Δραστηριότητες Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα, σχ. έτους 2021

Οκτ 202120

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα και της συμμετοχής μας στη “Συμμαχία” σχολείων για το πρόγραμμα “Ρομπότ-Ζαχαροπλάστης”(εδώ), τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,τοποθετήσαμε σήμερα στο 4Χ4 πλέγμα μας τον Ζαχαροπλάστη, κύριο Πατατάκη, και τον βοηθό του τον ποντικούλη Μελένιο. Σκοπός της πρώτης μας αποστολής, ήταν να τοποθετήσουμε τα 6 μήλα που λείπουν από τη συνταγή εξαιτίας των λεκέδων στο πλέγμα και στη συνέχεια, να βρούμε τις πατουσίτσες που αντιστοιχούν στη διαδρομή που επιλέξαμε, να την εκφράσουμε με προφορικές οδηγίες και στη συνέχεια να την ακολουθήσουμε με το γνωστό δίδυμο του “ρομπότ” και του “οδηγού”. Αν και ήταν πολύ δύσκολη και με αρκετές στροφές η διαδρομή που επιλέξαμε, τα καταφέραμε πολύ καλά.

Πρώτο βήμα: τα παιδιά τοποθετούν τα 6 μήλα στο πλέγμα (όπου εκείνα επιλέξουν για να οδηγήσουν τον ποντικούλη στον κύριο Ζαχαροπλάστη).

Δεύτερο βήμα: τα παιδιά τοποθετούν τις σωστές πατουσίτσες για να δείξουν στον Μελένιο τη διαδρομή.

Τρίτο βήμα: τα παιδιά σε ρόλο “ρομπότ-οδηγού” κάνουν τη διαδρομή και μεταφέρουν τα μήλα στο καλάθι για τον κύριο Πατατάκη.

Τέλος, με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σχετικά με την Εβδομάδα Κώδικα, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί, σε κενό πλέγμα 4X4 μια επιδαπέδια διαδρομή του Μελένιου προς τον φίλο του τον ζαχαροπλάστη. Η αποτύπωση μιας τρισδιάστατης εμπειρίας (περπάτημα της διαδρομής) στο χαρτί με βελάκια (δισδιάστατη απεικόνιση) θεωρείται από τις πιο σύνθετες δεξιότητες που καλούνται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κατακτήσουν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κώδικα.

Πρώτο βήμα: φτιάχνω τη διαδρομή και την περπατώ (αυτή τη φορά το κάναμε με δύο ρομποτάκια και οδηγό όλη την τάξη).

Δεύτερο βήμα: αποτυπώνω τη διαδρομή στο χαρτί σε κενό πλέγμα 4×4.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,συνεχίσαμε με τη δραστηριότητα προσομοίωσης προγραμματισμού που ξεκινήσαμε στο χθεσινό μας μάθημα ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά. Στην πορεία όμως ανέβηκε ο βαθμός δυσκολίας μιας και προστέθηκε στο ταμπλό μας ένα δέντρο- εμπόδιο. Ο προγραμματιστής λοιπόν πρέπει να υπολογίσει την κατάλληλη και πλησιέστερη διαδρομή , αποφεύγοντας ταυτόχρονα το εμπόδιο.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, στη σημερινή μας δραστηριότητα στα πλαίσια της εβδομάδας κώδικα, έπρεπε να οδηγήσουμε το σαλιγκάρι στο καβούκι του. Αποστολή μας ήταν με προφορικές οδηγίες το σαλιγκάρι να περπατά πάνω στα φύλλα μέχρι να το βρει. Συμμετείχαμε ομαδικά και η εκπαιδευτικός ήταν το ρομπότ που σχεδίαζε τη διαδρομή ανάλογα με τις οδηγίες. Οι οδηγίες ήταν σαφείς και πλήρως επεξηγηματικές για να μπορέσει το ρομπότ να φτάσει στο στόχο του. Π.χ.πας ένα βήμα μπροστά, στρίβεις(προς την πόρτα-δεξιά) και πας ένα βήμα μπροστά κλπ). Το φύλλο της άσκησης είναι από την παρακάτω παρουσίαση η οποία κάλυψε κι άλλους σημερινούς μαθησιακούς μας στόχους. Πατήστε στην εικόνα να τη δείτε.

Αν θέλετε να δείτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητες μας για την εβδομάδα κώδικα πατήστε στην κατηγορία “Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού”.

από κάτω από: Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δραστηριότητες Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα, σχ. έτους 2021    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων