Το γράμμα Ν,ν… συνέχεια- Οι ονομασίες του Νοέμβρη- Ειρήνη

Νοέ 20212

Στο πλαίσιο του καλωσορίσματος του Νοέμβρη, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, συνεχίσαμε σήμερα τις γλωσσικές δραστηριότητες, αναφέροντας, εξηγώντας και δίνοντας έναν μικρό κινητικό συμβολισμό στις ονομασίες του Νοέμβρη από τη λαϊκή μας παράδοση. Μπορείτε να βρείτε τις καρτέλες που επεξεργαστήκαμε στον σύνδεσμο του blog της κας Τάνιας, εδώ.

      

Στη συνέχεια ολοκληρώσαμε τα online παιχνίδια του Νοέμβρη που είχαμε ξεκινήσει από χθες. Πατήστε στην εικόνα για να τα δείτε όλα.

Κατόπιν, σε συνέχεια των δραστηριοτήτων που ξεκίνησε χθες το απογευματινό τμήμα-στο τέλος περίπου της ανάρτησης, επεξεργαστήκαμε την ιστορία της Ντροπαλής Ντομάτας από την εικονογραφημένη ιστορία. Η οπτικοποιημένη εκδοχή του βίντεο «Η ντροπαλή ντομάτα» από τη σειρά «Ένα γράμμα, μια ιστορία» από εδώ στο τέλος της ανάρτησης.

            

Το βίντεο της ιστορίας:

Παίξαμε με τον τροχό για το γράμμα Ν, δημιουργία της κας Τάνιας.. Πατήστε στην εικόνα.

Κατόπιν φτιάξαμε μία κατασκευή ταιριαστή με τη σημερινή φθινοπωρινή μέρα: «κορίτσι με ομπρέλα και αδιάβροχο».

    

Επεξεργαστήκαμε το τραγούδι της Νένας και της Νανάς από τον ψηφιακό δίσκο «Λάχανα και Χάχανα», αξιοποιώντας σχετικό εικονόλεξο.

Tο δραματοποιήσαμε και γίναμε μικρές πεταλούδες.

Το εικονόλεξο της Νένας και της Νανάς από εδώ.

Τέλος  παρακολουθήσαμε συνοδευτικά βίντεο για το γράμμα Ν.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, λόγω βροχερής ημέρας σήμερα υποδεχτήκαμε τη βροχή με το τραγούδι της.  Απολαύστε μας.

Σε συνέχεια της γνωριμίας μας με τον Νοέμβριο, θυμηθήκαμε το ποίημα « Στου Νοέμβρη το χαρτί…» της Ρένας Καρθαίου, που επεξεργαστήκαμε εχθές, παρακολουθήσαμε το βίντεο με το τραγούδι, το τραγουδήσαμε και το αναπαραστήσαμε με κινήσεις.

Ύστερα με αφορμή το Νοέμβρη, παίξαμε διαδικτυακά παιχνίδια με λέξεις που αρχίζουν από « Ν».

  

Πατήστε στις εικόνες.

Ύστερα τα γράψαμε σε καρτέλες και παίξαμε ένα κινητικό παιχνίδι , όπου στο άκουσμα των ονομάτων των 12 μηνών του χρόνου σηκώνουμε την καρτέλα μόνο όταν ακούσουμε «Νοέμβριος».

  

Μετά το διάλειμμα η Βάγια κουκουβάγια μας έφερε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου του δάσους, ένα πολύ σημαντικό βιβλίο. Ήταν « Ο μικρός στρατιώτης» Verrept Paul,

και μέσα από την ιστορία του θυμηθήκαμε τις στεναχώριες του πολέμου και την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Συνεχίσαμε τη συζήτηση που έχουν ξεκινήσει τα παιδιά του απογευματινού τμήματος για την ειρήνη και τα οφέλη της στη ζωή μας-προς το τέλος της ανάρτησης. Παρατηρήσαμε το σύμβολό της και το στολίσαμε με χρώματα και χαρτονάκια σε φύλλο εργασίας.

    

Το φύλλο εργασίας:

Συμπληρώσαμε και φύλλο εργασίας για το Ν,ν.

Το φύλλο εργασίας από εδώ.

Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων συνεχίσαμε τη συζήτησή μας για την αξία της ειρήνης στον κόσμο-εδώ στο τέλος  περίπου της ανάρτησης. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2,ανταλλάξαμε απόψεις τι μας αρέσει στην περίοδο της ειρήνης να κάνουμε, με ποιες ασχολίες να απασχοληθούμε, ποια είναι τα συναισθήματά μας και ο πόλεμος τι μας στερεί. Οι απόψεις μας συγκεντρώθηκαν στο διαδραστικό πίνακα της τάξης μας.

Συμφωνήσαμε όλοι ότι οι εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «Ειρήνη» είναι η καρδιά για την αγάπη, τα λουλούδια για την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης, το περιστέρι της ειρήνης και το σήμα της ειρήνης που την συμβολίζουν.

Έτσι και τα δύο ολοήμερα τμήματα δημιουργήσαμε την κοπέλα «Ειρήνη» που για μαλλιά της βάλαμε τα σύμβολά της. Γράψαμε ολόγυρα τη λέξη ειρήνη βλέποντάς την από το χαρτί της εργασίας μας και συμπληρώσαμε τι είναι ειρήνη για εμάς-αγάπη, φιλία, το σχολείο μας!!!!! 😀

  

Τα φύλλα της κατασκευής:

         

Παρακολουθήσαμε το βίντεο  της  Unicef  «Ειρήνη»- Η ιστορία του παιδιού πρόσφυγα. Σταματούσαμε το βίντεο και επεξηγούσαμε τις δύσκολες και πικρές καταστάσεις που βίωνε το μικρό κορίτσι, μόνο του, χωρίς τους γονείς του, μακριά από το σπίτι του πεινασμένο.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 μάθαμε το τραγούδι «Γιούπι γιούπι για».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Βάνα Μπουλτή

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων