Έπος 1940-Online παιχνίδια για την 28η Οκτωβρίου 1940- Η Ελλάδα του ΟΧΙ και Μην κλαις Ελλάδα, ήρθε η Ειρήνη!!

Οκτ 202024

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έπος του ’40,τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, επεξεργαστήκαμε σήμερα το τραγούδι «Ο στρατιώτης Φακής».

Στη συνέχεια, δραματοποιήσαμε το «Κανόνι της Ειρήνης» και συζητήσαμε για τη σημασία και τη δύναμη της φιλίας.

Για την καλύτερη αφομοίωση των πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει αυτές τις ημέρες σχετικά με την 28η Οκτωβρίου, ασχοληθήκαμε με ένα σύνολο από online δραστηριότητες (κυρίως γλώσσας και μαθηματικών) που έχει δημιουργήσει η κα Τάνια. Πατήστε πάνω στις παρακάτω φωτογραφίες για να μεταφερθείτε στα παιχνίδια.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το πολύ όμορφο αντιπολεμικό παραμύθι «Ο σπόρος της ειρήνης».

Μετά το διάλειμμα, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με την ημερομηνία της εθνικής μας εορτής από το blog της Τάνιας.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας των ολοήμερων τμημάτων μιλήσαμε για την ιστορία της σημαίας μας.

Εξηγήσαμε τι σημαίνει ο όρκος των Ελλήνων που διαβάζεται στις 9 λωρίδες της σημαίας μας «Ελευθερία ή θάνατος».Οι Έλληνες πολεμούν γενναία για την ελευθερία τους, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, και στόχος τους είναι η ελεύθερη πατρίδα. Δε δέχονται την υποδούλωση και προτιμούν το  θάνατο γιατί πεθαίνουν ελεύθεροι.

Οι Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο. Είναι τεράστια η σημασία της ελληνικής σημαίας, καθώς περικλείει στις πτυχές της αγώνες και θυσίες, εκφράζει την εθνική μας ενότητα και δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους.Η επιλογή των σχημάτων και των χρωμάτων της , καθώς και η αλληγορική τους σημασία συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας που περιβάλλει τη χώρα μας.
  • τα χρώματα παραπέμπουν στη ναυτική βράκα (κυανό) και στη φουστανέλα (λευκό)
  • οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
  •  Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός που συχνά υπάρχει και στον ιστό.

Συνεχίζοντας να γνωρίζουμε τα γεγονότα που συνδέονται με την 28η Οκτωβρίου 1940,παρακολουθήσαμε βίντεο από το διαδίκτυο για τα παιδιά της κατοχής υπό των Γερμανών στη χώρα μας. Μιλήσαμε και είδαμε τη φτώχεια, τη δυστυχία, τη διαμονή στα γκρεμισμένα σπίτια, την πείνα και τις συνέπειές της στο ανθρώπινο σώμα.

Παρακολουθήσαμε την επιστράτευση και εικόνες από το μέτωπο. Τα συγκεκριμένα βίντεο παρακολούθησαν τα παιδιά του ολοήμερου 1 καθώς γίνονται διορθωτικές εργασίες στον προτζέκτορα του διαδραστικού πίνακα στο ολοήμερο 2.Το ολοήμερο 2 ακούσαμε το τραγούδι  «Σημαία μας η Ειρήνη».

Ολοκληρώσαμε κατασκευές για την πατρίδα μας ντυμένη γαλανόλευκα και διακοσμημένη με τις λέξεις, Ελλάδα, ειρήνη, ΟΧΙ, αέρα.Μέσα από την κατασκευή μιλήσαμε για την ύψιστη σημασία της διατήρησης της Ειρήνης στα κράτη και πόσο σημαντικό είναι να μην φεύγει ποτέ.

Ολοήμερο 1(από εδώ):

Το φύλλο της κατασκευής:

Ολοήμερο 2:

 

  

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων