Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, προσεγγίσαμε τα Χριστούγεννα μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής. Αρχικά, επεξεργαστήκαμε το υλικό με πίνακες ζωγραφικής περιγράφοντας τους και εκφράζοντας αυτά που μας κάνουν εντύπωση από το παρακάτω blog:https://nikoubasilikh.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html?fbclid=IwAR2Z_QcIIEMeQ-DC9YchRkhaT5_-1fVJfx-TFSV2lYLgrSre5BJ1UE4jVSk .
Στον διαδραστικό πίνακα, ενώσαμε τα κομμάτια συνθέτοντας τα παζλ των πινάκων. Τα παιχνίδια με τα παζλ περιέχονται στην παρουσίαση.
Παίξαμε κι ένα ακόμα ψηφιακό παιχνίδι, βρίσκοντας το άλλο μισό του κάθε πίνακα, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες.
Πατήστε στην εικόνα για να παίξετε.
Επεξεργαστήκαμε το βίντεο «Χριστούγεννα στην Τέχνη – Νικηφόρος Λύτρας» και απαντήσαμε στις ερωτήσεις του,
παρατηρώντας τον γνωστό πίνακα.
Αφού εντοπίσαμε ότι τα παιδιά λένε «Τα κάλαντα» και ονομάσαμε τον πίνακα και τον ζωγράφο του, συγκρίναμε αυτόν μ’ έναν άλλο πίνακα του Λύτρα και εντοπίσαμε όμοια στοιχεία που ξεπήδησαν από τον έναν πίνακα στον άλλον, αναζητώντας ανάμεσα στις λεπτομέρειες.
Χρησιμοποιήθηκε από το sway, η παρακάτω εικόνα.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την Sway παρουσίαση.
Επίσης, μέσα από μια εικόνα με τον πίνακα, επιλέξαμε τα μουσικά όργανα που απεικονίζονται σ’ αυτόν, ανάμεσα σε άλλα.. Τα ονομάσαμε και ακούσαμε τους ήχους τους.
Η εικόνα της δραστηριότητας προέρχεται από εδώ: https://nipiablog.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html?fbclid=IwAR39_pitlo13ws_WMy5dDOY3PA6E7VrP73biqP5tnu-0WUq6xfwCPWt5qKs.Για τα εικονόλεξα και τους ήχους που ακούσαμε, χρησιμοποιήσαμε το παραπάτω sway παρουσίαση, Τα κάλαντα του Νικηφόρου Λύτρα (1872)-κοιτάξτε παραπάνω.
Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας όπου ζωγραφίσαμε τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, προσπαθώντας να τ’ αποτυπώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, με βάση αυτά που είχαμε επεξεργαστεί και συζητήσει.
Το φύλλο εργασίας περιέχεται στο υλικό του παρακάτω blog: https://spiridoulanip.blogspot.com/2022/11/blogpost_28.htmlfbclid=IwAR35FOSaIDOtRqtlXFlZ5sXrKg0W6tojCmxOSVs1L7XfU04AKu3a4_9edpo, Ζωγραφίζω όπως ο Λύτρας.
Ολοκληρώνοντας την κατασκευή του μεγάλου δέντρου της τάξης μας-πατήστε εδώ στην αρχή σχετικά και εδώ στην αρχή σχετικά για να δείτε τα βήματα της κατασκευής-, αρχικά επεξεργαστήκαμε τις ευχές που θα βάζαμε στο αστέρι μας. Έτσι, είδαμε λέξεις – ευχές στον διαδραστικό πίνακα και, αφού επιλέξαμε στην ολομέλεια ποιες θα γράψουμε εμείς, τοποθετήσαμε στη σειρά τα γράμματα για να τις σχηματίσουμε. Έπειτα, τις γράψαμε στο αστέρι μας με κεντρική, φυσικά, τη λέξη «αγάπη» και το κολλήσαμε στο δέντρο μας!
Τα διαδραστικά φύλλα εργασίας από το παρακάτω blog: https://adanikolaou.blogspot.com/2020/12/blog-post_19.html?fbclid=IwAR0jOYg86RBYOAgqzZ7K8OiTzAuHnC0lTSocvXK9mVClEu0RH50vEFCV5D0
Πατήστε στην εικόνα να τα βρείτε.
Αφαιρέσαμε προσεκτικά τις χαρτοταινίες, βάλαμε κόλλα και μπόλικη ασημόσκονη και το αποτέλεσμα μας γέμισε «χαρά», σαν την ευχή μας!!
Τα παιδιά του πρωινού και ολοήμερου τμήματος 2, σήμερα ξεκινήσαμε κάνοντας πρόβα τα τραγουδάκια της γιορτής μας παρέα με τους φίλους μας του πρωινού και ολοήμερου τμήματος 1 φυσικά.
Τα τραγούδια μας τα συνοδεύσαμε με μουσικά όργανα. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο με αναφορές
στα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εστιάσαμε στα γλυκά και παίξαμε ένα καινούριο παιχνίδι. Οι καλικάντζαροι μπέρδεψαν τις συνταγές της νοικοκυράς και τις έριξαν (!) μέσα στο αλεύρι που είχε για τα γλυκά της. Ανά ζευγάρι , προσπαθούσαμε να βρούμε ψάχνοντας μέσα στο αλεύρι,την εικόνα του γλυκού που μας υποδείκνυε κάθε φορά ο ψηφιακός τροχός.
Πατήστε στην εικόνα να τον δείτε.
Τέλος, ακούσαμε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας τα οποία χορέψαμε αυθόρμητα.
Τα παιδιά και των δύο ολοήμερων τμημάτων επεξεργαστήκαμε όλο το υλικό για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς της παρακάτω παρουσίασης Sway.
Η παρουσίαση περιέχει πληροφοριακό υλικό, παιχνίδια μεταγνώσης και διαδραστικά. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να την δείτε.
Ολοκληρώσαμε το μανταλάκι-αγγελάκι που είχαμε ξεκινήσει την κατασκευή του εχθές-πατήστε εδώ στο τέλος της ανάρτησης.
Κατασκευάσαμε ακόμη ένα στολίδι το χριστουγεννιάτικο σπιτάκι.
Πρόσφατα σχόλια