προσπάθεια να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αντικειμένων μάλλον αποτέλεσε εμπόδιο σε μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Το στήσιμο ήταν επαγγελματικό και προσεγμένο και η παρουσίαση ευχάριστη. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και από το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας έτρεχε κι ένας διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων τον οποίο -κατά ένα μέρος- διαδραστικά καθόριζαν εκείνοι. Συνολικά ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, την οποία προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
 • 4/12/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Ε. Στον κινηματογράφο «Δαναό» παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ταινία «Νικόστρατος. Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι.» του Ολιβιέ Ορλέ. Το θέμα που εξιστορεί η ταινία είναι η σχέση ενός παιδιού που ζει σ’ένα μικρό νησί με τον πατέρα του με … έναν πελεκάνο! Η ταινία πρόβαλε την αγάπη για τα ζώα, το πόσο πρέπει να τα προστατεύουμε και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ενότητα που επεξεργάζονταν παράλληλα οι μαθητές μας στη Γλώσσα είχε τίτλο: «Τα ζώα που ζουν κοντά μας». Είναι πολύ όμορφο να συνδυάζεται το μάθημα στο σχολείο με μια μορφή τέχνης όπως αυτή του κινηματογράφου. Η συγκίνηση των παιδιών ήταν ιδιαίτερα έντονη και η δική μας ακόμα πιο μεγάλη, όταν μας ζήτησαν να ξαναδούμε ανάλογης ποιότητας ταινία ξανά φέτος!
 • 18/12/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Στ. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», στο θέατρο «Πορεία». Εκτός του ότι ήταν μια παράσταση ευχάριστη με πολύ γέλιο, μας άγγιξε πραγματικά και με το πανανθρώπινο αντιρατσιστικό της μήνυμα. Ενδιαφέρον στοιχείο η συμμετοχή των παιδιών για την πραγματοποίησή της…

Νοέμβριος 2013

 • 12/11/2013 (Τρίτη) – Τάξη Β. Στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη παρακολουθήσαμε την παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Περσέας και Ανδρομέδα». Τα παιδιά ταξίδεψαν ακολουθώντας τον Περσέα στο δύσκολο ταξίδι του και στο θρίαμβο του γυρισμού του με τρόπαιο το κεφάλι της Μέδουσας. Τα εντυπωσιακά κοστούμια, η μουσική και η συμμετοχή των παιδιών σε σημεία της παράστασης, έκαναν τόση αίσθηση, ώστε οι μαθητές, δύο μήνες μετά, τη θυμούνται και συχνά αναφέρονται σ’ αυτή με κάθε ευκαιρία. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η εικαστική τους δημιουργία σχετικά με την παράσταση, μια σύνθεση με κολάζ και ζωγραφική που κοσμεί τις αίθουσες της Δευτέρας.
 • 7/11/2013 (Πέμπτη) –  Τάξεις Γ και Δ. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Πού ‘ντο το δαχτυλίδι» στο θέατρο «Ιλίσια».  Πρόκειται για παράσταση βασισμένη στην κλασική πλέον τριλογία – παραμύθι του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Μέσα από μια περιπέτεια με ανθρώπους, ξωτικά, νεράιδες, μάγους που μάγεψε τα παιδιά αναδείχτηκε ακέραιο το μήνυμα της φιλίας, της αφοσίωσης σε ιδανικά, και του θριάμβου του καλού πάνω στο κακό.
 • 27/11/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Στ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να δουν την έκθεση με τίτλο «Λεονάρντο – ο Άνθρωπος, ο Εφευρέτης, η Ιδιοφυία». Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου αυτής της μοναδικής ιστορικής προσωπικότητας, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα μοντέλα των εφευρέσεών του, τα οποία είδαν και άγγιξαν.
 •  7/11/2013 (Πέμπτη) –  Τάξη Στ. Επισκεφτήκαμε την Παλαιά Βουλή και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η αφήγηση της υπεύθυνης του προγράμματος υποστηρίχτηκε από αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, φωτογραφίες, εφημερίδες, έργα τέχνης, πολεμικούς χάρτες αλλά και προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών των γεγονότων και απλών στρατιωτών. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθισαν στα έδρανα της αίθουσας του Κοινοβουλίου, εκεί όπου είχαν καθίσει ιστορικές  πολιτικές  προσωπικότητες.

Οκτώβριος 2013

 • 24/10/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Β. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν τα βιωματικά και εικαστικά προγράμματα: α) Εγώ το παιδί, ο κόσμος μας και ο κόσμος όλος. β) Αν τα δέντρα μιλούσαν. Τα παιδιά συζήτησαν με το εμψυχωτή και δημιούργησαν το δικό τους έργο. Μετά το τέλος του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον περίβολο της Εκκλησίας του Σωτήρος. Το χάρηκαν πραγματικά!
 • 23/10/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Ε. Η Ε΄ Τάξη επισκέφτηκε την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, για να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Στην κουζίνα…με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Ο τίτλος, που φάνηκε στην αρχή παράξενος στα παιδιά, έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις! Αφού θαυμάσαμε έργα του αρχιτέκτονα του σχολείου μας Δημήτρη Πικιώνη, ανεβήκαμε στον όροφο με τα έργα του ζωγράφου. Η εμψυχώτρια του προγράμματος ξενάγησε τα παιδιά στους πιο σημαντικούς πίνακές του… κρατώντας κουζινικά σκεύη και φτιάχνοντας εκεί χρώματα με τους μαθητές που ήταν οι μικροί σεφ! Τέλος, αφού επισκεφτήκαμε την τραπεζαρία του ζωγράφου, είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε το ατελιέ του. Εκεί, οι μαθητές σε ομάδες δημιούργησαν η μία το «δείπνο» της άλλης μέσω της ζωγραφικής έκφρασης. Επιστρέψαμε, γεμάτοι από εικόνες, χρώματα και μοναδικές εμπειρίες!

 

Σχολικό Έτος 2012 – 2013

Ιούνιος 2013

 • 6/6/2013 (Πέμπτη) – Τάξεις Ε και Στ.  Οι μαθητές μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Δημήτρης Πικιώνης, εμπνευστής προγράμματος φιλαναγνωσίας», πραγματοποίησαν επίσκεψη στον περίβολο της Ακρόπολης και στου Φιλοπάππου, δηλαδή στο χώρο που διαμόρφωσε ο Δ. Πικιώνης, έργο για το οποίο έμεινε στην ιστορία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Το πρόγραμμα ετοίμασε για μας από το Υφυπουργείο Πολιτισμού η αρχιτέκτονας του κ. Ολίβια Σπυριδάκη και η αρχαιολόγος κ. Αγγελική Κουμνά, κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο μας. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την αρχαιότητα και το μοντέρνο και κατόπιν ανακάλυψαν στοιχεία της στο έργο του Πικιώνη.  Περπάτησαν στα μονοπάτια του αρχιτέκτονα, φωτογράφισαν εικόνες για το κολάζ του προγράμματος και στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου, κάτω από τις σκιές των δέντρων, σχεδίασαν κι εκείνα όπως  κι ο Πικιώνης και απάντησαν στα ερωτηματολόγια του προγράμματος.  Ευχαριστούμε τις κυρίες Σπυριδάκη και Κουμνά που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας με τον καλύτερο τρόπο!

Μάϊος 2013

 •  30/5/2013 (Πέμπτη) – Τάξη  Α. Επισκεφθήκαμε την Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου όπου παρακολουθήσαμε ανάγνωση παραμυθιού με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας. Τα παιδιά ζωγράφισαν, κατόπιν περιπλανήθηκαν σε άγνωστα και ενδιαφέροντα σημεία του Κήπου και έπαιξαν στην παιδική χαρά. Ήταν μια μέρα «όαση» για τα παιδιά μεταφορικώς και κυριολεκτικώς.
 • 23/5/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Β. Επισκεφτήκαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Εκεί γνωρίσαμε τον κόσμο των ζώων, διακρίναμε τα οικόσιτα από τα άγρια ζώα, είδαμε πώς συμπεριφέρονται, πώς φροντίζουν  τα μικρά τους και πώς προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση των ειδών και η προστασία τους. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση δελφινιών, όπου ανακάλυψαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το δελφίνι να είναι ένα ιδιαίτερο ζώο.
 • 14/5/2013 (Τρίτη) – Τάξη Γ.  Το Μάιο η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου φιλοξενούσε την πρώτη αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού. Εκεί είδαμε καθημερινά αντικείμενα, κατασκευές που εκπέμπουν τον ήχο του δρόμου, ανθρώπινα σώματα μετέτρεψαν την τέχνη του σε κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά, γιατί ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως ελευθερία, δικαιώματα, σεβασμός μέσα από αφηρημένες και περίεργες κατασκευές.
 • 30/5/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Δ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Περιβαλλοντικής Αγωγής  οι μαθητές μας ένα δροσερό πρωινό έκαναν περίπατο στη γειτονική  περιοχή της Δεξαμενής. Φτάσαμε εκεί και αφού διασχίσαμε ένα καταπράσινο μονοπάτι, καθίσαμε σε ένα πεζούλι για ξεκούραση και παρατήρηση του χώρου. Ο περίπατος είχε σαν απώτερο στόχο τη γνωριμία με τη γειτονιά και με το Αδριάνειο Υδραγωγείο το οποίο, χτισμένο που από τα ρωμαϊκά χρόνια, κατέληγε στη Δεξαμενή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις νέες πληροφορίες και πριν φύγουμε κάναμε ένα μεγάλο κύκλο γύρω από μια ελιά, χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Σαν τους ήρωες του βιβλίου που διαβάσαμε φέτος! Τα τραγούδια μας ξεσήκωσαν τη γειτονιά που κοιτούσε με καμάρι τα παιδιά! Το μικρό μας περίπατο θα τον θυμόμαστε για πάντα, γιατί σφράγισε τη φετινή μας χρονιά με τον πιο όμορφο και γλυκό τρόπο!
 • 16/5/2013 (Πέμπτη) –Τάξη Στ. Στο Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ ενημερώθηκαν για τα διάφορα είδη μύλων που υπήρξαν στη χώρα μας, τα προϊόντα που παρήγαγαν και το μηχανισμό κίνησής των. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν και η παρακολούθηση φιλμ σχετικό με τα παραπάνω.
 • 22/5/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Στ. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Χατζηκυριάκου Γκίκα, το μουσείο της Γενιάς του 30, στα πλαίσια του προγράμματος «Ο Δημήτρης Πικιώνης, εμπνευστής προγράμματος φιλαναγνωσίας». Ξεναγήθηκαν στις αίθουσές του και επέκτειναν τις γνώσεις που είχαν αποκομίσει μέσα από τη δική τους ερευνητική προσπάθεια. Επίσης συμμετείχαν ενεργά σε σχεδιάσματα που κατέληξαν σε συλλογικό έργο κολάζ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη σοφίτα του σπιτιού του ζωγράφου Χατζηκυριάκου Γκίκα, όπου ήταν το εργαστήριό του.

 Απρίλιος 2013

 •   24/4/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Α. Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής Τέχνης στον Κεραμεικό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση με θέμα: «Στάμνες της Ελλάδας», γνωριμία με το εργαστήρι και τα εργαλεία του αγγειοπλάστη, συζήτηση για την πρώτη ύλη και τη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πήλινου αντικειμένου και τέλος βιωματική συμμετοχή των παιδιών με ζωγραφική απεικόνιση στάμνας και κατασκευή ενός μικροαντικειμένου από κάθε παιδί. Ήταν ένα πρόγραμμα ενδιαφέρον και ευχάριστο σ’ ένα χώρο πολύ φιλόξενο όπου τα παιδιά γνώρισαν και βίωσαν το πολιτισμό μιας παλαιότερης εποχής.
 • 23/4/2013 (Τρίτη) – Τάξη Γ.  Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, που αποτελούσε το σπίτι και εργαστήριο του καλλιτέχνη. Εκεί είδαμε τα έργα του καλλιτέχνη συγκεντρωμένα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα παιδιά έμαθαν για την τέχνη της γλυπτικής, είδαν την διαδικασία δημιουργίας ενός γλυπτού και στο τέλος έπαιξαν στον κήπο ανάμεσα από αγάλματα παιχνίδια με θέμα «τα αγάλματα».
 • 10/4/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Ε. Στα πλαίσια του προγράμματος «Με τον τρόπο του Δημήτρη Πικιώνη» πραγματοποιήθηκε περίπατος με τους μαθητές των δύο τμημάτων της Ε΄τάξης του σχολείου μας. Ο περίπατος ξεκίνησε από τους προαύλιους χώρους του σχολείου μας, στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το 5ο Λύκειο Αθηνών ένα εξίσου ιστορικό κτίριο και κατευθυνθήκαμε προς την κορυφή του Λυκαβηττού συζητώντας και ανακαλύπτοντας γωνιές και μέρη της γειτονιάς μας που δεν είχαμε προσέξει μέχρι τώρα. Στόχος του περίπατου ήταν να δούμε πως εξελίχθηκε η γειτονιά μας, το κέντρο της Αθήνας. Να αντιληφθούμε την γεωμετρία της φύσης και των ανθρώπων. Να αναλογιστούμε το όραμα κάποιων ανθρώπων για την Αθήνα και πώς τελικά τα καταφέραμε… εμείς οι άνθρωποι!
 • 17/4/2013 (Τετάρτη) –Τάξη Στ. Στην επίσκεψή μας στο Πλανητάριο τα παιδιά παρακολούθησαν μια ψηφιακή παράσταση με στόχο να γνωρίσει στο θεατή τις δραστηριότητες του ανθρώπου στο διάστημα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους

  Mάρτιος 2013

 • 21/3/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Β. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης επισκέφτηκαν το Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου. Γνώρισαν πολλά φυτά της ελληνικής φύσης και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία της.
 • 6/3/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Ε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα στο κέντρο της Αθήνας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Περιηγήθηκαν στους χώρους του σπιτιού του σπουδαίου ζωγράφου, είδαν χαρακτηριστικά έργα του, όπως και έργα όλων των καλλιτεχνών και διανοούμενων της Γενιάς του 30 που εκτίθενται στους χώρους του μουσείου. Στο τέλος δημιούργησαν ομαδικά ένα έργο τέχνης μέσα στο εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα!
 • 6/3/2013 (Τρίτη) – Τάξη Ε. Τα παιδιά της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, ήρθαν σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό διαφόρων περιόδων του Βυζαντίου και εμπέδωσαν έτσι τις γνώσεις που απέκτησαν στο μάθημα της ιστορίας.
 • 13/3/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Δ.  «Ξενάγηση στο  Αρχαιολογικό Μουσείο». Στο Αρχαιολογικό Μουσείο περάσαμε μια όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα μέρα! Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας με χρονολογική σειρά, από τα γεωμετρικά χρόνια έως τον 5ο αιώνα π.Χ. . Παρατηρήσαμε με μεγάλη λαχτάρα όσα διαβάζαμε τόσο καιρό στο μάθημα της ιστορίας. Οι  καλλίγραμμοι κούροι, οι εντυπωσιακές κόρες, τα γλυπτά του «Χρυσού Αιώνα», τα χάλκινα αγάλματα, η συζήτηση «Δίας ή Ποσειδώνας», ο περίφημος «μηχανισμός των Αντικυθήρων», τα εκθέματα του αιγυπτιακού πολιτισμού καθώς και η τεχνική κατασκευής των χάλκινων γλυπτών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών! Η ξεναγός μας είπε ένα μεγάλο «μπράβο» γιατί οι μαθητές μας ήταν καταπληκτικοί!!

Φεβρουάριος 2013

 • 20/2/2013 (Τετάρτη) – Τάξη Γ.  Βασικός σκοπός της επίσκεψής μας σε αυτή την έκθεση ήταν η επαφή των μαθητών με έναν άγνωστο προς αυτούς κόσμο, τον κόσμο της Ανταρκτικής. Τα παιδιά γνώρισαν αυτήν την παγωμένη ήπειρο με το πρόγραμμα «Αποστολή – Παγωμένη Ανταρκτική» και ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν, οι λιγοστοί ερευνητές που βρίσκονται στην κατεψυγμένη έρημο, να επιβιώνουν. Εντυπωσιάστηκαν με ένα δωμάτιο που προσομοίωνε την θερμοκρασία της Ανταρκτικής την περίοδο της άνοιξης (-20 βαθμοί).
 • 19/2/2013 (Τρίτη) – Τάξη Β. Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας, κεφάλαιο 16, που έχει ως θέμα τα συναισθήματα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Συναισθημάτων. Εκεί παρακολουθήσαμε το βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ποιος είμαι εγώ; Τα ταλέντα μου, οι δυσκολίες μου, οι επιθυμίες μου!» Στόχος της επίσκεψης ήταν να καλλιεργήσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους μέσα από την εμψύχωση, το παιχνίδι, τη σωματική έκφραση και το παραμύθι. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.
 • 19/2/13 (Τρίτη) – Τάξη Α. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση – θεατρικό παιχνίδι – κατασκευή κούκλας με τίτλο: «Το πιο ψηλό μπαλκόνι του κόσμου». Πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου και τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν. Έπαιξαν, γέλασαν, δημιούργησαν…
 • 15/2/13 (Παρασκευή) –  Τάξη Α. Τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το παράθυρο της Χαράς». Πρόκειται για μια παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα δρώμενο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ενδιαφέρον!
 • 14/2/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Δ. Θέμα προγράμματος : «Τα γλυπτά του Παρθενώνα» – Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν η ωραιότερη επίσκεψη που πήγαμε ως τώρα! Ο βροχερός καιρός τη μέρα εκείνη δε μας χάλασε καθόλου την ήδη  χαρούμενη διάθεσή μας. Όταν φτάσαμε, οι μαθητές κοιτούσαν τριγύρω σχολιάζοντας συνεχώς πόσο σύγχρονο και μοντέρνο είναι το μουσείο. Στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα που επισκεφτήκαμε με την ξεναγό, γνωρίσαμε με ζωντανό πλέον τρόπο όλα αυτά που διαβάζουμε στην ιστορία μας. Τέχνη, δημιουργία, κάλλος, λεπτομέρεια, χώρος, χρόνος, πόλεμοι και καταστροφές… όλα ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας μέσα σε δυο ώρες! Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν τόσο διάχυτος που φύγαμε με την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσουμε, αυτή τη φορά όμως στο Βράχο της Ακρόπολης!
 • 7/2/2013 (Πέμπτη) – Ε Τάξη. Οι Μαθητές της Ε΄τάξης επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία». Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή με τους τρόπους, τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της επικοινωνίας στον πολυδιάστατο βυζαντινό χώρο. Τα παιδιά ξεδίπλωσαν τις γνώσεις τους και ανταποκρίθηκαν με τόσο κέφι και επιτυχία, που η υπεύθυνη του προγράμματος μας ρώτησε, αν το σχολείο μας είναι πρότυπο!

Ιανουάριος 2013

 • 22/01/2013 (Τρίτη) – Τάξη Ε: Στο Μουσείο Ηρακλειδών, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά». Τα παιδιά παρατηρώντας και αυτενεργώντας ανακάλυψαν τα σημαντικότερα σημεία στα οποία συναντώνται και αλληλοεπηρεάζονται η τέχνη και τα μαθηματικά. Μια νέα διάσταση και οπτική ξανοίχτηκε μπροστά τους όσον αφορά το δύσκολο και απαιτητικό αυτό μάθημα…
 • 18/01/2013 (Παρασκευή) – Τάξη Α: «Ο Καραγκιόζης γιατρός». Αυτή τη φορά η παράσταση δόθηκε στο σχολείο μας. Ένα θέατρο σκιών, εμπλουτισμένο με φιγούρες οι οποίες μας διηγήθηκαν την ιστορία του σε Κίνα, Αραβία, Τουρκία, Ελλάδα. Με έξυπνο τρόπο τα παιδιά πληροφορήθηκαν για υγιεινές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά τους. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι διασκεδαστικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν.
 • 17/01/2013 (Πέμπτη) – Τάξη Ε: Το απόγευμα της Πέμπτης, εκτός σχολικού ωραρίου, με ευθύνη των διδασκαλισσών, τα παιδιά παρακολούθησαν στο βιβλιοπωλείο Πατάκη τη σκηνική δράση «Αντιθέσεις στο μάθημα». Στην επίσκεψη συμμετείχαν και γονείς. Η παρουσίαση και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών, ήταν διαδραστική και πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι εμπνευσμένη από τα βιβλία: «Η αγάπη ο έρωτας και η φιλία», «Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων», «Το νόημα της ζωής».
 • 16/01/2013 (Τετάρτη) – Τάξη ΣΤ: Παρακολούθηση στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πατάκης» μια δραματοποιημένη βιβλιοπαρουσίαση με αποσπάσματα από το βιβλίο «Οι μεγάλες Ψυχολογικές Αντιθέσεις». Πολύ επιτυχημένη παρουσίαση που κυριολεκτικά γοήτευσε και καθήλωσε τους μαθητές, οι οποία συμμετείχαν ενεργά.

Δεκέμβριος 2012

 • 21/12/2012 (Παρασκευή) – Τάξη Β: Θεατρική παράσταση «Η Μικρή Γοργόνα», στο θέατρο Πόρτα. Τα παιδιά ταξίδεψαν στον κόσμο του βυθού και ενθουσιάστηκαν.
 • 19/12/2012 (Τετάρτη) – Τάξη ΣΤ: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Το νησί των θησαυρών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια εξαιρετική παράσταση που καθήλωσε τα παιδιά τα οποία σε κάποια σημεία συμμετείχαν και ενεργά. Εξαιρετική και ευρηματική σκηνοθεσία.
 • 18/12/2012 (Τρίτη) – Τάξη Ε: Μέγαρο Μουσικής! Τα παιδιά παρακολούθησαν «Το νησί των θησαυρών», έργο βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα του Robert Louis Stevenson. Η παράσταση πρωτότυπη και συναρπαστική. Τα παιδιά με οδηγούς τους ηθοποιούς, κάθισαν σε καπηλειά των λιμανιών, σάλπαραν με ιστιοφόρο, ταξίδεψαν στο νησί των  θησαυρών με πειρατές και λόρδους. Ήταν όλα μαγικά…
 • 12/12/2012 (Τετάρτη) – Τάξη Α: Θεατρική παράσταση «Η πούλια και ο Αυγερινός»: η πρώτη παρακολούθηση παιδικού θεάτρου για τη φετινή σχολική χρονιά. Τα παιδιά κατευχαριστήθηκαν το έργο και μαγεύτηκαν από την πρωτότυπη ιδέα των δύο ηθοποιών να αλλάζουν τους ρόλους με μαγικό τρόπο.
 • 05/12/2012 (Τετάρτη) – Τάξη Δ: «Οπ αρτ και συμμετρία» (οπτικοκινητική τέχνη και συμμετρία). Το Μουσείο Ηρακλειδών ήταν μια μικρή έκπληξη για τους μαθητές μας. Ο περίπατος στον γραφικό πεζόδρομο του Θησείου που οδηγεί στο Μουσείο με την ωραία εσωτερική αυλή  ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με έργα του M.C. Escher και του V. Vasarely όπως και με τα έργα της οπ αρτ και έκαναν συνεχώς ερωτήσεις στον ξεναγό. Κατόπιν μέσω της προβολής έργων ζωγραφικής αλλά και ενός έξυπνου και δημιουργικού παιχνιδιού έμαθαν τη συμμετρία. Η επίσκεψή αυτή ήταν μοναδική εμπειρία για όλους!
 • 05/12/2012 (Τετάρτη) – Τάξη Γ: Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκεί τα παιδιά των δύο τμημάτων χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν δύο τακτικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αφορούσαν στις μόνιμες συλλογές του μουσείου και ήταν προσαρμοσμένα στα γνωστικά πεδία των μαθητών (συνδυασμός με το μάθημα της ιστορίας). Τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν:
  • Οι φίλοι μου τα ειδώλια: τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου, έκαναν την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.
  • Εικόνες από τη Μυθολογία: ο μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου και οι περιπέτειές τους ζωντάνεψαν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων. Τα παιδιά διασκέδασαν και νιώσανε τη χαρά της ανακάλυψης. Το πρόγραμμα ήταν διαδραστικό και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ενεργά.
 • 04/12/2012 (Τρίτη) – Τάξη Β: Στο πλαίσιο του μαθήματος «μέσα μαζικής μεταφοράς» της Μελέτης του Περιβάλλοντος επισκέφθηκε το Μουσείο Τρένων.

Νοέμβριος 2012

 • 23/11/2012 (Παρασκευή) – Τάξη Ε: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Το γαϊτανάκι» στο θέατρο Ακάδημος, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ζώρς Σαρρή. Η σπουδαία συγγραφέας της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, με το βιβλίο αυτό στέλνει ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα σε όλα τα παιδιά της γης.  Η παράσταση άρεσε πολύ στα παιδιά.
 • 13/11/2012 (Τρίτη) – Τάξη ΣΤ: Επίσκεψη στο ίδρυμα Θεοχαράκη και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νικόλαος Γύζης». Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και τη γνωριμία με το μεγάλο ζωγράφο Γύζη. Μέσα από διαδραστικές διαδρομές είδαν έργα του και μελέτησαν την εποχή του, το έργο του, τις επιρροές του. Ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη, και επιπλέον, δεδομένου ότι ο χώρος του ιδρύματος βρίσκεται κοντά στο σχολείο, τα παιδιά μετέβησαν πεζή και έτσι χάρηκαν και τη διαδρομή μέσα στην πόλη.
 • 13/11/2012 (Τρίτη) – Τάξη Δ: Επίσκεψη στην ActionΑid και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με μια βαλίτσα δικαιώματα». Τα παιδιά ταξίδεψαν με αεροπλάνο! Με οδηγούς τις εμψυχώτριες περιπλανήθηκαν σε άγνωστες περιοχές του κόσμου όπου συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα και οι άνθρωποι εκτεθειμένοι σ΄αυτά, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης. Μέσα από την εκτύλιξη μιας προβληματικής, αντίστοιχης στο επίπεδο της ψυχοπνευματικής τους ανάπτυξης, τα παιδιά γνώρισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πόσο σημαντικό είναι ο σεβασμός και η τήρησή τους. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με καθημερινά αντικείμενα και βιβλία από σχολεία της Αφρικής και μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, έμαθαν πώς έρχονται προϊόντα από εκεί στη δική μας χώρα. Ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη δημιούργησε προβληματισμό.
 • 08/11/2012 (Πέμπτη) – Τάξη Γ: Τα παιδιά παρακολούθησαν το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ «Μια Γιορτή στου Νουριάν», στην παιδική σκηνή του «Θεάτρου Πορεία». Ήταν μια ανατρεπτική και επίκαιρη κωμωδία για το ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, την πολιτισμική συμφιλίωση και την αποδοχή της ετερότητας. Το έργο ήταν κάτι που μας απασχόλησε και μετά την παράσταση. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και γνώρισαν για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ειδικότερα του παιδιού. Ζωγράφισαν και έφτιαξαν «Την κοινότητα των δικαιωμάτων».
 • 01/11/2012 (Πέμπτη) – Τάξη Β: Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος επισκέφθηκε το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενημερώθηκε για τα διάφορα είδη ζώων, εντόμων και πουλιών που ζουν στον Ελλαδικό χώρο.

Οκτώβριος 2012

 • 30/10/2012 (Τρίτη) – Τάξη ΣΤ: Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα συνδυάστηκε με την αντίστοιχη ενότητα στο μάθημα της ιστορίας. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις καθημερινές συνήθειες, ήθη-έθιμα-ενδυμασία των Ελλήνων τα προεπαναστατικά χρόνια μέσα από διαδρομές που οι ίδιοι οι μαθητές έκαναν μιμούμενοι αρχαίους περιηγητές. Αν και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, ήταν κάπως μονότονο…
 • 30/10/2012 (Τρίτη) – Τάξη Δ: Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη της κινούμενης εικόνας» τα παιδιά παρακολούθησαν την ταινία «Ο πόλεμος των κουμπιών», στον κινηματογράφο Δαναό. Η υπόθεση της ταινίας, δοσμένη μέσα από την οπτική των παιδιών, στηλιτεύει τον πόλεμο ως βαθιά απάνθρωπη πράξη. Τα παιδιά τη χαρακτήρισαν ως την καλύτερη επίσκεψη που έχουν κάνει ποτέ και από τότε τα ονόματα και οι πράξεις των κινηματογραφικών ηρώων, ξεπηδούν συνεχώς μπροστά τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γίνονται αντικείμενο συζήτησης και παραδειγματίζουν.
 • 10/10/2012 (Τετάρτη) – Τάξη Ε: Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής τα παιδιά της Ε΄τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ήλιος,άνεμος, νερό: ενέργεια στο μέλλον». Τα παιδιά μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το μέλλον και τη ζωή του πλανήτη.
 • 04/10/2012 (Πέμπτη) – Τάξη Β: Στα πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης του Περιβάλλοντος και της Φιλαναγνωσίας επισκέφθηκε τον Εθνικό Κήπο και κατόπιν στη Βιβλιοθήκη παρακολούθησε αφήγηση παραμυθιού και υπήρξε ενασχόληση με πολλές δημιουργικές δραστηριότητες.