Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα”

Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής διεθνούς αφίσας για τον εορτασμό της παγκόσμια ημέρας παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου-γενέθλια ημέρα του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Αυτή είναι και η δική μας απόφαση. Να φανταζόμαστε ιστορίες, να γράφουμε ιστορίες, να λέμε ιστορίες, να προτείνουμε ιστορίες, να εικονογραφούμε ιστορίες, να νιώθουμε ιστορίες…

Γιατί θέλουμε να πετάμε ψηλά. Σε αντίθεση με την σκληρή πραγματικότητα που διαρκώς μας γειώνει, εμείς μπαίνουμε στον κόσμο των ιστοριών και πετάμε ψηλά. Η κάθε ιστορία, η κάθε σελίδα της, η κάθε λέξη της γίνονται τα μικρά και μεγάλα μας φτερά, ανθεκτικά για μεγάλα ταξίδια του νου και της ψυχής.

Ταξιδεύουμε Απρίλη μήνα, με την άνοιξη στις καρδιές μας και με ένα βιβλίο στο χέρι μας…

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Ε΄και Στ2 τάξεων

Οι εκπαιδευτικοί Βασιλική Κάββουρα-Λάζαρος Ιωαννίδης

Ξανθή Φακάκη – Δημήτρης Τσόγκας

Οι δράσεις μας:

Ο διάδρομος του σχολείου μας μετατράπηκε σε μια μικρή διαδρομή φαντασίας, διακοσμημένος με εικόνες που προέρχονται ή που γίνονται αφορμή για ιστορίες…Τιμή στους εικονογράφους που δίχως αυτούς το παιδικό βιβλίο θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό!f1                            f2

Τα παιδιά, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη συλλογή και οργάνωση δεδομένων δημιούργησαν ερωτηματολόγιο προκειμένου να μάθουμε ποια είναι η σχέση των μαθητών/μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Στις 14/4/2022 παρακολουθήσαμε διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης όπου μας παρουσίασαν το εξαιρετικό βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι  “Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας”.1

Ένα βιβλίο για την αυτοπραγμάτωση, για τη δύναμη της θέλησης και της προσπάθειας, για την ανάγκη να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και να μη φοβόμαστε να εκπλήσσουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά διάβασαν βιβλία της επιλογής τους, τα οποία και παρουσίασαν στην τάξη ως νέοι βιβλιοκριτικοί.

Κάποια από τα παιδιά δημιούργησαν και βιβλιοπροτάσεις για εσάς (ενότητα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ…)

Ακολουθεί το μήνυμα της αφίσας γραμμένο από τον Καναδό συγγραφέα

Richard Van Camp

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα.png θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)