Σαλιγκάρι- Σπείρα- Φύλλα εργασίας με σαλιγκάρια- Ο αριθμός 1-Παρουσίαση για σαλιγκάρια- Αγγλικά: Rain rain go away-Κατασκευή: Σαλιγκάρι-χορευτής-Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα

Οκτ 202114

Με αφορμή τη σημερινή άκρως βροχερή ημέρα (και σε συνέχεια προηγούμενων δραστηριοτήτων του ολοήμερου τμήματος- προς το τέλος της ανάρτησης), τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας για το σαλιγκάρι. Στην αρχή, επεξεργαστήκαμε έναν πίνακα αναφοράς για το σαλιγκάρι. Παρατηρήσαμε τα βασικά μέρη της ανατομίας του.

Στη συνέχεια παρατηρώντας τα εικονίδια-λεπτομέρειες του σώματος του σαλιγκαριού,

δείξαμε σε ποιο πλαίσιο θα ταίριαζε η κάθε λέξη.

Κατόπιν, παρατηρήσαμε το σχήμα που συνήθως υπάρχει πάνω στο κέλυφος του σαλιγκαριού. Η λέξη “σπείρα” δε μας ήταν γνωστή. Αφού την εξηγήσαμε και την “αναπαραστήσαμε” με το δάχτυλό μας, επιχειρήσαμε σε μικρές ομάδες να την αποτυπώσουμε στο πάτωμα με τη βοήθεια μιας κορδέλας. Δεν ήταν εύκολο, αλλά με συνεργασία τα καταφέραμε. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε απόσπασμα της προσπάθειάς μας.

Και την τελική βελτιωμένη εκδοχή.

Ακολούθησε μαθηματικό παιχνίδι. Κάθε παιδί μετρούσε τα σαλιγκάρια του φύλλου εργασίας και

 

έδειχνε με τα δάχτυλά του τον αριθμό των σαλιγκαριών που καταμέτρησε.

Θυμηθήκαμε την έννοια της λογικής ακολουθίας (μοτίβο) και αφού την αναγνωρίσαμε και την περιγράψαμε προφορικά,

δείξαμε στο φύλλο εργασίας ποιο σαλιγκάρι ταιριάζει σε κάθε τετράγωνο. Δείτε ένα απόσπασμα της προσπάθειάς μας στο βίντεο που ακολουθεί:

Το φύλλο εργασίας:

Στο τέλος, επαναλάβαμε όλα τα χρωματικά μοτίβα ανά σειρά. Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε τις βασικές έννοιες των γραμμών (καμπύλη, τεθλασμένη, ευθεία), να τις ονομάσουμε, να τις αναγνωρίσουμε και να τις αναπαραστήσουμε στο πάτωμα, παρατηρώντας τις διαδρομές των μικρών σαλιγκαριών.

Το φύλλο εργασίας για τις γραμμές:

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε την προσπάθεια να δημιουργηθεί μία καμπύλη γραμμή.

Ολοκληρώσαμε τις μαθηματικές δραστηριότητες με την καταμέτρηση σαλιγκαριών και την αναγνώριση του αριθμητικού συμβόλου που αντιστοιχούσε στο κάθε σαλιγκάρι του φύλλου εργασίας.

Παρατηρήσαμε και συζητήσαμε με τη βοήθεια σχετικού εννοιολογικού χάρτη για μερικά από τα γνωρίσματα της ζωής του σαλιγκαριού.

Το υλικό των παραπάνω δραστηριοτήτων από εδώ.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε το βίντεο “Η μυστική ζωή του σαλιγκαριού” από παλαιότερη ανάρτησή μας. Πατήστε εδώ.

Γίναμε και μικρά σαλιγκαράκια στον ρυθμό του “Τι κάνεις στα καλάμια, Άρη;”

Επαναλάβαμε την έννοια του αριθμού 1, συμπληρώνοντας ένα σχετικό φύλλο εργασίας από εδώ.

Τέλος φτιάξαμε το ξωτικό του φθινοπώρου. Ιδέα από το Krokotak.

Η σημερινή καταιγίδα, στα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, πυροδότησε μια συζήτηση για τις προσωπικές εμπειρίες μας, κατά τη διάρκεια μιας καταρρακτώδους βροχής . Αναφέρθηκαν οι κεραυνοί και οι αστραπές, οπότε παρεκκλίναμε λίγο από το πρόγραμμά μας για να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο με αληθινούς κεραυνούς και να κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με αυτό το φαινόμενο. Ακολούθησε προβολή διαφανειών σχετικά με το ζωάκι που αγαπάει τη βροχή, το σαλιγκάρι. Πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ας μάθουμε για τα σαλιγκάρια

Έτσι μάθαμε κάποια από τα μυστικά του και έπειτα προσπαθήσαμε να τα αναπαραστήσουμε με μουσική. Και επειδή εμείς δεν έχουμε κέλυφος χρησιμοποιήσαμε φουσκωτά μπαλόνια που τα σφηνώσαμε μέσα από τη μπλούζα μας.

 

Συνεχίσαμε με εργαστήρι κατασκευής σαλιγκαριών . Στην κατασκευή μας χρησιμοποιήσαμε χάρτινα πιάτα για κέλυφος που το χρωματίσαμε με λαδοπαστελ και νερομπογιές.

Σε συνέχεια της δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε με τα παιδιά του ολοήμερου ,προς το τέλος της ανάρτησης, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα των κωδικών και του προγραμματισμού, με την αποκωδικοποίηση ενός πολύ απλού κώδικα και την αποτύπωση του στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Με την κα Σοφία, τη συνάδελφο των αγγλικών ακούσαμε όλα τα παιδιά, το πρώτο τραγούδι της παρακάτω συλλογής που αφορά τη βροχή “Rain Rain Go Away”.

Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων συνεχίσαμε τις δραστηριότητες για το σαλιγκάρι. Έχοντας ακούσει και χορέψει το παρακάτω τραγούδι

κατασκευάσαμε  το σαλιγκάρι – χορευτή με ομόκεντρους κύκλους. Ταξινομήσαμε τους, διαφορετικών μεγεθών, κύκλους από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο.

Παρακολουθήσαμε τα παραμύθια με ήρωα το σαλιγκάρι. Επειδή η δυνατή καταιγίδα με τους συνεχείς κεραυνούς και τα μπουμπουνητά δεν μας άφηναν πολλά περιθώρια συγκέντρωσης, θα επεξεργαστούμε  τα συγκεκριμένα παραμύθια σε ύστερο χρόνο.

 

Σε συνέχεια των δράσεων μας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κώδικα(πατήστε εδώ) συμπληρώσαμε ένα ακόμη φύλλο κώδικα διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το φύλλο για τον κώδικα:

 

από κάτω από: Αγγλικά, Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού, Ζώα-έντομα, Μαθηματικά, Φθινόπωρο| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σαλιγκάρι- Σπείρα- Φύλλα εργασίας με σαλιγκάρια- Ο αριθμός 1-Παρουσίαση για σαλιγκάρια- Αγγλικά: Rain rain go away-Κατασκευή: Σαλιγκάρι-χορευτής-Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων