Δραστηριότητες για την 28η Οκτωβρίου 1940- Online παιχνίδια για την 28η-Ειρήνη και Magritte-Τραγούδια- Τα σημαντικά πρόσωπα της 28η Οκτωβρίου-Κατασκευή «ΟΧΙ»-Αγγλικά: Μαθαίνω τα χρώματα

Οκτ 202125

Σήμερα όλα τα παιδιά  των δύο πρωινών τμημάτων  και των ολοήμερων, έχοντας ξεκινήσει από την Παρασκευή να μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου, επεξεργαστήκαμε εποπτικό υλικό για την επέτειο της εθνικής μας εορτής. Πραγματοποιήσαμε δράσεις, ακούσαμε τραγούδια και ιστορίες για τα γεγονότα της εποχής.

Η εβδομάδα για τα  παιδιά του πρωινού τμήματος 1,ξεκίνησε με τη συμβολική εξιστόρηση των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου μέσα από ένα παραμύθι με ήρωες έναν γίγαντα και έναν νάνο.

Διαβάσαμε το παραμύθι, είδαμε και εξηγήσαμε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της εποχής που περιλαμβάνονται σε αυτό και στη συνέχεια προσεγγίσαμε δύο χαρακτηριστικά αντιπολεμικά τραγούδια: «Τα ραφτικά της γιαγιάς» και τον στρατιώτη «Φακή.

Επεξεργαστήκαμε τα εικονόλεξα των τραγουδιών από το blog της κας Τάνιας. Πατήστε στις αντίστοιχες εικόνες.

  

Επεξεργαστήκαμε μερικά ψηφιακά φύλλα εργασίας και με την ευκαιρία αυτή επαναλάβαμε αρκετές από τις πληροφορίες που είχαμε αναφέρει στο μάθημα της Παρασκευής.

Βρείτε τα ψηφιακά φύλλα εργασίας πατώντας στην εικόνα.

Παρατηρήσαμε 3 πίνακες του γνωστού Βέλγου ζωγράφου René Magritte. «O άνθρωπος με το καπέλο και το περιστέρι»,

«Ο άνθρωπος με το καπέλο και το μήλο»

και το «Golconda» [βροχή από ανθρώπους].

Συζητήσαμε τις εντυπώσεις μας και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσά τους, καταγράφοντας μερικές από τις σκέψεις μας.

Τέλος, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το σύμβολο της ειρήνης που είχαμε δει και σχολιάσει στο εικονόλεξο από το τραγούδι «Τα ραφτικά της γιαγιάς», για να δώσουμε πρόσωπο στον κύριο με το μαύρο καπέλο, ένα πρόσωπο που εκφράζει την ειρήνη, την ελευθερία και την ομόνοια και αρμονική συνύπαρξη όλων των λαών στη γη. Ιδέα από εδώ.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνεχίζοντας τις δράσεις μας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, θυμηθήκαμε την ιστορία του όχι και τη ζωντανέψαμε με αναπαράσταση φωτογραφιών. Παρατηρώντας επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από σκηνές του μετώπου , μάθαμε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες φαντάροι αλλά και για τους τρόπους που τους βοηθούσαν οι γυναίκες του 1940. Γίναμε ηθοποιοί λάβαμε ρόλους και ανά ομάδα αναπαραστήσαμε τις ιστορίες των αντίστοιχων φωτογραφιών.

Οι φωτογραφίες μας και οι δραματοποιήσεις μας:

Τραγουδήσαμε και χορέψαμε « Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και θυμηθήκαμε το τραγούδι με τα χρώματα της σημαίας μας-στη μέση της ανάρτησης. Συνεχίσαμε με διαδικτυακό παιχνίδι αναγραμματισμού με τις λέξεις «Ελευθερία», «Όχι» και « Αέρα», δημιουργία της κας Ελένης. Πατήστε στην εικόνα.

Ύστερα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ανά ομάδα τη λέξη «Όχι» με χρήση στεφανιών και ράβδων.

Η επόμενη δοκιμασία μας ήταν να εντοπίσουμε σε φύλλο εργασίας πού κρύβεται η λέξη « Όχι» και να την κυκλώσουμε.

Το φύλλο εργασίας:

Ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας με εργαστήρι. Χρησιμοποιήσαμε τέμπερες σε τρία χρώματα ( μαύρο για τον πόλεμο, μπλε για την Ελλάδα, λευκό για την ειρήνη)για να βάψουμε ένα πλαίσιο στο οποίο γράψαμε και κολλήσαμε τη λέξη «Όχι».

Με την κα Σοφία, τη συνάδελφο των αγγλικών, παίξαμε παιχνίδι με τα χρώματα με αντικείμενα της τάξης και έχουμε μάθει τα εξής χρώματα blue,red,green ,orange, pink. Χωριστήκαμε  σε 2 ομάδες και ο πιο γρήγορος -η και σωστός-ή κέρδιζε πόντο για την ομάδα του/της. Μας άρεσε πολύ.

Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων συνεχίσαμε τη γνωριμία μας με τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2,παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε το περιεχόμενο του παρακάτω βίντεο.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, μέσω της εφαρμογής Google Earth είδαμε τη Γη, βρήκαμε την ήπειρο Ευρώπη και σ’αυτήν αναζητήσαμε τις τρεις χώρες,Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. Επίσης είδαμε και το όρος Πίνδος στο οποίο δόθηκαν πολλές ηρωικές μάχες.

Επίσης επεξεργαστήκαμε το υλικό παλαιότερης ανάρτησής μας και γνωρίσαμε τα τρία σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας.

Ιωάννης Μεταξάς-Ελλάδα

Μπενίτο Μουσολίνι-Ιταλία

Αδόλφος Χίτλερ-Γερμανία

Συμπληρώσαμε διαδραστικά το αντίστοιχο φύλλο εργασίας

από εδώ:

Επίσης παρακολουθήσαμε την ιστορία του γίγαντα και του νάνου, όπως και οι πρωινοί μας φίλοι του τμήματος 1,και ακούσαμε το τραγούδι για τις Ελληνίδες-ηρωίδες που τόσα πολλά προσέφεραν αγόγγυστα βλέποντας και φωτογραφικό υλικό. Το βίντεο σταματούσε στα καίρια σημείο και δίνονταν οι ανάλογες επεξηγήσεις.

Επίσης ακούσαμε «Το παλιό κανόνι» ένα τραγούδι ύμνο στην ομόνοια, στην ελευθερία και στην ειρήνη.

Τα παιδιά και των δύο ολοήμερων τμημάτων ολοκληρώσαμε κατασκευή για το ηρωικό «ΟΧΙ» και στολίσαμε την τάξη μας και το παράθυρό της.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων