Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για την Ε2 του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και το έργο τους «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΗ» : 2023-06-12

Για 4η χρονιά πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση «Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο». Την Κυριακή 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Διαδικτυακή Τελετή έναρξης της 4ης Συνάντησης/Φεστιβάλ (μέσω zoom) στην οποία παραβρέθηκαν οι συμμετέχοντες ομάδες από Ελλάδα , Κύπρο, Αυστραλία και Τσεχία.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Συνάντησης/Φεστιβάλ Ραδιοφωνικού Θεάτρου επέλεξαν από κάθε κατηγορία ( Παιδικά, Εφηβικά, Απόδημου Ελληνισμού) δύο έργα και το κοινό ψήφισε το αγαπημένο του έργο. Η φετινή Κριτική Eπιτροπή αποτελούταν από την Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, σκηνοθέτη/ ηθοποιό Αστέριο Πελτέκη και τον ραδιοφωνικό παραγωγό του ΡΙΚ, εκπαιδευτικό Κυριάκο Παστίδη. Τα έργα όλων των συμμετεχόντων είναι αναρτημένα στο ραδιόφωνο του YOUTH THEATRE ON AIR .Εκεί θα βρείτε και τα έργα των προηγούμενων ετών.

Οι μαθητές/τριες της Ε2 του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και το έργο τους «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΗ» κέρδισαν το βραβείο από την κριτική επιτροπή καθώς και το βραβείο κοινού, γεγονός που τους έδωσε μεγάλη χαρά. Το έργο τους είναι διασκευή από δυο βιβλία του Κ. Μάγου, το «Καλωσήρθες, καρακάξα» και το «Μεγάλο ταξίδι του Αιμίλιου».

Με αφορμή την 4η Διεθνή Συνάντηση /Φεστιβάλ Ραδιοφωνικού Θεάτρου Ελλάδας- Κύπρου- Αυστραλίας με τίτλο «Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο» YOUTH THEATRE ON AIR, στις 18/5/23 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 με συνοδεία των εκπαιδευτικών Ασδεράκη Καστορία και Ναούμ Ευδοκία επισκέφτηκαν το Θέατρο Βορείου Ελλάδας , όπου τους καλωσόρισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Αστέρης Πελτέκης. Εκεί συναντήθηκαν με πολλά από τα συμμετέχοντα σχολεία του φεστιβάλ και συνδέθηκαν διαδικτυακά με τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγητής του τμήματος νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάγος καθώς και η διοργανώτρια στην Αυστραλία στην κατηγορία έργων απόδημου Ελληνισμού η θεατρολόγος κα. Πουταχίδου Κατερίνα. Ο κ. Πελτέκης , μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, εξήγησε στα παιδιά τη σημαντικότητα αυτής της δράσης και τι πολιτισμικούς ορίζοντες ανοίγουν στη ζωή τους. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μάγος υπογράμμισε την παιδαγωγική σημασία της διαδικασίας του ραδιοφωνικού παραμυθιού του και εξέφρασε με χαρά την μελλοντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το φεστιβάλ το έτος 2024.

Παράλληλα οι μαθητές/ τριες όλων των σχολείων γνωρίστηκαν μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια γνωριμίας. Ακολούθησαν παρουσιάσεις , θεατρικά δρώμενα, τραγούδια από όλα τα σχολεία. Ο Δημήτρης Δ., μαθητής του Ε2 τμήματος, απήγγειλε ποίημα, γραμμένο από εκείνον και τους συμμαθητές του, αφιερωμένο στα πρόσφατα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών με συνοδεία της κιθάρας της μαθήτριας Νέλλυς Μ.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Η μουσική παραγωγός κυρία Γιαννακίδου, η οποία φιλοξενεί στην εκπομπή της: «Τράβα τις κουρτίνες, μεσημέριασε» τα θεατρικά έργα των παιδιών, τους καλωσόρισε θερμά Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος και ο τεχνικός Χρήστος Χρηστίδης μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα μύησαν τα παιδιά στη μαγεία και τα μυστικά του ραδιοφώνου, δίνοντας τους την ευκαιρία να μπουν στο στούντιο την ώρα που γινόταν ζωντανά η εκπομπή του Γιώργου Τούλα και συνομιλώντας στον αέρα μαζί του.

«Είναι κάποιες ώρες όπου το παραμύθι βοηθά το παιδί να στραφεί και να σκεφτεί τον εαυτό του.

Είναι κάποιες ώρες όπου η λογοτεχνία και το βιβλίο ξεκλειδώνουν την παιδική ψυχή και την απελευθερώνουν.

Είναι κάποιες ώρες όπου δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να ξεφύγει λίγο από την προσέγγιση της ύλης των μαθημάτων, να λειτουργήσει πιο «χαλαρά»,και να αφουγκραστεί τους/τις μαθητές/τριες του στοχεύοντας στην ανάδειξη σημαντικών Αξιών και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Γιατί οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται μέσα από την αγωγή των ατόμων, δημιουργώντας χαρούμενους και ευτυχισμένους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Εξάλλου, επιτυχημένο είναι το σχολείο που έχει χαρούμενα παιδιά, γεμάτα αυτοπεποίθηση, τα οποία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δράσης, ενεργούν με ομαδικότητα και συνεργατικά, δείχνοντας σεβασμό στο διαφορετικό και δουλεύοντας για την επίτευξη των στόχων τους».

Καστορία Ασδεράκη

εκπαιδευτικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου


Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Διπλή διάκριση για 13ο Δημοτικό

Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο για το βραβευμένο 13 Δημοτικό σχολείο Βόλου

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.