Γιορτή της μητέρας

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Είναι κινητή εορτή όπως και <<η γιορτή του πατέρα.>> Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!  

 Για αυτή την ημέρα επιλέξαμε το έργο του Gustav Klimt, ενός μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου από το έργο eTwinning «Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» που συνεχίζεται εξ’αποστάσεως. Ο πίνακάς μας είναι μέρος ενός γνωστού έργου του ζωγράφου και απεικονίζει τη Μητέρα με το παιδί. Η φιγούρα της μητέρας έχει μια ελαφρώς ονειρική ποιότητα, όπως και το παιδί.
Οδηγίες δραστηριότητας
Παρατηρείστε με το παιδί τον πίνακα, συζητείστε το θέμα του για τα πρόσωπα που απεικονίζει, τη σχέση μεταξύ τους. Μεταφερθείτε μαζί με το παιδί στο χρόνο και στο χώρο που απεικονίζει, τη μητρική αγκαλιά και τη σχέση μητέρας-παιδιού, θυμηθείτε μαζί του τις δικές σας ανάλογες μοναδικές στιγμές.
Στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει ανάλογα με τον πίνακα εσάς και εκείνο.
Παρακαλούμε στείλετέ μας τη ζωγραφιά του παιδιού ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τις μανούλες.
Λίγα λόγια για τον πίνακα

Μέρος από τον πίνακα «Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας» 1905 «The Three Ages of Woman» «Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας» είναι ελαιογραφία του Gustav Klimt, που ολοκληρώθηκε στην Αυστρία το 1905. Το έργο τοποθετείται στην Χρυσή Περίοδο του Κλιμτ, που περιλαμβάνει και άλλα δημοφιλή έργα, όπως το «Φιλί». Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση στολισμού και τη χρήση χρυσής και μεταλλικής μπογιάς. Το έργο αυτό είναι μέρος του κινήματος Αρτ Νουβό, λόγω της χρονικής περιόδου και των διακοσμητικών του στοιχείων. Σήμερα εκτίθεται στη Galleria Nazionale d’Arte Moderna στη Ρώμη της Ιταλίας. Η νεαρότερη φιγούρα του πίνακα , ένα παιδί, συνδέεται με τη νεαρή γυναίκα, η οποία είναι η μητέρα της. Είναι τα μόνα δύο άτομα του πίνακα που αγγίζονται (στον πίνακα υπάρχει και η φιγούρα γυναίκας σε γηραιά ηλικία). Η νεαρή γυναίκα έχει λουλούδια γύρω από το κεφάλι της, τα οποία συμβολίζουν την ομορφιά και την άνοιξη. Μερικές φορές η μητέρα και το παιδί  χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό  συμβολισμό για τη μητέρα θεά και πτυχές της οικογενειακής ζωής. Ο ίδιος ο Κλιμτ προήλθε από μια οικογένεια επτά παιδιών με γονείς δημιουργικούς. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, αλλά όπως φαίνεται από  πίνακές του, όπως η Μητέρα και το Παιδί, χωρίς έλλειψη αγάπης.