Το σαλιγκάρι-Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ-Δεξιά, αριστερά-Φυλλοβόλο δέντρο

Νοέ 20209

Ξεκινήσαμε την εβδομάδα μας, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, κάνοντας ένα μικρό αφιέρωμα στο σαλιγκάρι της βροχής και του φθινοπώρου. Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο Τομ το σαλιγκάρι»

και επεξεργαστήκαμε ,από το blog της κυρίας, 2 πίνακες αναφοράς με πληροφορίες για το σαλιγκάρι.

Ύστερα ακούσαμε το τραγούδι «Σαλιγκάρι» από τη σειρά Λάχανα και Χάχανα

το δραματοποιήσαμε

και φτιάξαμε μία απλή κατασκευή «σαλιγκάρι πάνω σε φύλλο».

Το σαλιγκάρι:

Μετά το διάλειμμα, κάναμε μία σύντομη αναφορά στην Ημέρα Πολεμικής Αεροπορίας (8 Νοεμβρίου) και εξηγήσαμε πώς συνδέεται με αυτήν την ημέρα η Γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τέλος, φτιάξαμε μία σχετική με την ημέρα αεροπορίας κατασκευή, αξιοποιώντας την τεχνική «pop art».

Το φύλλο εργασίας:

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,συνεχίσαμε την ενασχόλησή μας με τη θεματική  «σώμα»(δραστηριότητες μας μπορείτε να δείτε στις αναρτήσεις μας στις κατηγορίες «ανθρώπινο σώμα» και «ο εαυτός μου-το σώμα μου» του blog μας),μιλώντας και παίζοντας πολλά φυχοκινητικά παιχνίδια για την κατάκτηση των χωρικών εννοιών και προσανατολισμού δεξιά αριστερά. Ιδέες πήραμε από το blog.

Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας από το blog της Τάνιας για τις έννοιες αφού φορέσαμε στο δεξί χεράκι για να το ξεχωρίζουμε ένα σύρμα πίπας.

Το φύλλο εργασίας:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας, του ολοήμερου τμήματος 1, διαχειριστήκαμε το υλικό προηγούμενης ανάρτησής μας για τον κύκλο ζωής του φύλλου(στη μέση της ανάρτησης)ενός φυλλοβόλου δέντρου που δεν είχαμε προλάβει. Ξεκινήσαμε με τέμπερες να διαμορφώνουμε το φυλλοβόλο δέντρο μας με τα φύλλα του στ’ αντίστοιχα φθινοπωρινά χρώματα. Θα τ’ ολοκληρώσουμε αύριο.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος 2,παρακολουθήσαμε και επεξεργαστήκαμε βίντεο παλαιότερης ανάρτησής μας για το σαλιγκάρι(στη μέση της ανάρτησης). Γνωρίσαμε το μαγικό του κόσμο, μάθαμε ότι είναι ερμαφρόδιτο(θηλυκό και αρσενικό μαζί),ότι η όρασή του δεν είναι καλή και το σάλιο του το προστατεύει από την ξηρασία λόγω υψηλής θερμοκρασίας και από τους τραυματισμούς. Είναι νυχτόβιο ζώο και του αρέσει η υγρασία και το ημίφως καθώς δεν κινδυνεύει να ξεραθεί το σώμα του. Του αρέσουν τα χλωρά φυλλαράκια, οι καρποί, τα μανιτάρια. Εχθρούς έχει πολλούς: έντομα(π.χ. σκαθάρια),τα πουλιά, τις αλεπούδες, τα φίδια, τους ασβούς και κυρίως τον άνθρωπο.

Γνωρίσαμε και το άλλο είδος χερσαίου σαλιγκαριού που δεν έχει κέλυφος και ονομάζεται «γυμνοσάλιαγκας».

Τέλος κατασκευάσαμε το σαλιγκάρι που κουνιέται και χαίρεται τις βόλτες του στο λιβάδι.

Με το κοπίδι χαράξαμε μια κατά μήκος γραμμή,περάσαμε το γλωσσοπίεστρο

και το σαλιγκάρι μας είναι έτοιμο για περιπέτειες.

Όλα τα σαλιγκάρια μας στολίζουν το ταμπλό της τάξης μας.

Ολόκληρο το σαλιγκάρι και το φύλλο που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μας:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων