ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Την κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

μα το στόμα το ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν

με τα πόδια της τα επτά

κόβαν ένα την βδομάδα

μέχρι νάρθει η Πασχαλιά.

Η Κυρα-Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τον εορτασμό του Πάσχα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής, και συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών.

Υλικά για να φτιάξετε τη δική σας κυρά-Σαρακοστή!

1 κούπα νερό περίπου,

1 κούπα αλάτι,

3 κούπες αλεύρι (γ.ο.χ),

με το ζυμάρι φτιάχνουμε την κ. Σαρακοστή και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα 15-20 λεπτά.

Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, παρά μόνο φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, έχει επίτηδες μεγάλη ποσότητα αλατιού, για να μπορεί να συντηρηθεί και τις 7 εβδομάδες