ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.
Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018. Την αφίσα  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικονογράφος Nana Furiya,  η οποία γεννήθηκε στο Τόκιο και σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου μετέφρασε το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους  στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Αναλυτικά το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024 είναι: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.»

«Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

 Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλης;

 Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!»

Ελληνική μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

 

420281350 25160617633586893 8345518280249089107 n

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού Βιβλίου επισκεφτήκαμε στις 2/4/2024 την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό της βιβλιοθήκης και ιδιαιτέρως την κ. Μαρία Κουφάκη που μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους χώρους της βιβλιοθήκης. Με τρόπο προσφιλή στα παιδιά εξήγησε τους κανόνες λειτουργίας και τον τρόπο οργάνωσης   της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά εξερεύνησαν το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, διάβασαν βιβλία και αφού η κ. Μαρία μας διάβασε και αυτή ένα βιβλίο ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους. Τέλος απολαύσαμε το πρωινό μας στον κήπο της βιβλιοθήκης.

 

Διαφάνεια1Διαφάνεια2Διαφάνεια3

Την  Τετάρτη το απόγευμα στις 18.00 φιλοξενήσαμε  στο  σχολείο μας  τη  νηπιαγωγός και συγγραφέα,Κυριακή Φλουρή  η οποία μας  παρουσίασε  στα πλαίσια του Σχεδίου δράσης του σχολείου μας :«Βιβλιοπεριπέτειες στο νηπιαγωγείο!!» το βιβλίο της :“Βάλε λίγη φαντασία ή αλλιώς μια μουτζουρία !Την ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη της και το δημιουργικό χρόνο που αφιέρωσε στα παιδάκια μας.

Και οι πιο μεγάλοι ζωγράφοι ξεκίνησαν από ένα απλό,ταπεινό ίχνος, μια απλη ταπεινή γραμμή που μέσα της πάντα εχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, γιατί έτσι πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αγάπη, αποδοχή και ενθάρρυνση να τραβάνε μια γραμμή να αλλάζει ο κόσμος.
Με εκτίμηση
Μουτζουρια!
collage 16
collage 18

   collage 14

collage 15