ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO- ΔΙΚΤΥΟ ASPnet

 

Από το 2020 το σχολείο μας συμμετέχει στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων της UNESCO. Κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας πραγματοποίησαν πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Πολιτιστική Κληρονομιά: Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ΕΙΡΗΝΗ τυλιγμένη». Το πρόγραμμα αναφέρεται στα θεματικά πεδία του Δικτύου που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Διαφορετικότητα και τον Πολιτισμό της Ειρήνης. Στόχοι του προγράμματος είναι:

• να γνωρίσουν οι μαθητές την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, αλλά και άλλων τόπων, μέσα από παραμύθια, μύθους και παραδόσεις

• να κατανοήσουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των λαών

• να καλλιεργήσουν προσωπικές και κοινωνικές αξίες

• να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021, οι μαθητές ασχολήθηκαν με μύθους και παραδόσεις από την περιοχή της Θράκης. Συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και πραγματοποίησαν τις εξής δράσεις:

  1. δημιουργία παρουσίασης ppt με πληροφορίες για την περιοχή της Θράκης & για το παραδοσιακό παιχνίδι Τζαμί που κατάγεται από τη Θράκη (ΣΤ τάξη)
  2. κατασκευή ειδικής μπάλας για το Τζαμί (Α τάξη)
  3. παίξιμο του παραδοσιακού παιχνιδιού Τζαμί στην αυλή του σχολείου (Α τάξη)
  4. συγγραφή και εικονογράφηση παραμυθιού με τίτλο: «Ειρήνη και Σιτάρι», εμπνευσμένου από τον Ομηρικό μύθο των Κυκλώπων που κατοικούσαν στην περιοχή της Θράκης (Β τάξη)
  5. μουσική εκτέλεση του παραδοσιακού Θρακιώτικου χορού Το ποδαράκι από τους μαθητές & τις μαθήτριες του σχολείου (όλες οι τάξεις)

Για την επόμενη σχολική χρονιά, επιθυμούμε να συνεχίσουμε την εκπόνηση ομαδικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την υπεράσπιση της ειρήνης και της ισότητας, την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Επίσης, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με άλλα σχολεία του Δικτύου UNESCO από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού, κάτι που δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την προηγούμενη σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ το Τζαμί και η προέλευσή του

 

Οι μαθητές της Β τάξης αφηγούνται το παραμύθι τους: «Ειρήνη και Σιτάρι». Μουσική επένδυση: Archive Lights at https://www.youtube.com/watch?v=yLuOzNeHw5I


Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων