Ελιά-Από την ελιά στο λάδι-Η διαμάχη της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα και η σύνδεση αυτής με την ονομασία της Αθήνας.

Νοέ 202010

Σήμερα, ξεκινήσαμε την επεξεργασία της νέας μας θεματικής ενότητας, της «ελιάς». Παρακολουθήσαμε-τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1- αρχικά τα στάδια παρασκευής του λαδιού, κάνοντας αναφορά στις σχετικές βασικές λέξεις. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο την παρασκευή του ελαιόλαδου.

Επεξεργαστήκαμε το τραγούδι «Δεντράκι ευλογημένο» από το εικονόλεξο .

και στη συνέχεια το ακούσαμε.

Ύστερα, επεξεργαστήκαμε το παραδοσιακό τραγούδι «Ντίλι ντίλι το καντήλι», προσπαθήσαμε να θυμηθούμε τη σειρά που παρουσιάζονταν οι «ήρωες» του τραγουδιού και μετά το ακούσαμε.

Μετά το διάλειμμα, ασχοληθήκαμε με ένα φύλλο εργασίας για τη γλώσσα με στόχο τη γραφή και σύνθεση της λέξης «ελιά».

Τέλος, επεξεργαστήκαμε μερικές, σύνθετες και μη, λέξεις  σχετικές με την ελιά. Όπως:

ελαιόδεντρο, ελαιόλαδο, ελαιόπανο, ελιόψωμο. ελιόπιτα. λαδόξιδο, σακιά, τσουβάλια, κλαδί ελιάς, ράβδισμα, ελαιώνας, ελαιόχρωμα.

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, επεξεργαστήκαμε το υλικό των blog Τα μυστικά του κήπου, και από εδώ και παρακολουθήσαμε  βίντεο από ελαιοτριβείο πώς το λάδι φτάνει στο σπίτι μας.

Μάθαμε αινίγματα για την ελιά και το λάδι από εδώ. Αξιοποιήσαμε τις γνώσεις που συλλέξαμε για το πώς φτιάχνεται το λάδι συζητώντας πάνω στον παρακάτω πίνακα αναφοράς, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε και στην εργασία μας βάζοντας στη σωστή σειρά τα στάδια από την ελιά στο λάδι.

τον οποίο χρησιμοποιήσαμε και στην εργασία μας βάζοντας στη σωστή σειρά τα στάδια από την ελιά στο λάδι.

 

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων γνωρίσαμε το μύθο της διαμάχης της θεάς Αθηνάς με το Θεό Ποσειδώνα για το ποιος θα αναλάβει την προστασία της πόλης. Γνωρίσαμε τους δύο θεούς και τους ναούς που έκτισαν οι αρχαίοι Αθηναίοι προς τιμήν τους(Παρθενώνας-Αθηνά και Ναός Σουνίου-Ποσειδώνας). Επεξεργαστήκαμε το υλικό παλαιότερης ανάρτησής μας.

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 παρακολουθήσαμε και τα παρακάτω βίντεο για τη διαμάχη μιλώντας και για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της εποχής(χιτώνες γυναίκες άνδρες και κοντοί χιτώνες μόνο οι άντρες) και

τραγούδια για την ελιά.

Σαν σπουδαίοι καλλιτέχνες φιλοτεχνήσαμε τη Διαμάχη της θεάς Αθηνάς με τον Ποσειδώνα, παίρνοντας την ιδέα από ζωγραφική σε αγγείο.

 

Τα καλλιτεχνήματά μας στολίζουν τα ταμπλό μας:

 

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1 ολοκλήρωσαν το φυλλοβόλο δέντρο τους που το είχαν ξεκινήσει εχθές( στη μέση της διαφάνειας).

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων