Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες για την ελιά(περισσότερες δραστηριότητες στην κατηγορία του blog μας ελιά) βλέποντας στιγμιότυπα λιομαζώματος, τοποθετήσαμε τις φωτογραφίες στη σωστή σειρά «από την ελιά…στο λάδι» και επεξεργαστήκαμε το παραδοσιακό τραγούδι «Ντίλι-ντίλι το καντήλι».
Στη συνέχεια, φιλοτεχνήσαμε μια ελιά με τη δύναμη της φαντασίας μας.
Λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε από εχθές στον υπολογιστή του τμήματος οι δραστηριότητές μας δεν θα περιέχουν ψηφιακό υλικό και δεν θα είναι online. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα έχουμε αρκετό περιορισμό στον προγραμματισμό μας.
Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων μας για σχετικά με την ελιά και το λάδι, σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,ξεκινήσαμε μ’ ένα πείραμα. Τα υλικά μας ήταν ένα διάφανο μπουκάλι, νερό και ελαιόλαδο.
Στόχος μας ήταν να ανακατέψουμε το νερό και το λάδι ανακινώντας το μπουκάλι και ύστερα να παρατηρήσουμε τι θα συμβεί. Το ερώτημα ήταν αν θα αναμειχθούν τα δυο υγρά στοιχεία ή θα διαχωριστούν. Ο κάθε μικρός επιστήμονας έκανε την πρόβλεψή του και την κατέγραψε στο αντίστοιχο χαρτί.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε και το αποτέλεσμα διαπιστώθηκε από όλη την ομάδα.
Στο τέλος καταγράψαμε τα υλικά του πειράματος και το τελικό αποτέλεσμα, σε καρτέλα καταγραφής.
Το φύλλο εργασίας δημιουργία της κας Ελένης.
Σε δεύτερο χρόνο , πραγματοποιήσαμε μια πιο διασκεδαστική παραλλαγή του αρχικού πειράματος, προσθέτοντας στο νερό χρώματα ζαχαροπλαστικής και έπειτα το λάδι.
Συνεχίσαμε με ένα ψηφιακό παιχνίδι γλώσσας, που συμπεριλάμβανε λέξεις από τη θεματολογία της ελιάς. Πατήστε στην εικόνα.
Έπειτα επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της ζωγράφου Σοφίας Βλάχου για να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε τους πίνακες ζωγραφικής της με θέμα το λιομάζωμα. Πατήστε στην εικόνα.
Στη συνέχεια , κάθε παιδί διάλεξε την αγαπημένου σκηνή από του αντίστοιχους πίνακες, την οποία έκοψε και κόλλησε σε χαρτόνι.
Περιμετρικά την στολίσαμε με γραμμικό μοτίβο πράσινων γραμμών ( συμβολίζοντας τα φύλλα της ελιάς) και μαύρων κύκλων ( συμβολίζοντας τον καρπό τις ελιάς), χρησιμοποιώντας τέμπερες και πινέλα.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων με συνδιδασκαλία, τηρώντας τα πρωτόκολλα προστασίας της covid-19, πραγματοποιήσαμε πειράματα με πρώτο υλικό το λάδι. Το πρώτο πείραμά μας ήταν το κλασικό της πυκνότητας νερού και λαδιού. Το λάδι λόγω μικρότερης πυκνότητας από το νερού επιπλέει πάνω του. Το ίδιο πείραμα πραγματοποίησαν τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2.
Το δεύτερο πείραμα είχε υλικά ένα γυάλινο διάφανο ποτήρι, λάδι, νερό και ζάχαρη. Η ζάχαρη παρασύρει το λάδι στον πάτο του ποτηριού και όταν διαλύεται απελευθερώνεται το λάδι το οποίο ανεβαίνει στην επιφάνεια. Επιπρόσθετα μπορεί να τοποθετηθεί μια στρώση καφέ φίλτρου πάνω στο λάδι πριν τη ρίψη ζάχαρης για εντυπωσιασμό.
Το βίντεο του πειράματος:
Το τρίτο πείραμά μας είχε υλικά ένα διάφανο ποτήρι, νερό, λάδι και χρώματα ζαχαροπλαστικής. Δημιουργήσαμε πυροτεχνήματα στο ποτήρι. Οι σταγόνες των χρωμάτων ζαχαροπλαστικής διαπερνούσαν το λάδι και χόρευαν στο νερό.
Το βίντεο του πειράματος:
Το τέταρτο πείραμά μας είχε υλικά ένα διάφανο ποτήρι, νερό, λάδι και υγρό πιάτων. Όταν τοποθετήσαμε το υγρό πιάτων και ανακατέψαμε τα τρία υλικά, νερό, λάδι, υγρό πιάτων το αποτέλεσμα ήταν ένα γαλακτερό υγρό. Το υγρό πιάτων διασπά τα μόρια του λαδιού και τ’ απομακρύνει.
Το βίντεο του πειράματος.
Στο επόμενο πείραμά μας κάναμε έναν ανεμοστρόβιλο στο ποτήρι μας. Ανακατέψαμε στο διάφανο βάζο και ποτήρι, νερό και λάδι μ’ ένα κουταλάκι. Το λάδι καθώς ανέβαινε στην επιφάνεια δημιουργούσε έναν ανεμοστρόβιλο.
Το βίντεο του πειράματος.
Πριν από κάθε πείραμα είχαμε μπροστά μας φύλλο καταγραφής πειράματος και κάναμε τις υποθέσεις μας, τις οποίες σημειώναμε πάνω στο φύλλο. Μετά το πείραμα ελέγχαμε τις απαντήσεις μας και αναλόγως είτε τις τροποποιούσαμε στο φύλλο καταγραφής, εάν είχαμε υποθέσει κάτι διαφορετικό από το αποτέλεσμα του πειράματος είτε απαντούσαμε το ίδιο. Τα φύλλα καταγραφής των πειραμάτων είναι δημιουργίες της κας Βάνας.
Τα φύλλα εργασίας:
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συμπληρώσαμε το χθεσινό φύλλο εργασίας «Από την ελιά στο λάδι»-πατήστε εδώ, προς στη μέση περίπου της ανάρτησης για να το βρείτε– και τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 τραγουδήσαμε το «Ντίλι, ντίλι» και παίξαμε μερικά από τα online παιχνίδια του, όπως και οι φίλοι μας του πρωινού τμήματος 1 παραπάνω.
και τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 τραγουδήσαμε το «Ντίλι, ντίλι» και παίξαμε μερικά από τα online παιχνίδια του, δημιουργία της κας Τάνιας.
Πρόσφατα σχόλια