Εισαγωγή στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Οκτ 202122

Και τα δύο τμήματα ξεκινήσαμε  σήμερα τις δραστηριότητες για την επέτειο του “ΟΧΙ”.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, αναρωτηθήκαμε τι σκεφτόμαστε, όταν ακούμε τη λέξη “ειρήνη”; Καταγράψαμε τις σκέψεις μας και

στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το βραβευμένο βίντεο OSCURO που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά σχετικά με την πραγματικότητα του πολέμου. Πρόκειται για ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας ότι ο πόλεμος και τα όπλα δεν είναι παιχνίδι, σε μια γενικότερη προσπάθεια απομυθοποίησης των όπλων και των πολεμικών παιχνιδιών, στα οποία ομολογουμένως πολλά παιδιά δείχνουν προτίμηση.

Στη συνέχεια προσεγγίσαμε την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου, δραματοποιώντας τα βασικά γεγονότα.

Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν φαίνονται οι ακόλουθες σκηνές της δραματοποίησης. 1. Ο Ιωάννης Μεταξάς κάθεται στο γραφείο του ανήσυχος και έρχεται ο Μπενίτο Μουσολίνι που περιμένει την απάντηση του Μεταξά: θα του παραδώσει ή όχι την Ελλάδα; Η απάντηση είναι “ΟΧΙ”.

Θυμωμένος ο Μπενίτο Μουσολίνι με το “ΟΧΙ” των Ελλήνων, φέρνει τον ιταλικό στρατό που βροντοφωνάζει παρευλαύοντας “Θέλουμε να πάρουμε την Ελλάδα!”

3. Ο Ιωάννης Μεταξάς καλεί τον ελληνικό στρατό που γενναίος είναι έτοιμος να πολεμήσει με τους Ιταλούς και να σώσει την πατρίδα.

4. Ο ελληνικός στρατός πολεμάει με γενναιότητα στα χιονισμένα βουνά, αντέχει πολλές δυσκολίες και με την ψυχή του καταφέρνει να κερδίσει τον ιταλικό στρατό, φωνάζοντας “Αέρα!!”.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι εξοργισμένος με την ήττα του απευθύνεται στον φίλο του Αδόλφο Χίτλερ. Τον βρίσκει στο γραφείο του και ζητάει τη βοήθειά του, για να μπορέσουν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Ο Χίτλερ απαντάει στον Μουσολίνι “Μη φοβάσαι τίποτα, Μπενίτο! Θα έρθω εγώ με τους στρατιώτες μου να τους καταστρέψουμε!”.

Ο Αδόλφος Χίτλερ συγκεντρώνει το στράτευμα του και προσανατολίζεται προς την Ελλάδα. Ο πολυάριθμος γερμανικός στρατός προελαύνει βροντοφωνάζοντας: “Ήρθαμε να κατακτήσουμε την Ελλάδα!”

Τα γενναία παλικάρια του ελληνικού στρατού δεν μπορούν να τα βάλουν με τον τεράστιο στρατό του Χίτλερ. Έτσι, η Ελλάδα χάνει τον αγώνα και λυπημένη ομολογεί: Μπήκαν στη χώρα μου, είμαι πολύ λυπημένη…

Στη συνέχεια, είδαμε τα βασικά πρόσωπα του έπους του 1940 και τα αντιστοιχίσαμε με τις σωστές σημαίες. Το φύλλο εργασίας που αξιοποιήσαμε είναι το εξής:

Τέλος, είδαμε σύμβολα της ειρήνης και του πολέμου, τα χωρίσαμε σε δύο κατηγορίες, αφού τα σχολιάσαμε και συμπληρώσαμε σχετικό φύλλο εργασίας, εξασκώντας παράλληλα και τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας στο κόψιμο με ψαλίδι.

Το φύλλο εργασίας που αξιοποιήσαμε:

Η καινούρια μέρα για τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκίνησε με μια διαφορετική δράση. Με εργαλείο τη φαντασία και προβολή powerpoint , μπήκαμε σε χρονομηχανή και ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο . Καθώς ταξιδεύαμε , το έτος άλλαζε μέχρι να φτάσουμε στο 1940. Πατήστε στο αρχείο.

Ταξίδι στο χρόνο 1940

Τότε είδαμε την Ελλάδα μας και την ελληνική σημαία μας να κυματίζει ελεύθερη και περήφανη. Παρατηρήσαμε τα χρώματα και τις γραμμές της ελληνικής σημαίας. Ύστερα πήραμε κορδέλες στα αντίστοιχα χρώματα και τις χορέψαμε σκορπίζοντας γαλάζιο και λευκό σε όλη τη γη.

 

 

Με τις ίδιες κορδέλες φτιάξαμε και το σταυρό που στολίζει τη σημαία.

Τραγουδήσαμε και μάθαμε το τραγούδι της Ελληνικής σημαίας « Άσπρη , γαλάζια» και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Σύντομα όμως ανακαλύψαμε ότι ένας κίνδυνος απειλούσε την Ελλάδα μας. Ήταν ένας ζηλιάρης γείτονας ,Ιταλός , στρατιωτικός και … μακαρονάς με τους στρατιώτες του. Μάθαμε λοιπόν για τα σχέδια του Ντούτσε Μουσολίνι και φωνάξαμε και εμείς ένα βροντερό Όχι όπως οι Έλληνες του 1940. Είδαμε φωτογραφικό υλικό με τους Έλληνες στρατιώτες να αποχαιρετούν τις οικογένειές τους για να πάνε να πολεμήσουν στα βουνά. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε μαζί τους « Βάζει ο ντούτσε τη στολή του» και

παρακολουθήσαμε τμήμα ενός βίντεο που μας παρουσίαζε τα ιστορικά γεγονότα με γραφικά.

Ακολούθησε εργαστήρι κατασκευής Ελληνικής σημαίας με χρήση λευκής δαχτυλομπογιάς σε γαλάζιο χαρτονάκι.

 

Τα παιδιά των απογευματινών τμημάτων απεικονίσαμε σε ομαδικές εργασίες όλα τα σημαντικά στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου 1940: Το βροντερό ΟΧΙ, τη λέξη αέρα, το περιστέρι της ειρήνης, τον Έλληνα φαντάρο που στα βουνά της Πίνδου έδινε τη μάχη του για την ελευθερία.

    

Οι εικόνες της εργασίας από εδώ και εδώ:

Μάλιστα με τα δάχτυλά μας και με τα χέρια μας “γράψαμε” τις λέξεις αναφοράς της 28ης Οκτωβρίου.

Πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες για τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Πατήστε εδώ.

από κάτω από: 28η Οκτωβρίου 1940| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εισαγωγή στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων