Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με τη θεματική μας για την ελιά, κάνοντας ανατροφοδότηση- για να δείτε όλες τις δραστηριότητες των τμημάτων για τη θεματική «Ελιά» πατήστε εδώ.
Αφού τραγουδήσαμε τραγούδια που μας άρεσαν απ’ αυτές τις μέρες για την ελιά, είδαμε κάποια βίντεο που έχουμε επεξεργαστεί (βλέπε προηγούμενες δράσεις), χωρίς όμως ήχο, κι εξηγούσαμε πράγματα που έχουμε μάθει. Η αλήθεια είναι ότι θυμηθήκαμε πολλά! Σ’αυτό μας βοήθησε κι η παρουσίαση με τις τέσσερις εικόνες που είχαμε δει την πρώτη ημέρα ως ανίχνευση, διαπιστώνοντας τώρα πως έχουμε αποκτήσει πολλές γνώσεις σχετικές με την ελιά, από την αρχαιότητα έως σήμερα!!
Πολλές από τις λέξεις που έχουμε επεξεργαστεί είναι σύνθετες και προέρχονται από τις λέξεις «ελιά», «έλαιο», «λάδι». Έτσι, αφού μάθαμε τον ορισμό της σύνθετης λέξης, παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.
Στο πρώτο, επιλέγαμε και τοποθετούσαμε τη λέξη – κλειδί δίπλα στον ορισμό της, ενώνοντας μία από τις τρεις παραπάνω λέξεις με μία άλλη. Πατήστε στην εικόνα.
Στο δεύτερο, γυρνούσαμε τον τροχό και με πρώτο συνθετικό τη λέξη «ελιά», βρίσκαμε εμείς την τελική λέξη. Στο τρίτο, κάναμε το αντίστοιχο με τη λέξη «λάδι». Πατήστε στις εικόνες.
Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στον κύκλο και έχοντας μπροστά μας σκόρπιες κάρτες – πίνακες αναφοράς σύνθετων λέξεων με τα αυτά τα δύο πρώτα συνθετικά, παρατηρώντας την εικόνα «μαντεύαμε» τη λέξη και συζητούσαμε για το περιεχόμενο της. Επιλέγαμε λωρίδα στο χρώμα της επιλογής μας και την αντιγράφαμε. Οι κάρτες-πίνακες από εδώ.
Κάναμε ομαδοποίηση των καρτών, κατηγοριοποιώντας τες στην ομάδα της ελιάς ή του λαδιού αντίστοιχα και επαναμβάνοντας τες όλοι μαζί.
Μετά το διάλειμμα, η τάξη μας έγινε εργαστήρι πειραμάτων κι εμείς φυσικοί επιστήμονες! Έτσι, σε συνέχεια των πειραμάτων που είχαν γίνει λίγες μέρες πριν από τα παιδιά του ολοήμερου-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης, τα ίδια θυμήθηκαν και έδωσαν πληροφορίες σχετικές μ’αυτά στα υπόλοιπα παιδιά. Αξιοποιώντας αυτή τη φορά από τα υλικά το λάδι, το νερό και το οινόπνευμα, κάναμε πείραμα σχετικό με την εξάτμιση αυτών των υγρών. Βλέποντας στον διαδραστικό πίνακα ένα φύλλο εργασίας με τρεις πίνακες αναφοράς (λάδι, νερό, οινόπνευμα), κάναμε υποθέσεις για το ποιο υγρό θα εξατμιστεί πιο γρήγορα και με ποια σειρά μεταξύ των τριών.
Αφού ρίχναμε το κάθε υγρό σε μια χαρτοπετσέτα, κοιτώντας στον διαδραστικό πίνακα με τα εικονόλεξα, ταυτίζαμε τις λέξεις και κολλούσαμε τη χαρτοπετσέτα πάνω από την αντίστοιχη λέξη σ’έναν πίνακα στο καβαλέτο («Πείραμα με λάδι, νερό και οινόπνευμα»), όπου οι τρεις λέξεις ήταν αριθμημένες με τυχαία σειρά. Δείχναμε τη σειρά που προβλέπαμε εμείς και εξηγούσαμε τη σκέψη μας.
Βάλαμε τις χαρτοπετσέτες στο καλοριφέρ και έπειτα στο φως του παραθύρου για να συγκρίνουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας όλοι μαζί και να τα συγκρίνουμε με τις προβλέψεις μας. Καταλήξαμε στη σειρά οινόπνευμα – νερό – λάδι και μάθαμε ότι αυτό γίνεται λόγω του είδους του κάθε υγρού, δηλαδή ότι κάποια εξατμίζονται πιο γρήγορα (πτητικά υγρά) και άλλα πιο αργά (μη πτητικά).
Επιστρέψαμε στον πίνακα με τις χαρτοπετσέτες και αλλάξαμε τη θέση τους, κολλώντας τις χαρτοπετσέτες και τις λέξεις με τη σωστή αρίθμηση.
Τέλος, συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας καταγραφής πειράματος με το λάδι, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιο εξατμίστηκε πρώτο;» γράφοντας τη λέξη «οινόπνευμα». Το αρχικό φύλλο από εδώ.
Το δικό μας φύλλο είναι λίγο τροποποιημένο.
Τελευταία δραστηριότητα για τη θεματική μας κι ήταν πολύ νόστιμη!! Γίναμε αγρότες που κάνουν διάλειμμα από το, γνωστό μας πια, λιομάζωμα και φάγαμε τα «μεζεδάκια του αγρότη», που ήταν απλά αλλά τόσο δυναμωτικά! Αφού μιλήσαμε για τα θρεπτικά υλικά και τα μυρίσαμε, κάναμε τη συνταγή! Επιλέγαμε κουπάτ με το σχήμα που θέλαμε, το κάναμε στο ψωμάκι, βάζαμε ντομάτα, ελιά, ελαιόλαδο και ρίγανη. Κάποιοι επιλέγαμε λιγότερα υλικά, καθώς δεν τα τρώγαμε όλα. Καθήσαμε όλη η ομάδα των αγροτών μαζί και φάγαμε με τόση όρεξη που χρειάστηκε να ξαναγεμίσουμε κι άλλες φορές τα πιάτα και να πάρουμε κι άλλη ενέργεια και δύναμη!!
Τα παιδιά του τμήματος 2, παίξαμε παιχνίδι γνωριμίας για να μας γνωρίσει η κυρία Γιώτα, η κοινωνική λειτουργός του σχολείου μας. Μετά τα πρώτα λόγια γνωριμίας , σηκώσαμε τα μανίκια καθώς είχε έρθει η ώρα να μαγειρέψουμε τα μεζεδάκια του αγρότη . Τα υλικά μας ήταν ψωμί, ντομάτες, ελιές, ελαιόλαδο και ρίγανη. Μια μικρή λεπτομέρεια της συνταγής ήταν ότι οι μπουκίτσες μας είχαν το σχήμα καρδιάς , για να θυμόμαστε πάντα ότι οι ελιές και το λαδάκι τους είναι το μυστικό για γερή καρδιά. Τα απολαύσαμε υπό τους ήχους της κρητικής λύρας και του τραγουδιού «Ελιά»
και έπειτα γράψαμε τα υλικά της συνταγής για να τα μαγειρέψουμε και στο σπίτι.
Στη συνέχεια, μάθαμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες και τον κότινο με τον οποίο βράβευαν τους νικητές .
Οργανώσαμε στην τάξη τους δικούς μας αγώνες ταχύτητας και ετοιμότητας , δηλαδή μουσικές καρέκλες. Ο νικητής βραβεύτηκε με κότινο και χρυσό μετάλλιο ενώ και οι υπόλοιποι μαθητές βραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους . Κλείσαμε τη μέρα μας με χορό ως πρωταθλητές της γνώσης! Φύγαμε «ελαιοστεφανωμένοι»!!!! Όσοι δεν πήραν τον κότινο θα τον πάρουν τη Δευτέρα.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ξεκινήσαμε τη θεματική των Χριστουγέννων και τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Η κουβέντα μας ξεκίνησε από το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από το χριστουγεννιάτικο έλατο. Αρκετοί μεταφέραμε τις εμπειρίες μας για το δικό μας έλατο αφού κοσμεί ήδη το σαλόνι μας.
Παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε για χριστουγεννιάτικα έλατα που δεν είναι συνηθισμένα. Πήραμε ιδέες, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε και στην τάξη και στο σπίτι.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την παρουσίαση.
Πιάσαμε δουλειά και ξεκινήσαμε τις δικές μας δημιουργίες για να στολίσουμε τα παράθυρα της τάξης μας.
Ετοιμάσαμε και τις ακτίνες των χιονονιφάδων-θα δημιουργηθούν τη Δευτέρα-που θα στολίζουν την κορυφή των χριστουγεννιάτικων δέντρων μας.
Πρόσφατα σχόλια