17 Νοεμβρίου 1973-Ο κύριος Δήμος και ο κύριος Τυράννης-Ένα μωράκι…η ειρήνη-Κατασκευή ειρήνης για το Πολυτεχνείο με cd

Νοέ 202013

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε το μικρό μας αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερης δυσκολίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, η εστίαση μας βασίστηκε στις έννοιες δημοκρατία-ειρήνη και δικτατορία-τυραννία. Αρχικά, μιλήσαμε για τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης και τον αρχηγό τους τον Λαδένιο και τραγουδήσαμε την Ντενεκεδούπολη.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα πράγματα που μπορούμε να χαιρόμαστε στη δημοκρατία και για όσα απαγορεύονται από τη δικτατορία. Μας βοήθησε το εποπτικό υλικό που θα βρείτε στους εξής συνδέσμους, δημιουργίες της Τάνιας(εδώ και εδώ):Πατήστε στις παρακάτω λέξεις για να το δείτε.

Δημοκρατία

Δικτατορία

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε βίντεο που εξηγεί με απλό και συμβολικό τρόπο τη δύναμη της ομαδικής προσπάθειας ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή δικτατορίας και κατανοήσαμε πως «όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί».

Μετά, παρακολουθήσαμε ένα ακόμα βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο τις αξίες της δημοκρατίας και με βάση αυτό το βίντεο συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας.

και με βάση αυτό το βίντεο συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας.

 

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι του κύριου Δήμου και του κύριου Τυράννη, που ομολογουμένως μας άρεσε πάρα πολύ.Πατήστε στην εικόνα για να το διαβάσετε.

Τραγουδήσαμε  και «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο».

Τέλος, τα νήπια συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας για το γράμμα Ε,ε και το τραγούδι «Ελέφαντας πιλότος» από τα Λάχανα και Χάχανα.

και το τραγούδι «Ελέφαντας πιλότος» από τα Λάχανα και Χάχανα.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων εξιστορήσαμε τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κατανοήσαμε το δημοκρατικό τρόπο ανάδειξης των αντιπροσώπων μας(εκλογές, ψηφοδέλτια, κάλπη),μιλήσαμε για την αξία της ειρήνης, της ελευθερίας, της ομόνοιας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, των δικαιωμάτων μας. Μέσα από συζήτηση γνωρίσαμε τα καλά της δημοκρατίας και μιλήσαμε για τις έννοιες της αστυνόμευσης, του φόβου να ζω όπως θέλω, της εξορίας.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 παρακολουθήσαμε τα παρακάτω βίντεο, αφιερώματα στο Πολυτεχνείο και τραγουδήσαμε το «Σώπα όπου να’ ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» και το «Παλιό κανόνι».

Μιλήσαμε για τα σύμβολα της ειρήνης:

και φτιάξαμε με cd κατασκευή ειρήνης: με το σήμα της ειρήνης, το περιστέρι,με χρώματα ουράνιου τόξου,με λουλούδια με γλωσσοπίεστρο.

Το κάθε ολοήμερο τμήμα έβαλε την πινελιά του.

Ολοήμερο 1:

Πριν ανοίξει η πόρτα για να φύγουμε τραγουδήσαμε ένα από τ’αγαπημένα μας τραγούδια «Ένα μωράκι….η ειρήνη»:

Ολοήμερο 2:

Οι εικόνες που χρησιμοποιήσαμε είναι από προηγούμενη σχετική μας κατασκευή εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων