Οι παροιμίες του Γενάρη- Η ιστορία της Βασιλόπιτας

Ιαν 202113

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1 συνεχίζοντας την ενασχόληση μας με τα τραγούδια και τα ποιήματα του Γενάρη, επεξεργαστήκαμε σήμερα ένα ακόμα τραγούδι σε στίχους της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη.

Ο Γενάρης μόλις μπει, σκούπα βάζει στο χάλι, τα στολίδια ξεκρεμάει, στο πατάρι τα φυλάει. Τα μπαούλα του σκαλίζει, φρέσκα όνειρα χαρίζει.

Νοικοκύρης ο Γενάρης, της χρονιάς πρώτος νοικάρης!

Κι όταν έχει συγυρίσει, δουλειά πιάνει να χιονίσει, τα βουνά τα κουκουλώνει, μύτες και αυτιά παγώνει! Χιονοπόλεμο οργανώνει, τα παιδιά τα ξεσηκώνει.

Νοικοκύρης ο Γενάρης, της χρονιάς πρώτος νοικάρης!

Θέλοντας να καλωσορίσουμε το 2021 με ελπίδα και αισιοδοξία, επεξεργαστήκαμε ένα τραγούδι στον ρυθμό από τα «Δέκα Καβουράκια»,

       

συμπληρώνοντας μετά και το σχετικό φύλλο εργασίας για το 2021(προς το τέλος της ανάρτησης θα βρείτε το φύλλο).

Κατόπιν και στο πλαίσιο της κατανόησης του αριθμού 2, συμπληρώσαμε σήμερα 2 σχετικά φύλλα εργασίας από προηγούμενη ανάρτησή μας(θα βρείτε τα φύλλα εργασίας του 2 στη μέση της ανάρτησης). Ύστερα, επεξεργαστήκαμε 7 παροιμίες του Γενάρη και παίξαμε μαζί τους συμπληρώνοντας τον Χιονούλη των παροιμιών.

Οι παροιμίες:

 

 

 

 

 

 

Τέλος, παίξαμε και το αντίστοιχο online παιχνίδι με τις παροιμίες του Γενάρη. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στο παιχνίδι.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων γνωρίσαμε την ιστορία της βασιλόπιτας, τη σύνδεσή της με τον Άγιο-Μέγα Βασίλειο και το έργο που ο Άγιος προσέφερε. Κατανοήσαμε τη σημασία της ύπαρξης του φλουριού μέσα στη Βασιλόπιτα. Παρακολουθήσαμε ανάλογο βίντεο. Παρατηρήσαμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μορφές του Άγιου Βασίλειου, της χριστιανικής παράδοσης και του γνωστού σε όλους μας καλόκαρδου παχουλού  γεράκου με την κόκκινη στολή.

Επεξεργαστήκαμε πολλές φωτογραφίες βασιλόπιτας από το διαδίκτυο. Συζητήσαμε πάνω στη διακόσμηση που είχε η κάθε πίτα και στη συνέχεια ο καθένας μας πήραμε το ρόλο του ζαχαροπλάστη διακοσμίζοντας τη δική του βασιλόπιτα για το 2021.

         

Το φύλλο εργασίας από εδώ:

Συμπληρώσαμε και φύλλο εργασίας για την ευχή «Καλή χρονιά».

Το φύλλο εργασίας από εδώ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων