ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

13ο Δ.Σ Χαλανδρίου και  Δ. Σ. Καλού Χωρίου Λεμεσού:

Συνεργασία   με το δίκτυο «Χρυσοπράσινο φύλλο»

 Σχολικά έτη 2015-2017

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου με τους μαθητές της Στ΄τάξης υλοποιεί διετές πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους μαθητές της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωρίου Λεμεσού.

Τα δύο σχολεία έχουν ενταχθεί στο διεθνές διακρατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο φύλλο» με συντονιστή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης από την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας από την Κύπρο.

Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου κατά τα σχολικά έτη 2015-2017, με τη δασκάλα τους κ. Αλεξάνδρα Οικονόμου, εκπόνησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το πράσινο και το νερό της Αττικής Γης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής»  και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωρίου Λεμεσού με το δάσκαλό τους κ. Ηλία Ηλία  εκπόνησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η αύξηση των απορριμμάτων στο σχολικό χώρο ως αποτέλεσμα καταναλωτικών συνηθειών».

Το «Χρυσοπράσινο φύλλο» είναι ένα διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  που λειτουργεί με επιτυχία από το 1994. Στόχος του δικτύου είναι η υιοθέτηση από τους μαθητές θετικών στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς, η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών. Την πρώτη χρονιά κάθε διετίας το ΚΠΕ Αργυρούπολης και το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας οργανώνουν τετραήμερες κοινές συναντήσεις προπαρασκευαστικής εργασίας και επιμόρφωσης  των εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τη δεύτερη σχολική χρονιά τα προγράμματα ολοκληρώνονται και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ανταλλαγές  των μαθητών. Σ’ αυτές οι Περιβαλλοντικές ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες τους στη σχολική κοινότητα και στην ευρύτερη τοπική  κοινωνία, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις σε τόπους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Οι Κύπριοι μαθητές με τους δασκάλους τους, ταξίδεψαν στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 30 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2016.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων ανακαλύψαμε το πράσινο και το νερό της Αττικής Γης, επιλέξαμε σωστούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, περιηγηθήκαμε στην πόλη μας το Χαλάνδρι, παρουσιάσαμε τα περιβαλλοντικά μας προγράμματα στο χώρο του σχολείου, και το θεατρικό έργο «Αφήστε τα παιδιά να δράσουν», με τη συγγραφή και τη μουσική  επιμέλεια της εκπαιδευτικού της μουσικής κ. Αδαμοπούλου Μαρίας. Φάγαμε τις λιχουδιές που μαγείρεψαν οι μαμάδες των μαθητών της Στ΄ τάξης, χορέψαμε και διασκεδάσαμε. Ξεναγηθήκαμε στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο. Με λύπη τους αποχαιρετήσαμε, αλλά δώσαμε «ραντεβού» στην Κύπρο στις 2 Μαρτίου του 2017.

Συμπαραστάτες αυτής της συνεργασίας είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι γονείς των μαθητών της Στ΄τάξης και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  κάνει τον κόσμο μια γειτονιά. Φέρνει  κοντά  μαθητές από την Κύπρο και την Ελλάδα για να συνεργαστούν, να προβληματιστούν, να προτείνουν λύσεις πάνω σε περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου τους, μα περισσότερο συμβάλλει στη δημιουργία πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των δύο λαών.

DSC04913

DSC04964

DSC04930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Οι Έλληνες μαθητές/τριες με τις δασκάλες τους, ταξίδεψαν στην Κύπρο και επισκέφτηκαν το  Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωρίου Λεμεσού, 2 Νοεμβρίου έως 5 Μαρτίου 2017.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων την πρώτη ημέρα μεταβήκαμε στο Κίτι και ξεναγηθήκαμε στην Παναγία την Αγγελόκτιστη και στην παραλία του Φάρου στα Περβόλια. Το απόγευμα παρουσιάσαμε τα περιβαλλοντικά προγράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του Καλού Χωρίου.

 

 

 

 

DSC05284

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05324

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσίαση στη Λεμεσο

Παρουσίαση στη Λεμεσο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήσμε ολήμερη εκδρομή στους “Δρόμους του κρασιού – Κουμανταροχώρια”

Επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι Αμιρούς, την Εκκλησία Χρυσογαλούσα, το Μουσείο και Εργοστάσιο Κουμανδαρίας

 Περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα της πόλης της Λεμεσού Παλαιά πόλη – Κάστρο, Μόλος – Παλαιό Λιμάνι – Μαρίνα

 

 

DSC05335

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05394

 

 

 

 

 

 

DSC05376

 

 

 

 

 

 

 

DSC05378

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05369

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήσαμε Ολοήμερη εκδρομή στη Λευκωσία και επισκεφτήκαμε την Πράσινη γραμμή, την οδό Λήδρας, τον Πύργο Σιακόλα,τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

 

DSC05399

 

 

 

 

 

 

 

DSC05410

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την τέταρτη ημέρα επισκεφτήκαμε την Τέντα, τη Χοιροκοιτία, το Κτήμα Γεωργιάδη και τη Λάρνακα.

Επιστρέψαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις

 

 

 

DSC05425

 

 

 

 

 

 

DSC05443

 

 

 

 

 

 

 

DSC05453

 

 

 

 

 

 

 

DSC05463

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05470

 

 

 

 

 

 

 

DSC05477

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Χρυσοπράσινο Φύλλο» τη διετία 2013-2015

Σύμπραξη 13ο Δ.Σ. Χανανδρίου και Δημοτικό Σχολείο Κονιών

Το σχολείο μας εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» τη διετία 2013-2015.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού επισκεφτήκαμε την όμορφη Κύπρο από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έως την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015. Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κονιών Πάφου πραγματοποιήθηκαν οι στόχοι του δικτύου που είναι:
 Απόκτηση γνώσεων, αξιών, στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα οικολογικής ισορροπίας και ποιότητας της ζωής.
 Ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα μεταξύ των εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν
 Ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης μας στην Κύπρο, τα παιδιά της Έκτης Τάξης των δύο εμπλεκόμενων σχολείων πήρανε μέρος σε περιβαλλοντικά παιχνίδια καθώς και στην παρουσίαση από κοινού των δραστηριοτήτων των προγραμμάτων τους.
Αξιοσημείωτη ήταν η Παγκύπρια εκδήλωση των συμμετεχόντων σχολείων στη διακρατική σύμπραξη με την παρουσία επισήμων. Πέρα όμως από αυτά, η επίσκεψη συνδυάστηκε και με την επαφή με τα μνημεία και την ιστορία του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα την πρώτη μέρα έγινε η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο χώρο του σχολείου και το απόγευμα η παρουσίαση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των σχολείων «Ο τόπος μου το Χαλάνδρι, στο χθες και το σήμερα» και «Η κοιλάδα της Έζουσας».

στο σχολείο

στο σχολείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Λευκωσία όπου βρίσκονται τα Φυλακισμένα Μνήματα και το Μουσείο Αγώνος. Στη συνέχεια, έγινε ξενάγηση στην πόλη της Λευκωσίας και της πράσινης γραμμής. Η μέρα ολοκληρώθηκε με τον Τύμβο Μακεδονίτισσας –φόρος τιμής στους Ελλαδίτες πεσόντες από την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Φυλακισμένα Μνήματα

Φυλακισμένα Μνήματα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την τρίτη μέρα συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Πάφου στο Δημαρχείο, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Κοιλάδα της Έζουσας. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε και «απολαύσαμε» τα υπέροχα ψηφιδωτά της Πάφου και το Κάστρο της πόλης. Τα ψηφιδωτά των επαύλεων ευγενών χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ και συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα της ανατολικής Μεσογείου. Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1962 από ένα αγρότη που όργωνε το χωράφι του και απεικονίζουν κυρίως σκηνές από την Ελληνική μυθολογία. Τα ψηφιδωτά του Σπιτιού του Διονύσου απεικονίζουν το Θεό του κρασιού, ενώ το Σπίτι του Θησέα πήρε το όνομα του από τα ψηφιδωτά που έδειχναν τον αρχαίο Έλληνα ήρωα να κραδαίνει ένα ρόπαλο εναντίον του Μινώταυρου. Πολλές άλλες υπέροχες σκηνές βρίσκονται και στα υπόλοιπα σπίτια όπως αυτό του Αίαντα, το Σπίτι του Ορφέα και το Σπίτι των Τεσσάρων Εποχών. Τα ψηφιδωτά καλύπτονται από την Πολιτιστική Διαδρομή της Αφροδίτης.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψηφιδωτά

Ψηφιδωτά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε τη Λεμεσό, περιπλανηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο, στο παλιό λιμάνι και στην καταπληκτική παραλία με τους φοίνικες.

 

 

Λεμεσός

Λεμεσός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εμπειρία του ταξιδιού θα μείνει σίγουρα αξέχαστη τόσο στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, Σεραφείμ Ελένη, Οικονόμου Αλεξάνδρα, Καρατσώκη Βασιλική και Χατζημιχαήλ Μαριάννα, όσο κυρίως στα ίδια τα παιδιά, τα οποία διεύρυναν τους ορίζοντες τους, απέκτησαν νέες γνώσεις και φυσικά νέες φιλίες!
Ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η αξιόλογη προσπάθεια και για την επόμενη διετία (2015-2017), ώστε ακόμα περισσότερα παιδιά να ζήσουν παρόμοιες εμπειρίες.

Αναμνήσεις από την Κύπρο

 

 

 



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων