Τάξη Στ΄

Ιαν 201530

13ο Δ.Σ Χαλανδρίου και  Δ. Σ. Κονιών Πάφου:

Συνεργασία   με το δίκτυο «Χρυσοπράσινο φύλλο»

 

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου με τους μαθητές της Στ΄τάξης υλοποιεί διετές πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους μαθητές της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κονιών Πάφου.

Τα δύο σχολεία έχουν ενταχθεί στο διεθνές διακρατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο φύλλο» με συντονιστή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης από την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας από την Κύπρο.

Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου κατά τα σχολικά έτη 2013-2015, με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σεραφείμ, εκπόνησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο τόπος μου το Χαλάνδρι, στο χθες και το σήμερα» και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κονιών Πάφου με τις δασκάλες τους κ. Μαρία Γεωργίου και Χρίστια Θουκυδίδου.

το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η κοιλάδα της Έζουσας».

Το «Χρυσοπράσινο φύλλο» είναι ένα διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  που λειτουργεί με επιτυχία από το 1994.Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού

Στόχος του δικτύου είναι η υιοθέτηση από τους μαθητές θετικών στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς, η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας , καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Την πρώτη χρονιά κάθε διετίας το ΚΠΕ Αργυρούπολης και το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας οργανώνουν τετραήμερες κοινές συναντήσεις προπαρασκευαστικής εργασίας και επιμόρφωσης  των εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Το παιχνίδι της αράχνης

Τη δεύτερη σχολική χρονιά τα προγράμματα ολοκληρώνονται και την πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ανταλλαγές  των μαθητών. Σ’ αυτές οι Περιβαλλοντικές ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες τους στη σχολική κοινότητα και στην ευρύτερη τοπική  κοινωνία, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις σε τόπους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Το Δεκέμβριο στις 17,18,19,20 και 21 του 2014, οι Κύπριοι μαθητές με τους δασκάλους τους, ταξίδεψαν στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων παίξαμε το «παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» στη Ρεματιά Χαλανδρίου, περιηγηθήκαμε στην πόλη μας το Χαλάνδρι, παρουσιάσαμε τα περιβαλλοντικά μας προγράμματα στο χώρο του σχολείου, φάγαμε τις λιχουδιές που μαγείρεψαν οι μαμάδες των μαθητών της Στ΄ τάξης και η δασκάλα τους κ. Σεραφείμ Ελένη, χορέψαμε και διασκεδάσαμε. Ξεναγηθήκαμε στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο. Με λύπη τους αποχαιρετήσαμε, αλλά δώσαμε «ραντεβού» στην Κύπρο στις 12 Μαρτίου του 2015.

Συμπαραστάτες αυτής της συνεργασίας είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι γονείς των μαθητών της Στ΄τάξης και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.Δημιουργία με υλικά της Ρεματιάς

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  κάνει τον κόσμο μια γειτονιά. Φέρνει  κοντά  μαθητές από την Κύπρο και την Ελλάδα για να συνεργαστούν, να προβληματιστούν, να προτείνουν λύσεις πάνω σε περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου τους, μα περισσότερο συμβάλλει στη δημιουργία πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των δύο λαών.                                                            

Μαριάννα Χατζημιχαήλ,  Ελένη Σεραφείμ                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

 

Αφήνω το Δημοτικό… και πάω στο ΓυμνάσιοDSC02273
Οι μαθητές/τριες της Στ΄τάξης υλοποίησαν πρόγραμμα μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.DSC02290
Σκοπός του προγράμματος ήταν η προετοιμασία του αποχωρισμού του Δημοτικού και η εξοικείωση με το περιβάλλον του Γυμνασίου.
Στόχοι
• Να εκφραστεί η αγωνία και ο φόβος των μαθητών, για την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος
• Να προετοιμαστούν για την αλλαγή, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα εφόδια που διαθέτουν
Ενδεικτικές δραστηριότητες
1. Παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας της ομάδας
2. Φυσαρμόνικα. Καταγραφή θετικού και αρνητικού στοιχείου του χαρακτήρα του κάθε μαθητή
3. Κήπος αναμνήσεων. Το κάθε παιδί φτιάχνει τον ατομικό του χάρτη για το δημοτικό/μαργαρίτα και τον μοιράζεται με τους υπόλοιπους της τάξης.
4. Ακροστιχίδα του Δημοτικού
5. Ακροστιχίδα του Γυμνασίου

 

DSC022796. Πολύτιμοι Θησαυροί. Τι εφόδια θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους στο Γυμνάσιο
7. Επίσκεψη καθηγητών και μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χαλανδρίου στο σχολείο. Την Παρασκευή 8 Μαΐου τρεις καθηγητές και μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας. Συζήτησαν με τους μαθητές της Στ΄τάξης, έλυσαν τις απορίες τους, απομάκρυναν τους φόβους τους, αντάλλαξαν απόψεις και συναισθήματα.

DSC02274

 

DSC02276

 

 

 

8. Επίσκεψη μαθητών και δασκάλων στο 2ο Γυμνάσιο. Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 οι μαθητές της Στ τάξης και οι δασκάλες τους, επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου στο πλαίσιο του προγράμματος για την ομαλή μετάβαση από τη μια σχολική βαθμίδα στην άλλη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν πληροφορίες για τα μαθήματα , τις εξετάσεις και τους καθηγητές. DSC02293Στο χώρο του Γυμνασίου γνώρισαν από κοντά τις αίθουσες, το προαύλιο και τα γραφεία των καθηγητών. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Γυμνασίου τα παιδιά παρουσίασαν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, τις αποφάσεις τους και τις όμορφες αναμνήσεις που κουβαλούν μέσα στην ψυχή τους από το δημοτικό.

Παρακολούθησαν δύο θεατρικές παραστάσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Γυμνασίου μαζί με τους καθηγητές τους, καθώς και ένα δρώμενο περιβαλλοντικού περιεχομένου. Η όμορφη γιορτή έκλεισε και οι μαθητές μας επέστρεψαν στο σχολείο μας. Πίσω όμως άφησαν την πιο ζεστή ευχή τους:” Αντίο για πάντα Αγαπημένο μας Δημοτικό. Ανυπομονούμε να βρεθούμε στην αγκαλιά σου Καινούριο μας Γυμνάσιο.”
Οι δασκάλες: Σεραφείμ Ελένη, Χατζημιχαήλ Μαριάνα

 

 

από κάτω από: Τάξη Στ΄| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τάξη Στ΄    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων