Το σχολείο μας κατά το έτος 2024-25 συνεχίζει την επιτυχημένη και πολύ ουσιαστική συνεργασία του με το Κέντρο Πρόληψης “Αθηνά Πολύβουλος”. Πιο συγκεκριμένα οι Α΄ , Β΄, Γ΄, Ε΄ , Στ΄ τάξεις και το τμήμα του Ολοήμερου με τα παιδιά των Α΄ και Γ΄ τάξεων, θα πραγματοποιήσουν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, με τους τίτλους:
«Ταξίδι στη χώρα των συναισθημάτων» – Α΄τάξη
Με κεντρικό στόχο τη συναισθηματική αγωγή, οι μαθήτριες και μαθητές κάνουν -με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους- ένα ομαδικό ταξίδι στη χώρα των συναισθημάτων (με στάσεις: τη ‘γέφυρα του φόβου’, το ‘ηφαίστειο του θυμού’, τη ‘λίμνη της λύπης’ και την ‘καλύβα της χαράς’). Ουσιαστικά γνωρίζουν σε βάθος τα τέσσερα βασικά συναισθήματα, αλλά και τις διάφορες αποχρώσεις τους, αποκτώντας εφόδια για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.
«Ταξιδεύουμε με τα βιβλία συντροφιά» (ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με τη χρήση εικονογραφημένων βιβλίων) – Β΄ τάξη, Γ΄ τάξη
Οι μαθήτριες και μαθητές επιχειρούν ένα -φανταστικό- ομαδικό ταξίδι στον κόσμο των εικονογραφημένων βιβλίων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωσή τους με θέματα και θεματικές ενότητες, όπως η συναισθηματική αγωγή, η συμπερίληψη, ο σεβασμός, η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση, οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, η αυτορρύθμιση κ.ά.
«ΕΓΩ και ΕΣΥ γινόμαστε ΕΜΕΙΣ» – Ε΄ τάξη
Αξιοποιώντας το πρόγραμμα ελέγχου των συγκρούσεων «ΕΓΩ και ΕΣΥ γινόμαστε ΕΜΕΙΣ»των Τριλίβα και Chimienti,επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής που αφορούν στη συναισθηματική και κοινωνικογνωστική ανάπτυξη των μαθητ(ρι)ών, ώστε να μειωθεί η εμφάνιση και έκφραση επιθετικών συμπεριφορών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και να προωθηθεί η συνεργασία και ο σεβασμός προς τα δικαιώματα και τα συναισθήματα του εαυτού και των άλλων.
«Γυμνάσιο Ερχόμαστε! (η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο)» – ΣΤ΄ τάξη
Αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!», θα προσεγγιστεί η μετάβαση των μαθητ(ρι)ών από το δημοτικό στο γυμνάσιο και η προετοιμασία τους για αυτήν, μέσα από βιωματικές διαδικασίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά:να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως δραστήριο συμμέτοχο στα νέα πράγματα και στις αλλαγές, να προσδιορίζουν τα δυνατά τους σημεία,να κατανοούν ότι έχουν ήδη αναπτύξει ή/και μπορούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές με επιτυχία,να προσδιορίζουν ανησυχίες και αγωνίες που αφορούν στα νέα πράγματα που τους συμβαίνουν και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.
«Φτου και βγαίνω!», – Ολοήμερο Πρόγραμμα – τάξεις Α΄ – Γ΄
Θα αξιοποιηθεί το βιβλίο «Φτου και Βγαίνω, 8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους!» της Άννας Νεμπαυλάκη, με κύριο θέμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ως προστατευτικό παράγοντα απέναντι στις δυσκολίες και την βία, με εργαλείο την τέχνη.
“Υπερ-δεξιότητες” (Δ΄ τάξη) και “Ο φανταστικός κόσμος” (Τμήμα Ολοήμερου Προγράμματος). Το πρόγραμμα της Στ΄ τάξης θα ξεκινήσει αργότερα και θα αφορά στη μετάβαση των παιδιών στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα. Η ψυχολόγος θα συνεργαστεί με τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων και είμαστε σίγουροι/ες ότι θα αποδειχτεί μια πολύ σημαντική η συμβολή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αναλυτική περιγραφή και αποτίμηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν:
Παρέμβαση συναισθηματικής αγωγής με τίτλο «Ταξίδι στη χώρα των συναισθημάτων» – A’ τάξη
Η παρέμβαση «Ταξίδι στη χώρα των συναισθημάτων» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α’ τάξης το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2025. Αξιοποιώντας το εικονογραφημένο βιβλίο «Το Συναισθηματόμετρο του Επιθεωρητή Κροκοντίλο» της Susanna Isern, οι μαθήτριες και μαθητές ήρθαν σε επαφή με έναν οδηγό αναγνώρισης, λειτουργικής έκφρασης και αποδοχής των συναισθημάτων. Ασχοληθήκαμε σε βάθος με δέκα βασικά συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο, τον φθόνο, τη ζήλια, την έκπληξη, τη ντροπή, την αηδία και την αγάπη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, κάθε συναίσθημα προσεγγίζεται μέσα από: χαριτωμένες ιστορίες με τη μορφή υποθέσεων προς εξιχνίαση, τα σημάδια κάθε συναισθήματος στο σώμα και επιπλέον χαρακτηριστικά του, όπως η υφή και η έντασή του.
Στον χώρο της σχολικής τάξης, μέσα σε πέντε δίωρες συναντήσεις και με εργαλεία τις εικόνες του βιβλίου και κατάλληλα σχεδιασμένες βιωματικές δραστηριότητες (καταιγισμός ιδεών, ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές και συζήτηση), οι μαθήτριες και μαθητές ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το τι είναι τα συναισθήματα, τι τα προκαλεί (τα κινητοποιεί, τα εντείνει και τα κατευνάζει), ποια είναι τα σημάδια αναγνώρισής τους, ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τα νιώθουμε, τι μπορούμε να κάνουμε όταν η έντασή τους είναι μεγάλη κ.ά. Κατά την ολοκλήρωση της παρέμβασης έγινε καταγραφή των όσων θεωρούν ότι κατάλαβαν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε αυτήν, ενώ παρέλαβαν φάκελο με υλικό και αναμνηστικά από όλες τις συναντήσεις.
Παρέμβαση ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής με τίτλο «Ταξιδεύουμε με τα βιβλία συντροφιά» – Β’ τάξη
Η παρέμβαση «Ταξιδεύουμε με τα βιβλία συντροφιά» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Β’ τάξης το διάστημα Οκτωβρίου 2024 – Απριλίου 2025. Οι μαθήτριες και μαθητές έκαναν ένα ομαδικό ταξίδι στον κόσμο του παιδικού βιβλίου με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωσή τους με τις έννοιες του κύκλου, της ομάδας, της ενσυναίσθησης, της αποδοχής του εαυτού, της αλλαγής, της απόλαυσης της ανάγνωσης, της λειτουργικής έκφρασης των συναισθημάτων και του σεβασμού προς το περιβάλλον.
Στους χώρους της σχολικής τάξης και της βιβλιοθήκης, μέσα σε δεκαοκτώ δίωρες συναντήσεις και με εργαλεία τις εικόνες και τις ιστορίες επιλεγμένων παιδικών βιβλίων, επιδιώχθηκε τόσο η διαμόρφωση μιας φιλικής σχέσης με βιβλία που αποτυπώνουν ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους όσο και η ουσιαστική επεξεργασία των βιβλίων με την ενεργό συμμετοχή τους μέσα από ερωτήματα, συζήτηση και άλλες ομαδικές, βιωματικές, δημιουργικές και αναστοχαστικές δραστηριότητες.
Από την αποτίμηση της παρέμβασης που έκαναν οι μαθήτριες και μαθητές φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ένιωθαν χαρά και ενθουσιασμό, ενώ από τις δραστηριότητες που έγιναν ξεχώρισαν «τα βιβλία», «τα ομαδικά παιχνίδια», «τις κατασκευές» και «τις ζωγραφιές». Όλα τα παιδιά υπογράμμισαν ότι θα ήθελαν πολύ περισσότερο παιχνίδι και ότι θα ήθελαν να γίνουν αντίστοιχες δράσεις στο σχολείο και την τάξη τους και στις επόμενες σχολικές χρονιές. Τέλος, όταν ζητήθηκε από τα παιδιά να πουν λέξεις για το παιδικό βιβλίο, καταγράφηκαν οι εξής: «καλό», «χρώματα», «μεγάλο», «ιστορίες», «αστείο», «διασκέδαση», «παιδί», «τέρας», «εξαφάνιση», «ωραίο», «όμορφο». Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, οι μαθήτριες και μαθητές παρέλαβαν φάκελο με υλικό και αναμνηστικά από όλες τις συναντήσεις.
Αξιοποιήθηκαν τα βιβλία:
«Οι κύκλοι γύρω μας» των Brad & Kristi Montague
«Με θέλεις στην ομάδα σου;» των Kelly & Laberis
«Τέλεια μέρα για νεύρα» των Suzanne & Max Lang
«Η Μικρή Μουντζούρα» της Φωτεινής Τίκκου
«Η Μαίρη Πινέζα» των Μητακίδου & Τρέσσου
«Στα κύματα της Έλλης» των Παπαθεοδούλου & Σαμαρτζή
«Ο ιππότης που είπε όχι» της Kate Hindley
«Οι χάρτες της Μάρθας» της Leigh Hodgkinson
«Το Τείχος» των Macri & Zanotti
«Χαριστική βιβλιοθήκη» των Παπαθεοδούλου, Χατζηπλή & Δεληβοριά
«Ο Ωρίωνας & το Σκοτάδι» της Emma Yarlett
«Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ» της Μάγιας Δεληβοριά
«Ο κύριος Φούσκας και το ιστιοφόρο» των Ονιχιμόφσκα & Γιαμπλόνσκα
Παρέμβαση ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής με τίτλο «Ταξιδεύουμε με τα βιβλία συντροφιά» – Γ’ τάξη
Η παρέμβαση «Ταξιδεύουμε με τα βιβλία συντροφιά» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ’ τάξης το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024. Οι μαθήτριες και μαθητές έκαναν ένα ομαδικό ταξίδι στον κόσμο των εικονογραφημένων βιβλίων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωσή τους με πέντε έννοιες και αξίες: 1. την έννοια της σκέψης (και της σύνδεσής της με το συναίσθημα) με το βιβλίο «Στα κύματα της Έλλης» των Παπαθεοδούλου & Σαμαρτζή, 2. την έννοια της συναίνεσης με το βιβλίο «Ο ιππότης που είπε όχι» της Kate Hindley, 3. την έννοια της χαρτογράφησης του προσωπικού μας κόσμου (από το ευρύτερο πλαίσιο μέχρι τις σκέψεις μας) με το βιβλίο «Οι χάρτες της Μάρθας» της Leigh Hodgkinson, 4. την έννοια της συμπερίληψης με το βιβλίο «Το Τείχος» των Macri & Zanotti και 5. την αξία της απόλαυσης της ανάγνωσης (και του δανεισμού από σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες) με το βιβλίο «Χαριστική βιβλιοθήκη» των Παπαθεοδούλου, Χατζηπλή & Δεληβοριά.
Στους χώρους της σχολικής τάξης και της βιβλιοθήκης, μέσα σε έξι δίωρες συναντήσεις και με εργαλεία τις εικόνες και τις ιστορίες των βιβλίων, επιδιώχθηκε τόσο η διαμόρφωση μιας φιλικής σχέσης με βιβλία που αποτυπώνουν ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους όσο και η ουσιαστική επεξεργασία των βιβλίων με την ενεργό συμμετοχή τους μέσα από ερωτήματα, συζήτηση και άλλες ομαδικές, βιωματικές, δημιουργικές και αναστοχαστικές δραστηριότητες.
