Astronomy in early years #SkillsLabs

Σχετικά με το έργο

Το παρόν έργο εστιάζει στη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων για τη δημιουργία δραστηριοτήτων για την παροχή του παιδαγωγικού περιεχομένου γνώσης της αστρονομίας σε μικρά παιδιά, εισάγοντάς τους σε βασικές έννοιες της αστρονομίας και στα φαινόμενα του μακρόκοσμου, όπως η εναλλαγή της ημέρας και νύχτα. Το έργο βασίζεται στη διεθνή επιστημονική έρευνα και είναι επίσης ένα ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης που λαμβάνει επιστημονικές συνεισφορές από τους καθηγητές.
Στοχεύει να οδηγήσει τα παιδιά στην εξερεύνηση των φυσικών φαινομένων και στην ανακάλυψη του Ηλιακού Συστήματος μέσα από μια διαδρομή δύο φάσεων. Κατά την πρώτη φάση τα παιδιά θα ενθαρρυνθούν να εξερευνήσουν μια προοπτική που βασίζεται στη Γη. Κατά τη δεύτερη φάση θα διερευνήσουν την προοπτική που βασίζεται στο διάστημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω της εξερεύνησης μαθηματικών εννοιών που είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση της αστρονομίας.

Στόχοι

  • Τα παιδιά θα ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν το σχήμα και το μέγεθος των αντικειμένων και τις έννοιες της κλίμακας και της προοπτικής. Να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού, θέσης, κατεύθυνσης, κίνησης και αναπαράστασης στο χώρο.
  • Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη χρήση των εννοιών του χρόνου στην αφήγηση καθημερινών δραστηριοτήτων ή ειδικών γεγονότων.
  • Ομαδικές παρατηρήσεις των χαρακτηριστικών ουράνιων σωμάτων και αστρονομικών φαινομένων, καταγραφές δεδομένων, πειραματισμοί, σχηματισμός ερευνητικών υποθέσεων ή ερωτημάτων και παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων θα επιτρέψουν στα παιδιά να εξοικειωθούν με την επιστημονική μέθοδο και να εξοικειωθούν με την επιστημονική ορολογία.
  • Η επίγνωση της μοναδικότητας και της ομορφιάς του πλανήτη Γη θα προωθήσει την ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στα παιδιά.
  • Να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη θετικών κοινωνικών στάσεων των παιδιών, όπως ο σεβασμός για τους συμμαθητές τους, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η επίλυση συγκρούσεων.