Πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες Αγγλικών. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τις δείτε.
Αγγλικά: Οι αριθμοί
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,σήμερα, αφού είπαμε τα σημαντικότερα νέα μας στην παρεούλα, συνεχίσαμε με τη δανειστική βιβλιοθήκη. Η εκπαιδευτικός έδωσε το ρόλο της σε κάθε παιδί ξεχωριστά που παρουσίαζε τη ζωγραφιά και την περίληψη του βιβλίου που είχε επιλέξει. Οι μαθητές απολάμβαναν το ρόλο του εκπαιδευτικού και ήταν πολύ πιο αυθόρμητοι και επεξηγηματικοί στην αναδιήγηση των παραμυθιών, αλλά και ως ακροατές έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στα λεγόμενα των φίλων τους.
Ακολούθησε κινητικό παιχνίδι συνεργασίας, το οποίο είχε παρουσιάσει η κυρία Ηλιάνα στα παιδιά και τους άρεσε πολύ. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (δυο γραμμές η μια απέναντι από την άλλη). Η εκπαιδευτικός έλεγε έναν αριθμό μέχρι το 8 (γιατί τόσα ήταν τα παιδιά της κάθε ομάδας), γύριζε την πλάτη της και άφηνε χρόνο στους μαθητές, ώστε να σηκωθούν τόσοι και από τις δύο ομάδες, όσοι και ο αριθμός που είχε ειπωθεί. Έπειτα, γύριζε κι έβλεπε αν είχε σηκωθεί ο αντίστοιχος αριθμός και από τις δύο πλευρές.
Τέλος, ψάξαμε στην τάξη και βρήκαμε 2 αντικείμενα ο καθένας (2 τουβλάκια, 2 ζωάκια, 2 μαρκαδόρους, 2 αυτοκινητάκια κ.τ.λ.) κι αφού τα δείξαμε και τα μετρήσαμε, συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τις πρώτες διδακτικές ώρες πραγματοποιήθηκε αναδιήγηση των παραμυθιών της δανειστικής βιβλιοθήκης από όλα τα παιδιά, του πρωινού τμήματος 2.
Συνεχίσαμε με κινητικό παιχνίδι και εξάσκηση στον αριθμό 2.Το παιχνίδι μας ήταν μια παραλλαγή των μουσικών καρεκλών αλλά με στεφάνια στα οποία τα παιδιά σε κάθε γύρο έπρεπε να μπουν στα στεφάνια ανά 2.
Χορέψαμε σε ζευγάρια το τραγούδι «Παππουδογιαγιάδες».
Παρακολουθήσαμε βίντεο στο οποίο ο καλλιτέχνης μεταμόρφωνε τον αριθμό 2 σε όμορφο κύκνο και
έπειτα προσπαθήσαμε να το κάνουμε και εμείς αλλά με τον δικό μας τρόπο.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με το ευλογημένο δέντρο της ελιάς που μας προσφέρει τόσα αγαθά(τους καρπούς της, το λάδι από αυτούς, τα ξύλα της για ζεστασιά, το αγνό πράσινο σαπούνι, το φως βάζοντας λάδι στις λάμπες, τα λυχνάρια και τα καντήλια), ανακαλύπτοντάς την μέσα από ένα τραγούδι. Ανακαλύψαμε τον ελαιών, τους καρπούς της(ελιές),το λάδι.
Αφού η κυρία μας εξήγησε τον υπέροχο δρόμο από την ελιά στο λάδι, παρακολουθήσαμε βίντεο για να τον δούμε.
Μάθαμε ότι το εργοστάσιο παραγωγής λαδιού λέγεται “ελαιοτριβείο” και ακολουθείται μια αλυσίδα σταδίων μέχρι την παραγωγή του λαδιού.
Γνωρίσαμε τον παραδοσιακό τρόπο τριβής των ελιών για να γίνουν πολτός με τη χρήση μυλόπετρων και των ζώων(γαϊδουράκι, άλογα ή βόδια) που τις κινούσαν. Στο παρακάτω βίντεο δεν υπάρχουν τα ζώα.
Στη συνέχεια τα παιδιά ανέφεραν τις εμπειρίες τους πού χρησιμοποιούμε το λάδι: στα φαγητά, στα γλυκά, στις σαλάτες, βουτάμε το ψωμί, στα βαφτίσια, στην εκκλησία για τα καντήλια. Η κυρία μας ενημέρωσε για τον κότινο: το πολύτιμο στεφάνι από κλαδί ελιάς που ήταν το έπαθλο των Ολυμπιονικών. Έτσι μας δόθηκε η αφορμή να κάνουμε έλεγχο των γνώσεων μας μέσα από το παρακάτω βίντεο.
Τα δάχτυλά μας έγιναν μηχανήματα ελαιοτριβείου, πίεσαν τις ελιές και δημιουργήσαμε λάδι. Μύρισαν τα δάχτυλά μας, το χαρτί που είχαμε μπροστά μας και όλη η τάξη μύρισε λαδάκι. Ο ενθουσιασμός μας μεγάλος. Οι ελιές που μας περίσσεψαν από το πείραμα καταναλώθηκαν μ’ευχαρίστηση.
Τέλος δημιουργήσαμε τον δικό μας ελαιώνα. Ζωγραφίσαμε τον αγρότη ή την αγρότισσα με το ραβδί να ρίχνει τις ελιές στο λιόπανο και να γεμίζει το καλάθι του/της.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Για όλη την εβδομάδα υπεύθυνη νηπιαγωγός του ολοήμερου τμήματος 1 είναι η κα Μαρίνα. Οι δραστηριότητες που έγιναν στο τμήμα δεν έχουν αποσταλεί ώστε να ενταχθούν στην ανάρτηση.
Πρόσφατα σχόλια