Από την αποτίμηση της παρέμβασης που έκαναν οι μαθήτριες και μαθητές φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ένιωθαν πληθώρα συναισθημάτων που προκαλούνταν τόσο από τις δραστηριότητες που γίνονταν όσο και από τις ίδιες τις ιστορίες των βιβλίων: χαρά, ανησυχία, εκνευρισμό, ικανοποίηση, λύπη, ενθουσιασμό, θυμό. Επιπλέον οι μαθήτριες και μαθητές δήλωσαν ότι από την παρέμβαση έμαθαν: «την αγάπη και τη χαρά», «να μην λέω πάντα ναι», «να αγαπώ», «την αγάπη και τη φιλία», «να μου αρέσει να διαβάζω βιβλία», «να μην κοροϊδεύουμε», «να φτιάχνουμε χάρτες», «να δουλεύω τη φαντασία μου», «να μοιράζομαι και να συνεργάζομαι», «να εξασκώ τη σκέψη και τη φαντασία μου», «να είμαι καλό παιδί», «να μοιραζόμαστε τα πράγματά μας». Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, οι μαθήτριες και μαθητές παρέλαβαν φάκελο με υλικό και αναμνηστικά από όλες τις συναντήσεις.
Πρόγραμμα ελέγχου συγκρούσεων (των Τριλίβα & Chimienti) με τίτλο «ΕΓΩ και ΕΣΥ γινόμαστε ΕΜΕΙΣ» – Ε’ τάξη
Το πρόγραμμα «ΕΓΩ και ΕΣΥ γινόμαστε ΕΜΕΙΣ» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Ε’ τάξης το διάστημα Δεκεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025. Με κεντρικό στόχο την καλλιέργεια υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, οι μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν σε μία σειρά συναντήσεων που πραγματεύονταν θέματα, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η επιθετικότητα και η βία, οι συγκρούσεις και η διαχείρισή τους, τα συναισθήματα και η λειτουργική έκφρασή τους, η συνεργατικότητα και το ενδιαφέρον για τους άλλους.
Στον χώρο της σχολικής τάξης, μέσα σε οκτώ μονόωρες συναντήσεις και με την αξιοποίηση ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων, επιδιώχθηκε η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής που αφορούν στη συναισθηματική και κοινωνικογνωστική ανάπτυξη των μαθητ(ρι)ών, ώστε να μειωθεί η εμφάνιση και έκφραση επιθετικών συμπεριφορών και συγκρούσεων και να προωθηθεί η συνεργασία και ο σεβασμός προς τα δικαιώματα και τα συναισθήματα του εαυτού και των άλλων.
Από την αποτίμηση της παρέμβασης που έκαναν οι μαθήτριες και μαθητές φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ένιωθαν χαρά, ικανοποίηση και ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι από την παρέμβαση έμαθαν: «να κρατάω τα νεύρα μου με πολλούς και διάφορους τρόπους», «πώς μπορώ να εκφράζω τα νεύρα μου», «να μην αφήνουμε τους άλλους μόνους και να παίζουμε όλοι μαζί», «να λέω τα συναισθήματά μου», «να ελέγχω τον θυμό μου». Επιπλέον, για τα συγκεκριμένα παιδιά, η απάντηση στην επιθετικότητα και τη βία είναι: «σταμάτα το!», «η ευγένεια», «η αδελφικότητα», «η αγάπη», «όχι φωνές», «να προσπαθείς να ζεις τα συναισθήματά σου». Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, οι μαθήτριες και μαθητές παρέλαβαν φάκελο με υλικό και αναμνηστικά από όλες τις συναντήσεις.
Παρέμβαση πρόληψης με τίτλο «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» (η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο)
Η παρέμβαση «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2025. Αξιοποιώντας το ομώνυμο εκπαιδευτικό υλικό των Κέντρων Πρόληψης Ζωγράφου & «Σταθμός», οι μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν σε μία σειρά εννέα δίωρων συναντήσεων που στόχο είχαν να τις / τους βοηθήσουν να εκφράσουν σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα σχετικά με το μεγάλωμά τους και το πέρασμα στο γυμνάσιο, να ευαισθητοποιηθούν σε δεξιότητες που μπορούν να δράσουν προστατευτικά στο νέο περιβάλλον, να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για το νέο σχολείο και να αποχαιρετήσουν το δημοτικό.
Από την αποτίμηση της παρέμβασης που έκαναν οι μαθήτριες και μαθητές φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ένιωθαν χαρά, ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Από τις δραστηριότητες που έγιναν, ξεχώρισαν «τα παιχνίδια που παίζαμε & τις δραστηριότητες που κάναμε», «την επίσκεψη στο 46ο Γυμνάσιο Αθηνών», «τη συνάντηση για την εφηβεία», «το παιχνίδι με το γλυκάκι (πίεση συνομηλίκων)», «ότι δουλεύαμε όλοι μαζί», «τις συνεργασίες μας», «τη ζωγραφική», «που βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον», «που κάναμε πολλά παιχνίδια».
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, οι μαθήτριες και μαθητές δήλωσαν ότι νιώθουν αρκετά έτοιμες / έτοιμοι για το γυμνάσιο και ότι έμαθαν: «ότι το γυμνάσιο δεν είναι τόσο δύσκολο», «να λέω αυτό που σκέφτομαι και να σκέφτομαι σοβαρά», «να είμαι πιο χαλαρός και να κάνω φίλους», «να είμαι ευγενικός, να βοηθάω και να κάνω καινούριες παρέες», «το περιβάλλον του γυμνασίου από την επίσκεψη που κάναμε», «για την εφηβεία».
Παρέμβαση ενίσχυσης της παιδικής αυτοεκτίμησης με τίτλο «Φτου και βγαίνω» (βασισμένο στο βιβλίο «Φτου και βγαίνω» της Α. Νεμπαυλάκη) – Ολοήμερο Α’ & Γ’ τάξεις
Η παρέμβαση «Φτου και βγαίνω» υλοποιήθηκε με τις μαθήτριες και τους μαθητές των Α’ & Γ’ τάξεων του ολοήμερου το διάστημα Δεκεμβρίου 2024 – Μαΐου 2025. Με κεντρικό στόχο την αποτροπή της βίας στο σχολείο, οι μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν σε μια σειρά δεκαπέντε μονόωρων συναντήσεων που εστίασαν στην κατανόηση, την ανακάλυψη, τη γνωριμία και την αποδοχή του εαυτού ως προστατευτικού παράγοντα απέναντι στις δυσκολίες. Με εργαλείο την τέχνη, δημιουργήθηκαν παράλληλα οι προϋποθέσεις για συνεργασία, αλληλοβοήθεια και ενεργό συμμετοχή των μαθητ(ρι)ών σε βιωματικές διεργασίες, μέσα από οκτώ έννοιες – «κρυψώνες» που μπορούν τα παιδιά να βρίσκουν χαρακτηριστικά του εαυτού τους και των άλλων (σώμα, σκέψεις, αισθήσεις, σχέσεις, συναισθήματα, πλαίσιο, διατροφή, ψυχή).
Από την αποτίμηση της παρέμβασης που έκαναν οι μαθήτριες και μαθητές φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ένιωθαν χαρά, ικανοποίηση και ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι από την παρέμβαση έμαθαν: «να εκτιμώ περισσότερο τον εαυτό μου», «να είμαι χαρούμενος με τον εαυτό μου», «όλα τα συναισθήματα», «τις οκτώ κρυψώνες», «τα πάντα για την αυτοεκτίμηση», «να δείχνω σεβασμό», «για το πλαίσιο», «για τη διατροφή», «να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», «για τη φιλία», «για τη διαφορετικότητα». Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, οι μαθήτριες και μαθητές παρέλαβαν φάκελο με υλικό και αναμνηστικά από όλες τις συναντήσεις.