Με αφορμή το β της βαλίτσας,-πατήστε εδώ ,η παρουσίαση στη μέση περίπου της ανάρτησης- τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,προσεγγίσαμε σήμερα μερικά από τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη, της τέχνης του οποίου κεντρική θεματολογία αποτέλεσε η «βαλίτσα». Το υλικό και τις ιδέες της σημερινής δράσης βρήκαμε στην παρουσίαση που ακολουθεί. Πατήστε στην εικόνα.
Ύστερα από απαντήσεις που δώσαμε σε ερωτήματα σχετικά με τη βαλίτσα
και αφού παρακολουθήσαμε σχετική παρουσίασης έργων, συζητήσαμε για τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά των έργων και προσπαθήσαμε και εμείς με τη δύναμη της δημιουργικής μας φαντασίας να φτιάξουμε τις δικές μας μοναδικές βαλίτσες.
Ο Νοέμβριος ετοιμάζεται να αφήσει το περιβόλι της γης αλλά έχει αφήσει πίσω του κάτι πολύ πολύτιμο. Στα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, μας έγραψε ένα αίνιγμα και διαβάζοντάς το μαζέψαμε τα στοιχεία που μας δίνει για να βρούμε την απάντηση και να λύσουμε το μυστήριο. Το αίνιγμα από εδώ. Το φύλλο εργασίας της κας Ελένης.
Η σωστή απάντηση βρέθηκε γρήγορα και αποκαλύφθηκε ότι ο πολύτιμος θησαυρός που μας αφήνει ο μήνας μας, δεν είναι άλλος από την ελιά( τον καρπό). Περισσότερες δραστηριότητές μας για την ελιά και το λάδι πατήστε στην κατηγορία του blog μας ελιά.
Στη συνέχεια γράψαμε και ζωγραφίσαμε την απάντηση στο αίνιγμα.
Παρακολουθήσαμε ξανά και τραγουδήσαμε το τραγούδι « Η ελιά -το λιομάζωμα»
και αναπαραστήσαμε σε ομάδες τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται στο βίντεο με την προετοιμασία και το λιομάζωμα.
Ύστερα παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο με τη διαδικασία εκχύλισης λαδιού στο ελαιοτριβείο.
Στο διάλειμμα ανακαλύψαμε αρκετές ελίτσες που είχαν πέσει στην αυλή μας από ένα γειτονικό δέντρο και τις φέραμε μέσα στην τάξη για να τις παρατηρήσουμε. Τις πιέσαμε με το χέρι μας για να παρατηρήσουμε και τα εσωτερικό τους και τη δομή τους. Ανακαλύψαμε το κουκούτσι τους και είδαμε το ζουμί που απέβαλαν από την πίεση και συζητήσαμε ότι αυτό αποτελείται από λάδι και νερό.
«Μαγειρέψαμε» με χαρτόνι και φαντασία, σαλάτες για την κυρά Διατροφή και με αυτές παίξαμε ένα μαθηματικό παιχνίδι. Κάθε σαλάτα έπρεπε , σύμφωνα με τη συνταγή, να έχει 3 ελίτσες . Οπότε ,κάθε παιδί συμπλήρωνε στο πιάτο της σαλάτας τόσες ελιές, ώστε αυτές να είναι 3 ακριβώς. Ήταν μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία της πρόσθεσης και τους πιθανούς συνδυασμούς ( πχ 1+2=3, 2+1=3, 0+3=3).
Στο τέλος συμπληρώσαμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Ελένης.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας για την ελιά. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, λόγω τεχνικού προβλήματος στον υπολογιστή της τάξης δεν κατάφεραν να δουν τα παρακάτω βίντεο και την παρουσίαση για το πώς φτάνει το λάδι στο τραπέζι μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 παίξαμε online παιχνίδι για τα στάδια από την ελιά στο λάδι.
Πατήστε στην εικόνα.
Τη διαφάνεια του παιχνιδιού τη συμπληρώσαμε σε χαρτί.
Το φύλλο εργασίας:
Επίσης και τα δύο ολοήμερα τμήματα κάνοντας επανάληψη στη σύνδεση της ελιάς με τη διαμάχη του Ποσειδώνα και της Αθηνάς( πατήστε εδώ και εδώ για να δείτε τις δραστηριότητές μας- προς το τέλος των αναρτήσεων) γίναμε αγγειοπλάστες και διακοσμήσαμε τ’ αγγεία μας με τη διαμάχη των δύο θεών όπως είδαμε στο παραπάνω βίντεο.
Το φύλλο εργασίας:
Πρόσφατα σχόλια