Ιστορία: Οι περιπέτειες ενός μικρού φύλλου-Online παιχνίδια για το γράμμα Φ,φ-Κατασκευή: Φθινοπωρινό φύλλο με λάμψεις-Προσομοίωση φωτοσύνθεσης και διαπνοής των φυτών

Σεπ 202129

Ο Σεπτέμβρης πλησιάζει στο τέλος του. Οι δραστηριότητές μας για την εποχή του Φθινοπώρου είναι πολλές και συνεχείς και μπορείτε να τις βρείτε στην κατηγορία του blog μας “Φθινόπωρο”.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ηχογραφήσαμε το τραγούδι του. Πατήστε στην εικόνα για ν’ ακούσετε το τραγούδι.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “φθινόπωρο” παρακολουθήσαμε δύο βίντεο που περιέχονται στη χθεσινή μας ανάρτηση-(The season,short film-στη μέση περίπου της ανάρτησης και OGI 3D Animated short “Autumne”-προς το τέλος) και συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου, όπως περιγράφονται σε αυτά.

Στη συνέχεια, παίξαμε μερικά μαθηματικά παιχνίδια με τα φθινοπωρινά φύλλα

και εξηγήσαμε τον λόγο που τα φύλλα μερικών δέντρων κιτρινίζουν και πέφτουν. Η ιστορία από το blog της κας Τάνιας,εδώ.

                   

Ξεχωρίσαμε και εξηγήσαμε τις δύο κατηγορίες δέντρων, αειθαλή και φυλλοβόλα. Τέλος, συνεχίζοντας τις δραστηριότητες με το γράμμα Φ του φθινοπώρου, παίξαμε μερικά ακόμα online παιχνίδια. Πατήστε στις εικόνες.

   

Κάναμε και μια κατασκευή φύλλου για το παράθυρο που όμως θα την τελειώσουμε αύριο.

Με τραγούδι και χαρά ξεκίνησε η σημερινή μέρα για τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2 και η πρώτη μας αποστολή ήταν ένα γλωσσικό παιχνίδι ταύτισης φθινοπωρινών λέξεων. Κάθε παίχτης με το σταμάτημα της μουσικής έπρεπε να μπει σε ένα στεφάνι και να παρατηρήσει τη λέξη που κρύβει μέσα του. Αν είναι η ίδια λέξη που προβάλλονταν εκείνη τη στιγμή στον διαδραστικό  πίνακα, έπρεπε να σηκώσει τη κάρτα με τη λέξη του.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα να δείτε τις κάρτες με τις λέξεις του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, με αφόρμηση την ιστορία « Το μαγικό δάσος του Φθινοπώρου» την οποία παρακολουθήσαμε,

έπρεπε να βοηθήσουμε την ηρωίδα της ιστορίας να βρει το δρόμο για το σπίτι της φτιάχνοντας ένα μονοπάτι με φθινοπωρινά φύλλα, σε δομή μοτίβου (πορτοκαλί, κίτρινα, κόκκινα και ξανά από την αρχή).

Ακολούθησε επιδαπέδιο μαθηματικό παιχνίδι « Το κουτσό …αλλιώς» . Ρίχνοντας το μεγάλο ζάρι και μετρώντας τις βούλες, κρύβω από το παιχνίδι τον αντίστοιχο αριθμό και συνεχίζω κάνοντας κουτσό, χωρίς να πατήσω στο κουτάκι με τον κρυμμένο αριθμό.

Στο τέλος μάθαμε τους κανόνες χρήσης των νερομπογιών και σχεδιάσαμε το δικό μας μαγικό δάσος του φθινοπώρου.Πρώτα γράψαμε το όνομά μας σε χαρτόνια που είχαν το ρόλο των πεσμένων φύλλων.

Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων δημιουργήσαμε, με κηρομπογιές και πατρόν φύλλου, λάμψεις γύρω από το φύλλο για να διακοσμήσουμε φθινοπωρινά τα παράθυρα της τάξης μας. Ιδέα από εδώ.

               

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά βίντεο για την πτώση των φύλλων συμπληρώσαμε την παρακάτω εργασία με φθινοπωρινά φύλλα που πέφτουν και στρώνουν το χαλί της φύσης. Το φύλλο εργασίας από εδώ-στη σελίδα 25 της παρουσίασης.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 “εισχωρήσαμε” μέσα σ’ ένα φύλλο και παρακολουθήσαμε όλα όσα γνωρίσαμε αυτές τις μέρες για την παραγωγή της γλυκόζης(της τροφής των φυτών).

Παρατηρήσαμε τα στόματα που διαθέτουν τα φύλλα μέσα από τα οποία διέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα(απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία της τροφής των φυτών μαζί με το νερό, τη χλωροφύλλη και τον ήλιο) και αποβάλλεται το οξυγόνο μετά από τη δημιουργία της γλυκόζης. Αύριο θα προσπαθήσουμε με μεγενθυντικό φακό να δούμε τα στόματα των φύλλων που έχουμε φέρει στην τάξη.

Τέλος παίξαμε παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας στον διαδραστικό πίνακα βρίσκοντας τα γράμματα Φ,φ και τις λέξεις που αρχίζουν από Φ,φ Τις καρτέλες του παιχνιδιού θα τις βρείτε εδώ.

από κάτω από: Το παιχνίδι, Φθινόπωρο| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιστορία: Οι περιπέτειες ενός μικρού φύλλου-Online παιχνίδια για το γράμμα Φ,φ-Κατασκευή: Φθινοπωρινό φύλλο με λάμψεις-Προσομοίωση φωτοσύνθεσης και διαπνοής των φυτών    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων