Χελιδονίσματα, τα κάλαντα της Άνοιξης-Διαδραστική παρουσίαση για το Μ, μ του Μάρτη- Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής

Μαρ 20212

Με τα παιδιά μιλήσαμε για το έθιμο της χελιδόνας που σχετίζεται με τα κάλαντα της Άνοιξης. Επεξεργαστήκαμε υλικό από τις παρακάτω ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Το έθιμο της χελιδόνας

Μόλις έφτανε ο Μάρτης,  τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας ,  το στόλιζαν με ζουμπούλια και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια . Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ” όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια(κάλαντα) για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Το έθιμο αυτό υπάρχει από τα αρχαία χρόνια. Ήταν τα λεγόμενα«χελιδονίσματα» . (matheto ner@ki)

Το έθιμο της χελιδόνας

Τα χελιδονίσματα είναι ένα επίσης αρχαίο έθιμο όπου τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδούσαν τη «χελιδόνα». Ο κόσμος τους έδινε διάφορα κεράσματα.

Έθιμο Χελιδόνας Το έθιμο της «χελιδόνας» συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας ως τα νεότερα χρόνια.. Περνούσαν σε ένα ραβδί, ένα καλάθι με φύλλα κισσού. Στην άκρη του ραβδιού στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδούνια στο λαιμό του . Με αυτό τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, το κουνούσαν και τραγουδούσαν τα «χελιδονίσματα». Η «χελιδόνα» είναι μια κατασκευή ξύλινη στολισμένη άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Στο πάνω μέρος έχει ένα μικρό ξύλινο χελιδονάκι, που μπορεί να γυρνά γύρω – γύρω. Όταν η «χελιδόνα» γυρίζει, οι κορδέλες, που είναι στερεωμένες πάνω στο χελιδονάκι, πέφτουν μέσα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να έχει «μπερεκέτια», δηλαδή, να του πάει καλά η νέα σοδειά. Αυτός για αντάλλαγμα, τους έδινε αυγά. Αυτό γινόταν και στο σπίτι κάθε οικογένειας . Βάζανε πάνω στο χελιδόνι το Μάρτη, δηλαδή τα κορδελάκια, τραβούσανε το σχοινί και σε όποιο άτομο της οικογένειας έπεφτε, αυτός ήταν τυχερός…( https://blogs.sch.gr/nip-chalk/2015/02/ma%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%83/)

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/anoiksiatikos…ilios/to-ethimo-tis-xelidonas.html ]

Ήρθε η ώρα να μάθουμε τα κάλαντα της Άνοιξης κι εμείς και να τα τραγουδήσουμε φτιάχνοντας τις χελιδόνες μας.

«Τα κάλαντα της Χελιδόνας»

Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθησε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
«Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ” ανθίσεις».

Ακούσαμε διάφορα “Χελιδονίσματα” γιατί κάθε περιοχή της Ελλάδας μας έχει τα δικά της ανοιξιάτικα κάλαντα.

Κατασκευάσαμε τη δική μας χελιδόνα και είπαμε τα κάλαντα.

Από την εφαρμογή Wakelet,δημιουργία της κας Τάνιας, επεξεργαστήκαμε τις δραστηριότητες 2,3,4,5,6,8 και 14. Πατήστε πάνω στην εικόνα.

Από την εφαρμογή Nearpod, δημιουργίας της κας Τάνιας, συμπληρώσαμε το μαθηματικό φύλλο εργασίας

τον πίνακα αναφοράς με πληροφορίες για το χελιδόνι

και το βίντεο για το πέταγμα του χελιδονιού.

Η παρουσίαση Neardod.Πατήστε στην εικόνα.

Από τη διαδραστική παρουσίαση για το γράμμα Μ ,μ του Μάρτη επεξεργαστήκαμε: Το τραγούδι του Μορφονιού, τον τροχό για το Μ του Μάρτη και τα αινίγματα για το Μ. Πατήστε στην εικόνα.

Ανοίξαμε τα παραθυράκια του ημερολογίου αντίστροφης μέτρησης για την καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής.

από κάτω από: 1 Μαρτίου, Άνοιξη, Εργασίες τρίτης καραντίνας από Πέμπτη 11/2/2021| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χελιδονίσματα, τα κάλαντα της Άνοιξης-Διαδραστική παρουσίαση για το Μ, μ του Μάρτη- Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων